Πτωτικά κινούνται οι αποδόσεις των αμερικανικών ομολόγων, καθώς η αβεβαιότητα σχετικά με τις προοπτικές του νέου έτους παραμένει και η προσοχή των επενδυτών στρέφεται στις ανακοινώσεις οικονομικών στοιχείων που θα δημοσιοποιηθούν αυτή την εβδομάδα.

Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου μειώθηκε κατά 3,9 μονάδες βάσης στο 3,792%. Η απόδοση του 2ετούς ομολόγου- ο τίτλος είναι ευμετάβλητος στην αλλαγή της νομισματικής πολιτική παρέμεινε αμετάβλητη στο 4,403%. Ωστόσο παραμένει ανεστραμμένη η καμπύλη των αποδόσεων, που θεωρείται ως σημάδι ότι η οικονομία οδεύει σε ύφεση.

Πετρέλαιο: Πτωτικά σε μια ευμετάβλητη συνεδρίαση

Εν αναμονή των minutes της Fed και των Jolts

Καθώς ξεκινά η νέα χρονιά, οι επενδυτές προσβλέπουν στα βασικά οικονομικά στοιχεία που πρόκειται να δημοσιευθούν αυτή την εβδομάδα και τα οποία θα μπορούσαν να δώσουν ενδείξεις για την κατάσταση της αμερικανικής οικονομίας και τις επόμενες κινήσεις της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ.

Η τελική ανάγνωση του δείκτη  S&P Global Manufacturing Index του Δεκεμβρίου έδειξε ότι η παραγωγή συρρικνώθηκε κατά τη διάρκεια του μήνα με τον ταχύτερο ρυθμό από τον Μάιο του 2020. Οι αποδόσεις των ομολόγων κινήθηκαν ανοδικά στην είδηση.

Την Τετάρτη, οι επενδυτές ελπίζουν να αποκτήσουν πληροφορίες για την αγορά εργασίας μέσω των στοιχείων JOLTS για τις ανοιχτές θέσεις εργασίας. Αναμένονται επίσης τα πρακτικά της συνεδρίασης της Fed του Δεκεμβρίου, τα οποία οι επενδυτές θα σαρώσουν για ενδείξεις σχετικά με τη μελλοντική νομισματική πολιτική.

Πολλοί επενδυτές ελπίζουν ότι στα πρακτικά θα διαφανεί ότι η κεντρική τράπεζα θα επιβραδύνει ή θα διακόψει εντελώς τις αυξήσεις των επιτοκίων φέτος. Το 2022, η Fed προχώρησε σε τέσσερις διαδοχικές αυξήσεις 75 μονάδων βάσης, προτού μειώσει ελαφρώς τον ρυθμό των αυξήσεων των επιτοκίων τον Δεκέμβριο με μια αύξηση 50 μονάδων βάσης.

Η επιβράδυνση ενίσχυσε τις ανησυχίες για το ενδεχόμενο ύφεσης. Η αβεβαιότητα σχετικά με αυτό, καθώς και το κατά πόσον οι πληθωριστικές πιέσεις χαλαρώνουν, επιβάρυνε το επενδυτικό κλίμα τις τελευταίες εβδομάδες.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές