Με σημαντικά κέρδη έκλεισαν και σήμερα οι ευρωπαϊκές αγορές, προσδοκώντας ότι οι αρχές της Κίνας δεν θα αλλάξουν την απόφαση για το άνοιγμα της οικονομίας, παρά την αύξηση των κρουσμάτων Covid, ενώ θετικά λειτούργησαν και τα στοιχεία της ανεργίας και του πληθωρισμού στη Γερμανία.

Ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 σημείωσε κέρδη 1,3%, με τον κλάδο των τραπεζών να κερδίζει 2,3%. Ο βρετανικός FTSE 100 ενισχύθηκε κατά 1,37% στις 7.554 μονάδες, ο γερμανικός DAX κατέγραψε κέρδη 0,80% στις 14.181 μονάδες και ο γαλλικός CAC 40 έκλεισε υψηλότερα κατά 0,44% στις 6.623 μονάδες.

Wall Street: Βρίσκει τεχνολογικές στηρίξεις για την άνοδο

Σε επίπεδο τίτλων, η Hellofresh έκλεισε με κέρδη 8,7%, αφού η Goldman Sachs επανέλαβε την αξιολόγηση “buy” της μετοχής. Οι υπηρεσίες takeaway Just Eat και Delivery Hero ήταν επίσης μεταξύ των εταιρειών με σημαντική άνοδο, σημειώνοντας κέρδη 6,4% και 5,5% αντίστοιχα.

Τα γερμανικά μάκρο

Θετικά σήμερα λειτούργησε η απρόσμενη μείωση που σημείωσε η ανεργία στη Γερμανία τον Δεκέμβριο, καθώς η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης επέδειξε ανθεκτικότητα. Το ποσοστό ανεργίας ήταν 5,5%, καλύτερο από το αναμενόμενο, ενώ οι νέες αιτήσεις επιδομάτων ανεργίας μειώθηκαν κατά 13.000 τον Δεκέμβριο.

Επίσης, θετικά ήταν και τα νέα από το μέτωπο του πληθωρισμού στη Γερμανία, καθώς ο εναρμονισμένος δείκτης υποχώρησε στο 9,6% τον Δεκέμβριο 2022, από 11,3% τον Νοέμβριο. Τα στοιχεία ήταν καλύτερα των εκτιμήσεων, ενώ σε μηνιαία βάση, ο δείκτης διαμορφώθηκε στο +1,2%.

Ορισμένα από τα μεγαλύτερα ερωτήματα για τις επιδόσεις της αγοράς το 2023 ενδέχεται να απαντηθούν κατά το πρώτο τρίμηνο του έτους, σύμφωνα με τους αναλυτές. Για το νέο έτος, υπάρχει ένα ασυνήθιστα υψηλό επίπεδο συναίνεσης μεταξύ των στρατηγικών αναλυτών όσον αφορά τις προοπτικές τους για τη χρηματιστηριακή αγορά. Η κοινή άποψη είναι ότι η χρηματιστηριακή αγορά θα έχει κακές επιδόσεις το πρώτο τρίμηνο και πιθανώς το δεύτερο, χαράσσοντας ένα νέο χαμηλό πριν βελτιωθεί προς το τέλος του έτους.

Την ίδια ώρα, οι επενδυτές παρακολουθούν την πρόοσο του ανοίγματος της Κίνας αλλά και της αναζωπύρωσης των κρουσμάτων COVID-19, καθώς και στις πιθανές επιπτώσεις στην Ευρώπη, δεδομένης της σημασίας αυτής της εξαγωγικής αγοράς για ορισμένες από τις μεγαλύτερες εταιρείες της περιοχής. Στοιχεία από ιδιωτική έρευνα, που δημοσιεύθηκαν νωρίτερα σήμερα, επιβεβαίωσαν ότι η κινεζική μεταποιητική δραστηριότητα συρρικνώθηκε για πέμπτο συνεχόμενο μήνα τον Δεκέμβριο, με τον δείκτη Caixin Manufacturing Purchasing Managers Index να διαμορφώνεται στο 49,0.

Χρηματιστήριο Αθηνών: Βλέπει με αξιώσεις και τις 950 μονάδες

Θετικά έκλεισε και σήμερα το ελληνικό χρηματιστήριο, το οποίο έκανε ένα ακόμη βήμα προς τον μεγάλο στόχο των 950 μονάδων, χωρίς βέβαια να μπορεί να απαλλαγεί από τη νευρικότητα που τροφοδοτούν τα επίπεδα. Ο γενικός δείκτης σημείωσε κέρδη 0,82% στις 943,82 μονάδες, με τον τζίρο να φτάνει στα 51 εκατ. ευρώ.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές