Με μικτά πρόσημα άρχισαν το νέο έτος οι αγορές στην περιοχή Ασίας, με τα μάκρο που ανακοινώθηκαν να δίνουν τον τόνο σε ένα περιβάλλον όπου η αβεβαιότητα παραμένει κυρίαρχη.

Στην Αυστραλία, ο S&P/ASX 200 υποχώρησε κατά 1,3% στην πρώτη συνεδρίαση του 2023. Ο Kospi της Νότιας Κορέας παρέμεινε αμετάβλητος αφού περιόρισε τις περισσότερες από τις ενδοσυνεδριακές απώλειές του, ενώ ο Kosdaq κέρδισε 0,4%.

Ο δείκτης Hang Seng του Χονγκ Κονγκ έκλεισε κατά 1,39% υψηλότερα, οδηγώντας τα κέρδη στην περιοχή, ενώ ο Shanghai Composite στην ηπειρωτική χώρα αυξήθηκε 0,67% και ο Shenzhen Component κέρδισε 0,65%.

Η Τράπεζα της Ιαπωνίας φέρεται να εξετάζει το ενδεχόμενο να αυξήσει τις προβλέψεις της για τον πληθωρισμό τον Ιανουάριο, ώστε να πλησιάσει πιο κοντά στον στόχο της για 2% κατά τα οικονομικά έτη 2023 και 2024, ανέφερε το πρακτορείο Nikkei.

Η «τεράστια πρόκληση» για την περιοχή

Την ίδια ώρα, η τόνωση της κατανάλωσης στην Ασία παραμένει μια «τεράστια πρόκληση» για την περιοχή, καθώς η οικονομική της ανάπτυξη εξαρτάται σημαντικά από το εμπόριο, δήλωσε ο Geoff Howie, στρατηγικός αναλυτής αγορών στο Χρηματιστήριο της Σιγκαπούρης. Ο Howie επεσήμανε τη μείωση των εξαγωγών της Νότιας Κορέας και της Ταϊβάν από τον Μάιο του 2021, καθώς και τη συρρίκνωση των μη πετρελαϊκών εξαγωγών της Σιγκαπούρης κατά 14,6% τον Νοέμβριο.

Στα μάκρο της ημέρας, η εργοστασιακή δραστηριότητα της Κίνας διολίσθησε περαιτέρω σε περιοριστικό έδαφος τον Δεκέμβριο. Ο δείκτης υπεύθυνων αγορών μεταποίησης Caixin/Markit υποχώρησε περαιτέρω στο 49 τον Δεκέμβριο, αφού διαμορφώθηκε στο 49,4 τον Νοέμβριο – παραμένοντας κάτω από το όριο των 50 μονάδων που διαχωρίζει την ανάπτυξη από τη συρρίκνωση.

Η έρευνα κατέγραψε βελτίωση της αισιοδοξίας μεταξύ των επιχειρήσεων, ενώ οι επιχειρήσεις εξέφρασαν εμπιστοσύνη στην οικονομική ανάκαμψη της Κίνας μετά τη χαλάρωση των περισσότερων αυστηρών μέτρων Covid.

Ξεχωριστά, η Εθνική Στατιστική Υπηρεσία της Κίνας ανακοίνωσε ότι ο επίσημος δείκτης PMI μεταποίησης υποχώρησε στο 47 για τον μήνα, σημειώνοντας τη μεγαλύτερη πτώση από την έναρξη της επιδημίας Covid τον Ιανουάριο του 2020.

Παράλληλα, η οικονομία της Σιγκαπούρης σημείωσε ετήσια ανάπτυξη 3,8% για το 2022, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσίευσε το Υπουργείο Εμπορίου και Βιομηχανίας. Η οικονομία αναπτύχθηκε κατά 2,2% το τέταρτο τρίμηνο σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος, ήτοι ο πιο αργός ρυθμός από τα μέσα του 2021, αλλά ξεπερνώντας τις προσδοκίες για 2,1% από δημοσκόπηση του Reuters.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές