Έπειτα από περισσότερα από 25 χρόνια δικαστικής διαμάχης, η Αβάνα κέρδισε το αποκλειστικό δικαίωμα της χρήσης της επωνυμίας Cohiba.

Το Δικαστήριο Επωνυμιών και Ευρεσιτεχνιών της Αμερικανικής Ηπείρου έκρινε ότι η εδρεύουσα στις ΗΠΑ εταιρεία πούρων General Cigar το Μάρτιο του 1978 χρησιμοποίησε την επωνυμία Cohiba για κάποια από τα προϊόντα της, ενώ γνώριζε ότι την ονομασία αυτή είχαν από το 1966 τα αγαπημένα πούρα του τότε (και για πολλά ακόμα χρόνια) ηγέτη της Κούβας, Φιντέλ Κάστρο.

ΗΠΑ: Πρόστιμο 110 εκατ. δολ. στη Norwegian Cruise Line για χρήση… κουβανέζικου λιμανιού

Σύμφωνα με ρεπορτάζ της ημερήσιας εφημερίδας της Αργεντινής «La Nacion» που αναδημοσίευσε η γαλλική «Le Figaro», το Δικαστήριο «έδωσε τέλος σε μια διένεξη ετών μεταξύ δύο άσπονδων γειτόνων». Η Σύμβαση για την Προστασία του Εμπορίου και των Εμπορικών Σημάτων στην Αμερικανική ήπειρο, στην οποία σύμβαση μετέχουν τόσο οι ΗΠΑ όσο και η Κούβα, διευκρινίζει ότι «μια χώρα έχει το δικαίωμα να απορρίψει ή να ακυρώσει μια καταχώριση εμπορικού σήματος, εάν αποδειχθεί ότι ο αιτών γνώριζε τη χρήση του σε άλλο έθνος που έχει υπογράψει τη σύμβαση».

Η επωνυμία Cohiba παραπέμπει σε έναν όρο που χρησιμοποιούσαν εδώ και αιώνες τα μέλη της φυλής Ταΐνος για να ορίσουν τα φύλλα καπνού τα οποία «έστριβαν» για να καπνίσουν, διευκρινίζεται στο ρεπορτάζ της «Nacion».

60 χρόνια εμπάργκο

Μετά τη δικαστική αυτή απόφαση η ιστορική κουβανέζικη εταιρεία καπνού Cubatabaco θα έχει έχει το αποκειστικό δικαίωμα να χρησιμοποιεί την επωνυμία Cohiba στα προϊόντα που εξάγει στο εξωτερικό. Η Cubatabaco μέσω της θυγατρικής της, Habanos SA που ίδρυσε το 1974 μαζί με τη γαλλοϊσπανική Altadis, εξάγει περίπου 30 ποικιλίες πούρων σε πολλές χώρες και των πέντε ηπείρων.

Πρόκειται ωστόσο για μια «νίκη συμβολική», όπως σημειώνει η αργεντίνικη εφημερίδα, διότι λόγω του εμπάργκο που έχουν επιβάλει οι Ηνωμένες Πολιτείες στην Κούβα από το 1962 τα κουβανέζικα Cohiba δεν πρόκειται να πωλούνται στην αμερικανική αγορά. Έχει ωστόσο και την εμπορική σημασία της η δικαστική αυτή απόφαση, αφού πλέον μόνο η Habanos θα έχει το δικαίωμα να εξάγει τα διάσημα και πανάκριβα Cohiba ανά τον κόσμο – σημειωτέον ότι το ακριβότερο και μεγαλύτερο Cohiba κοστίζει περί τα 100 δολάρια σε αγορές του εξωτερικού.

Τζίρος και κέρδη-ρεκόρ το 2021

Σημειωτέον ότι, σύμφωνα με την Habanos, το 2021 οι εξαγωγές κουβανέζικων πούρων είχαν εκτιναχθεί κατά 15% υψηλότερα και έφθασαν σε αξία τα 568 εκατ. δολάρια, «παρά τον αρνητικό αντίκτυπο της πανδημίας του κορωνοϊού στο διεθνές εμπόριο». Το 2020 λόγω των εγκλεισμών, εξάλλου, ο τζίρος της κουβανέζικης εταιρείας είχε υποχωρήσει κατά 13% – επρόκειτο για τη χειρότερη χρονιά των τελευταίων τριών δεκαετιών για την επιχείρηση.

Θα παρατηρούσε βέβαια κανείς ότι το 2021 ναι μεν η πανδημία να είχε ρίξει την παγκόσμια οικονομία σε ύφεση και είχε δημιουργήσει πρωτόγνωρα προβλήματα στις εφοδιαστικές αλυσίδες, αλλά τα διεθνή χρηματιστήρια κάλπαζαν από ρεκόρ σε ρεκόρ. Η ρευστότητα των επιχειρήσεων και των fund και εν γένει των επενδυτών ήταν πρωτοφανής παγκοσμίως – πάμπολλες εισηγμένες είχαν βρει την ευκαιρία να προχωρήσουν σε αγορές ιδίων μετοχών.

Οι αποτιμήσεις εκτινάχθηκαν στα ύψη και οι ανά την υφήλιο μέτοχοι συνηθίζουν να γιορτάζουν τέτοια γεγονότα με ένα ακριβό απόσταγμα στο ποτήρι τους και ένα αρωματικό Cohiba στο χέρι. Αποτελέσματα για το 2022 η Habanos SA είναι νωρίς για να ανακοινώσει ακόμα. Υποθέτει όμως κανείς ότι η αρνητική πορεία των εφαλαιαγορών δεν πρέπει να έχει ευνοήσει την κουβανο-γαλλο-ισπανική εταιρεία.

Ευρωπαϊκή υπόθεση

Το 2021 η Habanos SA πραγματοποίησε το 59% του τζίρου της στην Ευρώπη. Ακολουθεί η αγορά της Ασίας και του Ειρηνικού, που έχει αναπτυχθεί εντυπωσιακά τα τελευταία χρόνια και με ποσοστό 16% επί του συνόλου των πωλήσεων ξεπέρασε τον τζίρο της Habanos στην αμερικανική ήπειρο (14%). Ένα σημαντικό ποσοστό 11% του τζίρου της η επιχείρηση πραγματοποιεί στις χώρες της Αφρικής και της Μέσης Ανατολής.

Η διοίκηση της εταιρείας διευκρίνισε ότι οι πέντε μεγαλύτερες αγορές για τα προϊόντα της ήταν το 2021 κατά σειρά οι αγορές της Ισπανίας, της Κίνας, της Γερμανίας, της Γαλλίας και της Ελβετίας.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή