Ήδη από τα προηγούμενα χρόνια η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει δείξει ότι έχει έναν πολύ σημαντικό στόχο: να μειώσει την ισχύ και την επίδραση των τεχνολογικών κολοσσών.

Μέχρι τώρα το επιχειρεί με υψηλά πρόστιμα, την καθιέρωση παγκόσμιων κανόνων για θέματα προστασίας των δεδομένων και την προσπάθεια εφαρμογής αυστηρών ρυθμιστικών κανόνων. Παρόλα αυτά αρκετοί είναι επικριτικοί θεωρώντας ότι όλα αυτά δεν είναι αρκετά αποτελεσματικά.

Πιο συγκεκριμένα, οι αναλυτές της αγοράς θεωρούν ότι η ευρωπαϊκή νομοθεσία έχει αποτύχει να προστατεύσει τον ανταγωνισμό ενώ την ίδια στιγμή δίνεται εμμέσως η δυνατότητα στις εταιρείες να αποφύγουν την αυστηρή τήρηση των κανονισμών.

Αρκετοί θεωρούν ότι το 2023 είναι το έτος που θα φέρει την δραματική αλλαγή.

Apple: Έτοιμη να «ανοίξει» το iOS σε εναλλακτικά καταστήματα εφαρμογών

Ο άσος στο μανίκι της ΕΕ

Παράγοντας κλειδί στους ευρωπαϊκούς σχεδιασμούς είναι ο νέος ευρωπαϊκός νόμος για τις ψηφιακές αγορές, ο Digital Markets Act (DMA). Μεταξύ άλλων η νέα νομοθεσία απαγορεύσει στις ψηφιακές πλατφόρμες να κατατάσσουν ευνοϊκά τα δικά τους προϊόντα σε σχέση με αυτά των υπόλοιπων προμηθευτών.

Επιπλέον, απαγορεύει την συγκέντρωση και επεξεργασία δεδομένων που συλλέγονται από τις διάφορες ψηφιακές υπηρεσίες (που συνήθως ανήκουν στον ίδιο όμιλο με τις ψηφιακές εμπορικές πλατφόρμες).

Στην περίπτωση παραβίασης των όσων ορίζει ο DMA προβλέπονται πρόστιμα που φτάνουν έως και το 10% του παγκόσμιου τζίρου των τεχνολογικών εταιρειών. Σε περίπτωση επανάληψης της παραβατικής συμπεριφοράς το πρόστιμο ανεβαίνει στο 20% των παγκόσμιων εσόδων. Η επίσημη εφαρμογή των νέων κανονισμών ξεκινάει από τον Μάιο του 2023.

Ο DMA αποτελεί τον ακρογωνιαίο λίθο για δύο αντικειμενικούς στόχους της Ευρωπαϊκής Ένωσης: την μείωση της κυριαρχίας των λεγόμενων Big Tech και την ενθάρρυνση δημιουργίας του λεγόμενου ευρωπαϊκού ανταγωνισμού.

Έτοιμη για συμβιβασμό η Amazon – Ο φόβος των προστίμων

Δίνοντας μία ευκαιρία στον ανταγωνισμό

«Οι Big Tech θα πρέπει να αγκαλιάσουν την διαλειτουργικότητα, η οποία θα απελευθερώσει μια νέα εποχή καινοτομίας», δήλωσε στην ιστοσελίδα The Next Web η Αμαντίν Λε Παπ, διευθύντρια επιχειρήσεων της εφαρμογής ασφαλούς ανταλλαγής μηνυμάτων Element. «Οι καταναλωτές και οι επιχειρήσεις θα έχουν περισσότερες επιλογές, καλύτερες δυνατότητες και βελτιωμένο απόρρητο. Η ανταλλαγή μηνυμάτων αγγίζει επιτέλους το άνοιγμα του παγκόσμιου ιστού και του ηλεκτρονικού ταχυδρομείου», συμπληρώνει.

Αισιόδοξος εμφανίζεται και ο Μάθιου Χοντγκσον, συνιδρυτής του ανοικτού προτύπου Matrix. «Ο DMA ορίζει ότι οι Big Tech θα πρέπει να “ανοίξουν” τις πλατφόρμες τους ώστε να επιτραπεί η ευρεία διαλειτουργικότητα», λέει χαρακτηριστικά στο The Next Web. «Αποτελεί ένα τεράστιο βήμα προς τα εμπρός, αλλά η καλύτερη διαλειτουργικότητα έρχεται από την ευρεία υιοθέτηση ανοικτών προτύπων».

Προαναγγελία επιστροφής του Fortnite στο App Store

Οι σοβαρές επιπτώσεις

Οι υποστηρικτές και οι αντίπαλοι συμφωνούν ότι ο DMA θα έχει σε κάθε περίπτωση βαθιές επιπτώσεις στον χώρο της τεχνολογίας. Ο Τζοφ Μπλέιντερ, διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας αναλύσεων CCS Insight, οραματίζεται την επιρροή της να εκτείνεται πολύ πέρα από τα ευρωπαϊκά σύνορα.

«Προβλέπουμε ότι ο DMA θα υποχρεώσει σε μια αλλαγή συμπεριφοράς των μεγάλων τεχνολογικών παικτών στην Ευρώπη που είναι πιθανό να επηρεάσουν τις επιχειρηματικές τους δραστηριότητες παγκοσμίως», έγραψε ο Μπλέιντερ σε πρόσφατη ανάλυση.

«Επιπλέον (η ευρωπαϊκή νομοθεσία) θα παρακινήσει περαιτέρω τους Αμερικανούς πολιτικούς που επιθυμούν να αποφύγουν ένα σενάριο στο οποίο η Ευρώπη θα καθορίζει την αντιμονοπωλιακή ατζέντα χωρίς τη συμμετοχή των ΗΠΑ. Ένας βαθμός αρμονίας και συνέπειας μεταξύ της νομοθεσίας των ΗΠΑ και της ΕΕ θα ήταν ένα σαφές πλεονέκτημα, αλλά σε καμία περίπτωση δεν είναι εξασφαλισμένο», σημειώνει ο επικεφαλής της CCS Insight.

Chips Act: Η Ευρώπη θέλει να φτιάχνει μόνη τα τσιπάκια της

Στον πυρήνα της τεχνολογίας

Στην προσπάθειά της να δώσει ώθηση στις ευρωπαϊκές επιχειρήσεις τεχνολογίας, η ΕΕ έχει στοχεύσει επίσης να νομοθετήσει σε συγκεκριμένους τομείς της τεχνολογίας. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι ο ευρωπαϊκός νόμος για τα μικροτσίπ (European Chips Act). Το πλαίσιο που προτάθηκε τον Φεβρουάριο του 2022 στοχεύει στην ενθάρρυνση της παραγωγής ημιαγωγών στην Ένωση.

Για το 2022, η Ευρώπη αντιπροσώπευε λιγότερο από το 10% της παγκόσμιας παραγωγής ημιαγωγών. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στοχεύει σε αύξηση αυτού του ποσοστού στο 20%. Πώς θα το επιτύχει αυτό; Με επένδυση στον συγκεκριμένο τομέα του ποσού των 43 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή
Γιατί η Gen Z δεν μπορεί να στεριώσει σε δουλειά – Ποια προσόντα ψάχνουν οι εργοδότες
Διεθνή |

Γιατί η Gen Z δεν μπορεί να στεριώσει σε δουλειά – Ποια προσόντα ψάχνουν οι εργοδότες

Μια πρόσφατη έκθεση διαπίστωσε ότι οι εταιρείες είναι δυσαρεστημένες με τις νέες προσλήψεις της Gen Z και ενδέχεται να αποφύγουν στο μέλλον την πρόσληψη πρόσφατων αποφοίτων.