Μία διακομματική ομάδα 30 μελών του αμερικανικού Κογκρέσου καλεί τον πρόεδρο Μπάιντεν να πιέσει Ευρωπαίους ηγέτες να αλλάξουν τη ρητορική τους ώστε ο προτεινόμενος Νόμος για τις Ψηφιακές Αγορές (Digital Markets Act – DMA) να μην «στοχοποιεί άδικα» αμερικανικές τεχνολογικές εταιρείες.

Η επιστολή, η οποία διέρρευσε και δημοσιεύτηκε από το δίκτυο CNBC, φέρει την υπογραφή μελών της Βουλής των Αντιπροσώπων και από τα δύο κόμματα (Ρεπουμπλικάνους και Δημοκρατικούς) οι οποίοι «ανησυχούν πολύ για το γεγονός ότι η προτεινόμενη προσέγγιση της ΕΕ για την προώθηση του ανταγωνισμού μεταξύ των ψηφιακών πλατφορμών στοχεύει άδικα τους Αμερικανούς εργαζόμενους θεωρώντας ορισμένες αμερικανικές εταιρείες τεχνολογίας ως «προστάτες», βασιζόμενη σε εσκεμμένα μεροληπτικές και υποκειμενικές αρχές».

Η παρέμβαση έρχεται σε μια περίοδο που διεξάγεται και στο Κογκρέσο συζήτηση για τον τρόπο με τον οποίο θα περιοριστεί η ισχύς των αποκαλούμενων Big Tech. Μάλιστα, δύο σχετικά νομοσχέδια έχουν ήδη περάσει φέτος από την Επιτροπή Δικαιοσύνης της Γερουσίας, με διακομματική στήριξη.

Διαβάστε ακόμη: Δικαίωμα να πάρουν “το νόμο στα χέρια τους” ζητούν Ευρωπαίοι καταναλωτές

Μέχρι τώρα, όπως αναφέρει το CNBC, ο Λευκός Οίκος προσπαθεί να κρατήσει τις ισορροπίες στο θέμα της αναμόρφωσης των κανονισμών για τον ανταγωνισμό, τόσο στις ΗΠΑ όσο και στο εξωτερικό. Σε σχετική ανακοίνωση προς το Politico αναφέρεται μάλιστα ότι υποστηρίζει «τη διακομματική προσέγγιση στο Κογκρέσο» αν και υπάρχουν ανησυχίες για «διακριτά στοιχεία» στους σχεδιασμούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Διαβάστε ακόμη: Νέο πρόστιμο 5 εκατ. ευρώ για την Apple

Ο Νόμος για τις Ψηφιακές Αγορές ανακοινώθηκε αρχικά από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή το 2020 με στόχο να τακτοποιήσει ζητήματα του ανταγωνισμού στο διαδίκτυο. Στα ζητήματα αυτά περιλαμβάνονται η καλύτερη τοποθέτηση των προϊόντων των τεχνολογικών εταιρειών σε σχέση με τα προϊόντα άλλων κατασκευαστών που όμως διατίθενται και αυτά μέσω των ηλεκτρονικών τους πλατφορμών.

Διαβάστε ακόμη: Η Apple ίσως προτιμά τα πρόστιμα από την συμμόρφωση

Ενδιαφέρον παρουσιάζει το σημείο στο οποίο οι Αμερικανικοί βουλευτές συμφωνούν ότι πρέπει να γίνουν περισσότερα για να προστατευθούν οι καταναλωτές και η ιδιωτικότητά τους, αλλά σημειώνουν ότι στον προτεινόμενο DMA στόχος γίνονται μόνο οι αμερικανικές τεχνολογικές εταιρείες. Μάλιστα, αποκαλούν τα επιμέρους σημεία του DMA «ντε φάκτο προκατάληψη».

Διαβάστε ακόμη: Yπό αμερικανικό έλεγχο οι cloud υπηρεσίες της Alibaba

Τέλος, εκφράζουν την ανησυχία ότι ο ευρωπαϊκός DMA δεν φαίνεται να έχει εφαρμογή και στις μεγάλες κινεζικές εταιρείες διαδικτύου και ηλεκτρονικού εμπορίου, όπως οι Alibaba, Baidu και Tencent, σημειώνοντας ότι αυτές οι εταιρείες «ήδη λειτουργούν με ανταγωνιστικό πλεονέκτημα καθώς υποστηρίζονται από την κινεζική κυβέρνηση και ωφελούνται από μία προστατευμένη αγορά που αριθμεί 1,3 δισεκατομμύρια καταναλωτές στην Κίνα».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή
Meta: Γιατί μπλόκαρε την ενημέρωση στον Καναδά
Διεθνή |

Πώς το μπλοκάρισμα ελλοχεύει κινδύνους για την ενημέρωση - Τι έγινε στον Καναδά

Το μπλοκάρισμα των συνδέσμων ειδήσεων έχει οδηγήσει σε βαθιές και ανησυχητικές αλλαγές στον τρόπο με τον οποίο οι Καναδοί χρήστες του Facebook ασχολούνται με πληροφορίες σχετικά με την πολιτική - και όχι μόνο...