Σε ελεύθερη πτώση έχει επιδοθεί σήμερα Τετάρτη η μετοχή της Microsoft, μία ημέρα μετά τις βαριές απώλειες που υπέστησαν οι μετοχές των Apple και Tesla. Ένα διήμερο που δείχνει ότι τουλάχιστον στην έναρξη του 2023, οι πιέσεις στον τεχνολογικό κλάδο και τις μετοχές τους διαχέονται από το 2022.

Περί τις 19:00 ώρα Ελλάδος, η μετοχή Microsoft υποχωρεί περί του 4,30% στα 229,08 δολάρια, έχοντας διολισθήσει κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης έως το -5,3% στα 226 δολάρια επίπεδο σχεδόν σε χαμηλό διετίας.

Ευρωπαϊκή Επιτροπή: Στο μικροσκόπιο η εξαγορά της Activision Blizzard από την Microsoft

Ο λόγος για τη σημερινή πτώση είναι η υποβάθμιση της μετοχής του αμερικανικού τεχνολογικού κολοσσού από τη UBS, η οποία εμφανίσθηκε σκεπτική αναφορικά με την επιβράδυνση της ανάπτυξης στις υπηρεσίες cloud και στη σουίτα Office.

Η UBS τηρεί ουδέτερη στάση για τη μετοχή από σύσταση αγοράς πριν, ενώ υποβάθμισε κατά 50 δολάρια την τιμή στόχο για τη μετοχή στα 250 δολάρια. Από την άλλη, περί των 50 αναλυτών της Refinitiv κατά μέσο όρο δίνουν σύσταση αγοράς και τιμή στόχο για τη μετοχή στα 290 δολάρια.

Η αλήθεια είναι πως μετά από χρόνια ευρείας κλίμακας ανάπτυξη, για τη Microsoft έχει ανοίξει ένας κύκλος περικοπών του κόστους λειτουργίας προκειμένου να αντισταθμίσει την αύξηση του κόστους δανεισμού.

Όπως αναφέρει ο επικεφαλής αναλυτής Καρλ Κίρστεντ, το τμήμα Azure για τις υπηρεσίες cloud εισέρχεται σε μια φάση επιβράδυνσης η οποία μπορεί και να αποδειχθεί μεγαλύτερου εύρους από αυτό που ανέμεναν οι επενδυτές. Μάλιστα όπως επισημαίνει η εν λόγω αγορά ενδεχομένως να έχει φθάσει στη φάση του κορεσμού.

Αν η εταιρεία ακολουθήσει την τακτική του όμορου χώρου και προβεί σε βαθιές περικοπές σε λειτουργικό κόστος και προσωπικό, οι κινήσεις αυτές μπορεί να αποβούν επιζήμιες για το τμήμα της σουίτας Office 365.

«Δεν έχουμε μεγάλη εμπιστοσύνη με τη μετοχή να διαπραγματεύεται στην παρούσα αποτίμηση κι έτσι δεν ααναμένουμε κάποια αισθητή επέκταση», αναφέρει ο Κίρστεντ.

Η μετοχή της Microsoft υπέστη ζημιές της τάξεως του 29% στο σύνολο του 2022, ωστόσο ήταν σε καλύτερη μοίρα σε σχέση με τις μετοχές των Alphabet και Amazon.com.

Για τη μετοχή της δεύτερης, επίσης η UBS υποβάθμισε την τιμή στόχο από τα 165 στα 125 δολάρια, εκφράζοντας επίσης ανησυχίες σχετικά με την επιβράδυνση της ανάπτυξης στις υπηρεσίες cloud.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή