Η διαχείριση δεδομένων συναλλαγών τελευταίας γενιάς με αστραπιαίες ταχύτητες είναι το νέο μεγάλο στοίχημα κορυφαίων χρηματιστηρίων και εταιρειών τεχνολογίας, καθώς συνεχίζονται με αμείωτο ρυθμό οι επενδύσεις στο υπολογιστικό «νέφος» (cloud) και στη διαχείριση data. Στα πλαίσια αυτά έκλεισε και το μεγάλο ντιλ μεταξύ της Microsoft και του Χρηματιστηρίου του Λονδίνου (LSEG), που αφορά όχι μόνο την παροχή δεδομένων και την αποθήκευσή τους, αλλά και την απόκτηση ποσοστού 4% στο LSEG από την κορυφαία αμερικανική εταιρεία λογισμικού και τεχνολογίας.  Πρόκειται για μετοχική -κι όχι μόνο- συμφωνία που μπορεί να αποτελεί τον προάγγελο και για ανάλογες νέες κινήσεις στους κλάδους αυτούς.

Διαβάστε επίσης: Το φάντασμα του Instagram στοιχειώνει το μέλλον της Microsoft

Δεκαετές ντιλ

Το δεκαετές ντιλ περιλαμβάνει διαχείριση δεδομένων και αναλύσεων επόμενης γενιάς, καθώς και προϊόντα υπολογιστικού νέφους, σύμφωνα με τις εταιρείες. Περιλαμβάνει επίσης τη δημιουργία νέας υποδομής δεδομένων για το Χρηματιστήριο του Λονδίνου και την παροχή λύσεων ανάλυσης και μοντελοποίησης με τα προγράμματα Microsoft Azure, AI και Microsoft Teams. Η Microsoft θα αγοράσει επίσης περίπου το 4% των μετοχών της βρετανικής εταιρείας από την Κοινοπραξία Blackstone/Thomson Reuters σύμφωνα με το CNBC.

Διαβάστε επίσης: Apple: Έτοιμη να «ανοίξει» το iOS σε εναλλακτικά καταστήματα εφαρμογών

Η συμφωνία αυτή αποτελεί ένα ακόμη σημάδι της αυξανόμενης ζήτησης από τους επενδυτές για πληροφορίες που τους δίνουν πλεονέκτημα ηλεκτρονικές χρηματιστηριακές αγορές οι οποίες γίνονται όλο και πιο «γρήγορες» στην πραγματοποίηση συναλλαγών. Οι παγκόσμιες δαπάνες για δεδομένα και ειδήσεις για τις χρηματοπιστωτικές αγορές αυξήθηκαν κατά 7,4% στα 35,6 δισεκατομμύρια δολάρια το 2021, σύμφωνα με έκθεση Απριλίου της Burton-Taylor International Consulting που επικαλείται το Bloomberg.

Το ντιλ δείχνει επίσης την αυξανόμενη στροφή του LSEG στην αξιοποίηση για δεδομένα και αναλυτικά στοιχεία. Η εταιρεία ολοκλήρωσε την αγορά της Refinitiv 27 δισεκατομμυρίων δολαρίων πέρυσι, ξεκινώντας νέα εποχή όπου το μεγαλύτερο μέρος των εσόδων της θα προέρχεται από δεδομένα, όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση.

«Αυτή η στρατηγική συνεργασία αποτελεί σημαντικό ορόσημο στο ταξίδι της LSEG προς το να γίνει η κορυφαία επιχείρηση υποδομής και δεδομένων στις παγκόσμιες χρηματοοικονομικές αγορές και θα μεταμορφώσει την εμπειρία για τους πελάτες μας», δήλωσε ο Ντέιβιντ Σουίμερ, διευθύνων σύμβουλος της LSEG.

Οι εξελίξεις στο cloud θα μεταμορφώσουν το τοπίο

Η ανακοίνωση ανέφερε επίσης ότι ο Σκοτ Γκάθρι, που είναι εκτελεστικός αντιπρόεδρος της Microsoft για το Cloud and AI Group, θα τοποθετηθεί ως μη εκτελεστικός διευθυντής στο LSEG. Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Microsoft, Σάτια Ναντέλα, ανέφερε ότι «οι εξελίξεις στο cloud και την τεχνητή νοημοσύνη θα μεταμορφώσουν θεμελιωδώς τον τρόπο με τον οποίο τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα ερευνούν, αλληλεπιδρούν και συναλλάσσονται μεταξύ των κατηγοριών περιουσιακών στοιχείων και προσαρμόζονται στις μεταβαλλόμενες συνθήκες της αγοράς».

Με βάση τη συμφωνία τα προϊόντα της Microsoft θα χρησιμοποιηθούν σε διαφορετικά τμήματα της λειτουργίας του LSEG. Ειδικότερα, η Microsoft θα μεταφέρει την πλατφόρμα δεδομένων του χρηματιστηρίου και άλλες βασικές τεχνολογικές υποδομές στο δικό της υπολογιστικό σύννεφο (cloud) που βασίζεται στο Azure.

Συνεργασία για την ανάπτυξη νέων εργαλείων

Η Microsoft και η LSEG θα συνεργαστούν επίσης για την ανάπτυξη νέων εργαλείων που αφορούν τη συνεργασία στον εργασιακό χώρο. Η LSEG έχει αναπτύξει προϊόν με την ονομασία Workspace, το οποίο αποτελεί πλατφόρμα δεδομένων και αναλυτικών στοιχείων. Οι δύο εταιρείες θα εργαστούν για την προώθηση αυτού του προϊόντος και την ενσωμάτωσή του με το Microsoft Teams, την εφαρμογή ανταλλαγής μηνυμάτων της εταιρείας, αναφέρεται ακόμη.

Στα πλαίσια του ντιλ αυτού και κατά τη διάρκεια της 10ετούς περιόδου το LSEG αναμένεται ότι θα δαπανήσει τουλάχιστον 2,8 δισεκατομμύρια δολάρια σε προϊόντα που σχετίζονται με το cloud της Microsoft. Η συμφωνία αναμένεται να κοστίσει στο LSEG μεταξύ 250 εκατομμυρίων λιρών (306 εκατομμυρίων δολαρίων) έως 300 εκατομμυρίων στερλινών μεταξύ 2023 και 2025, συμπεριλαμβανομένων περίπου 100 εκατομμυρίων λιρών σε κεφαλαιουχικές δαπάνες.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές