Σχεδόν 11 χρόμια, από τον Μάρτιο του 2012, που έλαβε χώρα το PSI (κούρεμα των ελληνικών ομολόγων) που ζημίωσε τράπεζες, ασφαλιστικά ταμεία ξένους θεσμικούς και ιδιώτες επενδυτές, μία δικαστική απόφαση ανοίγει το δρόμο για την καταβολή αποζημιώσεων σε καταθέτες-αποταμιευτές «θύματα» του περίφημου «haircut».

Το Εφετείο Αθηνών δικαίωσε καταθέτη-αποταμιευτή, μέλος της Ενώσεως Ελλήνων Επενδυτών, ο οποίος τοποθέτησε χρήματα σε ομόλογα του Ελληνικού Δημοσίου χωρίς να ενημερωθεί από την τράπεζα για τον κίνδυνο που αναλάμβανε και τελικά υπέστη αναγκαστικό «κούρεμα» των οικονομιών του.

Ομόλογα: Μικρή αποκλιμάκωση στην απόδοση του ελληνικού 10ετούς

Το δικαστήριο απεφάνθη ότι η τράπεζα έχει ευθύνη επειδή δεν τον ενημέρωσε για το ρίσκο της επένδυσης, καθώς θεωρεί πως υπήρξε παντελή έλλειψη ενημέρωσης του καταθέτη αναφορικά με τη φύση της επένδυσής του και την υποβάθμιση των ομολόγων του ελληνικού Δημοσίου μετά την αγορά τους.

Η υποχρέωση της τράπεζας

Υποχρεώνει λοιπόν την τράπεζα να τον αποζημιώσει, καταβάλλοντας του όλα τα χρήματα που έχασε – και μάλιστα εντόκως από την ημέρα του «κουρέματος». Κατά την εκδίκαση της υπόθεσης σε πρώτο βαθμό του Πρωτοδικείο Αθηνών είχε απορρίψει την αγωγή του αποταμιευτή. Τώρα το Εφετείο ανατρέπει αυτή την πρωτόδικη απόφαση και δημιουργεί δεδικασμένο, δίνοντας ελπίδες δικαίωσης σε πολλά «θύματα» του PSI.

Με την εν λόγω απόφαση κρίθηκε ότι η τράπεζα, σε αντίθεση με τον επενδυτή, γνώριζε τον αυξημένο κίνδυνο των ομολόγων και την απομείωση της πιστοληπτικής ικανότητας του ελληνικού δημοσίου και δεν ενημέρωσε τον ενάγοντα – επενδυτή γι’ αυτόν, με αποτέλεσμα να υποστεί ζημία και να απωλέσει τις οικονομίες του, αφού δεν μπόρεσε λόγω της έλλειψης ενημέρωσης να προβεί σε καμία ενέργεια περιορισμού της ζημίας του. Επιπλέον, δέχθηκε ότι εάν ο ενάγων δεν είχε επενδύσει σε ομόλογα ελληνικού δημοσίου θα διατηρούσε τα χρήματά του σε προθεσμιακές καταθέσεις από τις οποίες θα εισέπραττε τους αντίστοιχους τόκους και δε θα είχε υποστεί καμία ζημία.

Με το παραπάνω σκεπτικό, το Εφετείο επιδικάζει στον επενδυτή το σύνολο του ποσού που είχε επενδύσει σε ομόλογα ελληνικού Δημοσίου και επιπλέον το ποσό που θα εισέπραττε από τόκους, εφόσον είχε τοποθετήσει τα χρήματά του σε προθεσμιακές καταθέσεις και όχι στα ομόλογα. Επίσης του επιδικάζει χρηματική ικανοποίηση για την ηθική του βλάβη. Είναι η πρώτη εφετειακή απόφαση που δέχεται την αντίστοιχη νομική επιχειρηματολογία και θέτει πλέον την βάση για την δικαίωση πολλών άλλων που οι υποθέσεις τους δεν έχουν απορριφθεί σε πρώτο βαθμό.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επιχειρήσεις
Υπερταμείο: Η λαχαναγορά του Ρέντη φεύγει, τα data centers έρχονται…
Επιχειρήσεις |

Η λαχαναγορά του Ρέντη φεύγει, τα data centers έρχονται – Τα σχέδια του Υπερταμείου

Συγχωνεύονται οι κεντρικές αγορές Αθήνας και Θεσσαλονίκης Εισαγωγή του εθνικού φορέα στο ΧΑ – Τι εξετάζει το Υπερταμείο για την αξιοποίηση της λαχαναγοράς του Ρέντη – Ποιοι ενδιαφέρονται για τις Ελληνικές Αλυκές