Μερικά 24ωρα μετά την υπογραφή της συμφωνίας Βουλγαρίας –Τουρκίας για το φυσικό αέριο, η Άγκυρα δηλώνει ότι βρίσκεται σε συνομιλίες με τη Μόσχα, ενώ παράλληλα προωθεί τη δημιουργία κόμβου φυσικού αερίου.
Φυσικό αέριο: Τι σηματοδοτεί το deal Τουρκίας – Βουλγαρίας
Σύμφωνα με το Haberturk, ο υπουργός Ενέργειας και Φυσικών Πόρων της Τουρκίας Φατίχ Ντονμέζ, υπογράμμισε «ότι αυτή τη στιγμή το πιο σημαντικό ζήτημα για όλες τις χώρες είναι η ασφάλεια του εφοδιασμού» και πρόσθεσε: «Οι διαπραγματεύσεις με τη Ρωσία για πολλά θέματα βρίσκονται σε εξέλιξη. Διαπραγματευόμαστε με τρόπο που θα μας ωφελήσει. Μιλάμε για αναβολή πληρωμής και πολλά άλλα θέματα. Αυτή τη στιγμή δεν είχαμε αρνητική εμπειρία με Ρωσία».
Σημειώνεται ότι Bloomberg είχε αποκαλύψει προ μηνών, επικαλούμενο πηγές, ότι η τουρκική εταιρεία πετρελαίου και φυσικού αερίου Botas ζήτησε από τη Ρωσία να αναβάλει ορισμένες πληρωμές για το ρωσικό αέριο μέχρι το 2024.
Ενεργειακός κόμβος
Ο Ντονμέζ είπε επίσης ότι είναι έτοιμη η υποδομή για τη δημιουργία κόμβου φυσικού αερίου στη χώρα και πλατφόρμας συναλλαγών για την Ευρώπη.
Εξέφρασε μάλιστα την πεποίθηση ότι η Ρωσία, το Αζερμπαϊτζάν και το Ιράν θα μπορέσουν να γίνουν παίκτες στην πλατφόρμα εμπορίας φυσικού αερίου για την Ευρώπη που δημιουργείται στη χώρα. Πρόσθεσε επίσης, ότι η Τουρκία θα γίνει σημαντικός παίκτης σε αυτήν την αγορά, προσθέτοντας ότι η τιμή του φυσικού αερίου θα προσαρμοστεί ανάλογα με την τιμή στις αγορές της Δυτικής Ευρώπης.
«Πυρηνική» συνεργασία
Ο Ντονμέζ υπογράμμισε επίσης ότι η Τουρκία και η Ρωσία συζητούν για την κατασκευή ενός δεύτερου πυρηνικού σταθμού στη χώρα στην επαρχία Σινώπης της Μαύρης Θάλασσας.
«Το έργο για την κατασκευή ενός πυρηνικού σταθμού στη Σινώπη είναι νέο για εμάς. Στην αρχή, μιλήσαμε με την Ιαπωνία, τώρα διαπραγματευόμαστε με τη Ρωσία. Οι συνθήκες για την κατασκευή ενός πυρηνικού σταθμού στη Σινώπη μπορεί να είναι διαφορετικές σε σύγκριση με τον πυρηνικό σταθμό Akkuyu που είναι αυτή τη στιγμή υπό κατασκευή. Η Ρωσία έχει προτάσεις για πυρηνικό εργοστάσιο στη Σινώπη. Εάν δεν συμφωνήσουμε, θα διαπραγματευτούμε με άλλη χώρα», δήλωσε ο υπουργός στην συνέντευξή του στο τηλεοπτικό κανάλι Haberturk.
Υπενθυμίζεται ότι ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν συζήτησε την κατασκευή ενός πυρηνικού σταθμού στην επαρχία της Μαύρης Θάλασσας με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν τον περασμένο Σεπτέμβριο
Το deal με τη Βουλγαρία
Την περασμένη εβδομάδα έκλεισε και η συμφωνία Τουρκίας – Βουλγαρίας για το φυσικό αέριο, η οποία δίνει στη Σόφια πρόσβαση στους τερματικούς σταθμούς της γειτονικής Τουρκίας για υγροποιημένο φυσικό αέριο και τη διαμετακόμιση του φυσικού αερίου στα σύνορά της.
Η Βουλγαρία, η οποία ήταν σχεδόν πλήρως εξαρτημένη από το ρωσικό φυσικό αέριο, προσπαθεί να εξασφαλίσει εναλλακτικές προμήθειες φυσικού αερίου σε προσιτές τιμές μετά τη διακοπή των παραδόσεων από τη Μόσχα τον Απρίλιο λόγω της άρνησης της Σόφιας να πληρώσει σε ρούβλια.
Ειδικότερα, ο κρατικός πάροχος φυσικού αερίου της Βουλγαρίας υπέγραψε συμφωνία με τον τουρκικό αντίστοιχό του, Botas , παραχωρώντας στην Bulgargaz πρόσβαση στους τερματικούς σταθμούς υγροποιημένου αερίου και στο δίκτυο τροφοδοσίας της κρατικής εταιρείας εμπορίας αερίου της Τουρκίας.
Οι όροι της συμφωνίας
Η 13ετής συμφωνία υπεγράφη στη Σόφια παρουσία των υπουργών Ενέργειας των δύο χωρών, και βάσει αυτής η Bulgargaz θα χρησιμοποιήσει το δίκτυο της Botas για τη μεταφορά φυσικού αερίου.
Σύμφωνα με τον υπουργό Ενέργειας της Βουλγαρίας, Ρόσεν Χρίστοφ, η συμφωνία λύνει το πρόβλημα της έλλειψης υποδομής στη χώρα του για την εκφόρτωση υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG).
«Χάρη σε αυτή τη συμφωνία εξασφαλίζουμε τη δυνατότητα να αγοράζουμε φυσικό αέριο από όλους τους διεθνείς παραγωγούς και να το εκφορτώνουμε στην Τουρκία, όπου είναι πιο βολικό για εμάς υλικοτεχνικά», υπογράμμισε, προσθέτοντας ότι αυτό θα επιτρέψει στη Βουλγαρία να μεταφέρει έως και 1,5 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου ετησίως.
«Η συμφωνία είναι σημαντική για την αύξηση της ασφάλειας των παραδόσεων στην περιοχή των Βαλκανίων», δήλωσε ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας Φατίχ Ντονμέζ.
Σημειώνεται ότι μετά τη διακοπή του φυσικού αερίου απευθείας από τη Ρωσία τον Απρίλιο, η Βουλγαρία συνέδεσε το δίκτυο φυσικού αερίου της με το ελληνικό δίκτυο, ενώνοντας τον αγωγό Trans Adriatic Pipeline και αποκτώντας ενεργειακές προμήθειες από το Αζερμπαϊτζάν.
Παράγοντες της αγοράς εκτιμούν ότι η συμφωνία αυτή ανοίγει επί της ουσίας έναν τομέα της αγοράς που στο παρελθόν ήταν ελεγχόμενος.
Η Τουρκία, η οποία δεν είναι μέρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης αλλά συνδέεται με αυτήν μέσω αγωγού, δεν υπόκειται στους ίδιους περιορισμούς και κυρώσεις και έχει τη δυνατότητα να παρέχει πρόσθετους πόρους.
Αγώνας δρόμου για υποδομές
Σύμφωνα με το Bloomberg, μετά την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία η Ευρώπη επισπεύδει την ενεργειακή απεξάρτησή της από την Μόσχα, μέσω της κατασκευής νέων υποδομών, ενώ η Τουρκία έχει χρησιμοποιήσει λιγότερο από το ήμισυ της χωρητικότητας 21,9 εκατομμυρίων τόνων των τεσσάρων τερματικών της LNG τον περασμένο χρόνο. Μια επιπλέον εγκατάσταση αναμένεται να λειτουργήσει μέχρι το τέλος του μήνα.
Η Τουρκία ανακοίνωσε επίσης σχέδια για τη δημιουργία ενός «παγκόσμιου κόμβου» για το φυσικό αέριο στην περιοχή της ανατολικής Θράκης, η οποία βρίσκεται στα σύνορα με τη Βουλγαρία.
Η Άγκυρα επιδιώκει να επεκτείνει την ικανότητα αποθήκευσης LNG και βρίσκεται σε συνομιλίες με τη Ρωσία και το Τουρκμενιστάν για να φέρει νέες προμήθειες στην Ευρώπη.
Ωστόσο, όπως υποστηρίζει το Bloomberg το κόστος του αγωγού θα μπορούσε να ανέλθει δισεκατομμύρια δολάρια, ενώ τίθενται και «γεωπολιτικά ζητήματα μεταξύ της ΕΕ και της Ρωσίας που θα μπορούσαν να εμποδίσουν την πρόοδο».
Τον Δεκέμβριο, η Τουρκία σημείωσε πρόοδο προς τον στόχο της όταν η Ρουμανία συναίνεσε να εισάγει αέριο από το Αζερμπαϊτζάν μέσω Τουρκίας. Η Βουλγαρία λαμβάνει επί του παρόντος το ένα τρίτο των ετήσιων προμηθειών της από το Αζερμπαϊτζάν μέσω μακροπρόθεσμης συμφωνίας.
Latest News
Δυναμικό come back του LNG στην Ελλάδα - Αυξήθηκε η κατανάλωση φυσικού αερίου [γραφήματα]
Συνολικά στο ενδεκάμηνο το αέριο αυξήθηκε κατά 28.3%, ενώ το ρωσικό αέριο παρέμεινε πρώτο με μερίδιο 52,1%
Εξαγωγική δύναμη η Ελλάδα το 2024 στην ηλεκτρική ενέργεια
Αυξημένες κατά 76% οι εξαγωγές ρεύματος το 2024, συγκριτικά με το 2023 - Έκθεση του ΙΕΝΕ καταγράφει την εικόνα της ενεργειακής αγοράς τη φετινή χρονιά
Καμπανάκι από ΙΕΑ - Θα... πλημμυρίσουν πετρέλαιο οι αγορές το 2025
Οι παγκόσμιες αγορές θα έχουν υπερπροσφορά σε πετρέλαιο της τάξης των 1,4 εκατομμυρίων βαρελιών την ημέρα
Η μεγάλη αποτυχία του στοιχήματος των Shell και BP στην ηλεκτρική ενέργεια
Η ηλεκτρική ενέργεια ήταν το επόμενο μεγάλο στοίχημα για πολλές εταιρείες πετρελαίου και φυσικού αερίου, όμως γύρισε μπούμερανγκ
Η φιλοδοξία του Τραμπ να γίνει ο απόλυτος βαρόνος του πετρελαίου ίσως αποδειχθεί ένα όνειρο - Ανάλυση Economist
Η φιλοδοξία του Ντόναλντ Τραμπ να γίνει ο απόλυτος βαρόνος του πετρελαίου μπορεί να αποδειχθεί ένα όνειρο, καταλήγει ο Economist
Παρουσίαση του GREGY στο «Βαλκανικό Νταβός»
Το έργο της ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδας-Αιγύπτου (GREGY) παρουσιάστηκε στο «Power Summit 2024» στη Σόφια
Κ. Μαύρος (Όμιλος ΔΕΗ): Από νέο σημείο εκκίνησης οι ΑΠΕ το 2025
Η επόμενη τριετία είναι η τριετία των ΑΠΕ στην παραγωγή, της πλήρους απολιγνιτοποίησης και των ευέλικτων μονάδων, είπε ο Κ. Μαύρος
Helleniq Energy: Χτίζει τον 5ο πυλώνα στην αγορά ενέργειας – Τι αλλάζει με το deal της Elpedison
Η Helleniq Energy μετά την απόκτηση του 100% της Elpedison καθετοποιεί πλήρως τις δραστηριότητες της στην ηλεκτρική ενέργειας
Κληρώνει για τους «υδρογονάνθρακες» - Η ώρα της ExxonMobil, το αδιέξοδο της Energean και ο νέος επενδυτής
Σε κρίσιμο σημείο το project «Υδρογονάνθρακες» που είχε ανακοινώσει ο Πρωθυπουργός την άνοιξη του 2022 – Οι γεωπολιτικές εξελίξεις
Φόβοι για νέα κρίση φυσικού αερίου στην Ευρώπη
Ο ψυχρός Νοέμβριος, οι αυξημένες τιμές στο φυσικό αέριο και η λήξη της συμφωνίας μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας προκαλούν ανησυχία για τα ενεργειακά αποθέματα της Ευρώπης