Διψήφιο ποσοστό αύξησης στις πωλήσεις της στην Ινδία αναμένει για το 2023 η Mercedes Benz, εν μέσω ανησυχιών ότι το αποδυναμωμένο νόμισμα της χώρας η ρουπία μπορεί να προκαλέσει αύξηση στις τιμές των αυτοκινήτων. Αυτό υποστήριξε σε συνέντευξή του ο επικεφαλής για την ασιατική χώρα της γερμανικής κατασκευάστριας πολυτελών αυτοκινήτων.

Σύμφωνα με τον Σαντός Άιερ, οι πωλήσεις της γερμανικής αυτοκινητοβιομηχανίας στην Ινδία αυξήθηκαν 41% πέρυσι στα 15.822 αυτοκίνητα, το υψηλότερο ποσοστό αύξησης που έχει καταγραφεί ποτέ, ενώ έχει ανεκτέλεστες παραγγελίες σχεδόν 6.000 οχημάτων. «Ένας κίνδυνος για την ανάπτυξη της αγοράς πολυτελών αυτοκινήτων στην Ινδία είναι η αποδυνάμωση του νομίσματος της χώρας, κάτι που θα μπορούσε να αναγκάσει τη Mercedes να αυξήσει τις τιμές καθώς τα εισαγόμενα εξαρτήματα καθίστανται ακριβότερα», όπως τονίζει.

Η ρουπία υποχώρησε 10% έναντι του αμερικανικού δολαρίου το 2022, η χειρότερη ετήσια επίδοση από το 2013 και μία από τις χειρότερες μεταξύ των ασιατικών νομισμάτων πέρυσι.

«Ένας από τους μεγαλύτερους κινδύνους που βλέπουμε για εμάς είναι η συναλλαγματική ισοτιμία. Αν αποδυναμωθεί η ρουπία λίγο περισσότερο, αυτό θα μας οδηγήσει σε περισσότερες αυξήσεις τιμών. Όμως ξεκινάμε τη χρονιά με μια πολύ υγιή εικόνα για τις παραγγελίες και αυτό μας δίνει τη σιγουριά για διψήφια ανάπτυξη ακόμη και το 2023», σύμφωνα με τον Άιερ.

Η Mercedes σχεδιάζει να λανσάρει 10 νέα αυτοκίνητα στην Ινδία το 2023, με τα περισσότερα να κοστίζουν περισσότερα από 10 εκατομμύρια ρουπίες (120.000 δολάρια), την κατηγορία που οι πωλήσεις της αυξήθηκαν κατά 69% το 2022. Το νέο λανσάρισμα θα περιλαμβάνει βενζινοκίνητα αυτοκίνητα, ηλεκτρικά οχήματα (EV) και plugin υβριδικά.

Η εταιρεία κυκλοφόρησε τρία ηλεκτρικά οχήματα στην Ινδία το 2022, συμπεριλαμβανομένου του ηλεκτρικού μοντέλου-ναυαρχίδα S-Class sedan που συναρμαλογείται στην Ινδία. Τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα έχουν μεγάλη ζήτηση, με τους Ινδούς να αναμένουν τέσσερις έως έξι μήνες για να παραλάβουν τα αυτοκίνητά τους. Από τη μεριά του ο Άιερ θέλει να μειώσει τον χρόνο σε δύο έως τρεις μήνες πριν η Mercedes Benz κυκλοφορήσει περισσότερα ηλεκτρικά μοντέλα.

Η αγορά ηλεκτρικών οχημάτων της Ινδίας κερδίζει δυναμική -η Renault εξετάζει το ενδεχόμενο κατασκευής ενός ηλεκτρικού αυτοκινήτου μαζικής αγοράς στην Ινδία, όπως ανέφερε το Reuters την περασμένη Παρασκευή. Η ινδική αυτοκινητοβιομηχανία Tata Motors και πολυεθνικές εταιρείες όπως η Stellantis και η Hyundai Motor έχουν επίσης ανακοινώσει ότι θα λανσάρουν ηλεκτρικά αυτοκίνητα.

Σε ένα σημείο που στάθηκε ο Άιερ, είναι στο γεγονός ότι η έλλειψη ημιαγωγών υποχωρεί, ωστόσο η Mercedes Benz εξακολουθεί να αντιμετωπίζει προβλήματα εξαιτίας της έλλειψης ανταλλακτικών και των καθυστερημένων αποστολών που προκαλούνται κυρίως από γεωπολιτικά ζητήματα, την ενεργειακή κρίση στην Ευρώπη και τα lockdown για την πανδημία σε διάφορα μέρη του κόσμου.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή