Οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων της ευρωζώνης αυξήθηκαν τη Δευτέρα, μετά από απότομη πτώση την προηγούμενη εβδομάδα, καθώς οι επενδυτές εξέταζαν προσεκτικά τα οικονομικά στοιχεία για ενδείξεις σχετικά με το πότε τα επιτόκια είναι πιθανό να κορυφωθούν, προετοιμαζόμενοι παράλληλα για νέο κύμα έκδοσης χρέους.

Η Γερμανία

Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου της Γερμανίας, που θεωρείται σημείο αναφοράς για το νομισματικό μπλοκ, αυξήθηκε κατά 5 μονάδες βάσης (bps) στο 2,253%. Η απόδοση του 2ετούς ομολόγου της Γερμανίας, η οποία είναι ιδιαίτερα ευαίσθητη στις προσδοκίες αναφορικά με την πορεία των επιτοκίων, αυξήθηκε κατά 4 μονάδες βάσης στο 2,633%.

Ομόλογα: Με το δεξί τα γερμανικά ομόλογα το 2023 – Πέφτει το κόστος δανεισμού στην Ευρώπη

Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου της Γερμανίας μειώθηκε περισσότερο από 35 μονάδες βάσης την περασμένη εβδομάδα, στη μεγαλύτερη εβδομαδιαία πτώση από το 2011, αφού τα στοιχεία έδειξαν ότι ο πληθωρισμός της ευρωζώνης αποκλιμακώθηκε ταχύτερα από ό,τι αναμενόταν τον Δεκέμβριο και ότι η οικονομία των ΗΠΑ επιβραδύνεται.

Τα ομόλογα της ευρωζώνης

Οι αποδόσεις των ομολόγων της ευρωζώνης εκτινάχθηκαν το 2022, καθώς η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αύξησε γρήγορα τα επιτόκια. Μειώθηκαν ωστόσο απότομα από την αρχή του έτους, με την επιβράδυνση του πληθωρισμού να οδηγεί σε ελπίδες ότι η ΕΚΤ θα μπορούσε να σταματήσει να αυξάνει τα επιτόκια με τους ίδιους ρυθμούς.

Ορισμένοι επενδυτές παραμένουν νευρικοί για τις ενδείξεις ότι οι πληθωριστικές πιέσεις είναι ισχυρότερες από ό,τι θα ήθελε η ΕΚΤ, ασκώντας ανοδικές πιέσεις στα επιτόκια.

Νέα στοιχεία τη Δευτέρα έδειξαν ότι η βιομηχανική παραγωγή της Γερμανίας αυξήθηκε περισσότερο από το αναμενόμενο τον Νοέμβριο.

Νέα έκδοση

Οι επενδυτές παρακολουθούν επίσης τις εκδόσεις ομολόγων από τις χώρες της ευρωζώνης, οι οποίες αυξάνουν φέτος τον δανεισμό τους για να στηρίξουν τις επιβραδυνόμενες οικονομίες τους.

Αναλυτές της UniCredit δήλωσαν ότι η Ιταλία, η Ισπανία, η Γερμανία, η Αυστρία και η Ολλανδία είναι πιθανό να πουλήσουν συνολικά 25 δισ. ευρώ (26,74 δισ. δολάρια) σε ομόλογα μέσω δημοπρασίας αυτή την εβδομάδα.

Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου της Ιταλίας αυξήθηκε κατά 6 μονάδες βάσης τη Δευτέρα στο 4,274%, μετά από πτώση 48 μονάδων βάσης την προηγούμενη εβδομάδα.

Η στενά παρακολουθούμενη διαφορά μεταξύ των 10ετών αποδόσεων της Γερμανίας και της Ιταλίας μειώθηκε ελαφρώς, στις 201 μ.β..

Οι επενδυτές θα παρακολουθήσουν πολύ στενά τα στοιχεία για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ, που θα ανακοινωθούν την Πέμπτη, για τυχόν ενδείξεις σχετικά με τις προοπτικές των επιτοκίων της τόσο σημαντικής Ομοσπονδιακής Τράπεζας της χώρας.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές