Την έκτη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση έκλεισε σήμερα το ελληνικό χρηματιστήριο, το οποίο παρά τις πιέσεις που δέχτηκε από μερίδα τίτλων, κατάφερε να κρατήσει το θετικό του πρόσημο έως το τέλος και να επιβεβαιώσει τις 950 μονάδες. Ο γενικός δείκτης σημείωσε κέρδη 1,20% στις 962,84 μονάδες, με τον τζίρο μάλιστα να φτάνει τα 143 εκατ. ευρώ, εξαιτίας ενός πακέτου με το 1,9% του Μυτιληναίου, αξίας 50 εκατ. ευρώ.

Η διακίνηση του πακέτου των 2,7 εκατ. τεμαχίων, ή 1,9% του Μυτιληναίου, συνδέεται με την απόκτηση του ποσοστού από τη Fairfax, με βάση τη συμφωνία που ανακοινώθηκε τον Δεκέμβριο. Τα δύο μέρη έχουν επίσης συμφωνήσει να συνάψουν ένα ανταλλάξιμο ομόλογο ύψους 50 εκατ. ευρώ με το οποίο η Fairfax θα έχει δικαίωμα δύο ετών για την απόκτηση επιπλέον 2.500.000 ιδίων μετοχών της Mytilineos στην τιμή των 20 ευρώ ανά μετοχή.

Wall Street: Ήπια ανοδικά

Στήριγμα από τις τράπεζες

Πάντως και σήμερα οι πιέσεις δεν έλειψαν από την αγορά, με τον τραπεζικό κλάδο να ηγείται της ανόδου, προσφέροντας σημαντικές στηρίξεις. Εάν πράγματι έχουν επιβεβαιωθεί οι 950 μονάδες, η αγορά θα βάλει πλώρη για τα υψηλά του 2022, ήτοι στις 973 μονάδες. Είναι πλέον το επόμενο μεγάλο στοίχημα, καθώς όπως όλα δείχνουν, ο σκόπελος των 950 μονάδων ξεπεράστηκε με ευκολία.

Πάντως, τις τελευταίες ημέρες έχει ανοίξει διεθνώς ένα “παράθυρο” ανακούφισης από τις συνεχιζόμενες προκλήσεις της οικονομίας, με τις τιμές της ενέργειας να έχουν αποκλιμακωθεί και τα επίπεδα του πληθωρισμού να έχουν υποχωρήσει ελαφρώς, το οποίο φαίνεται ότι έχει ευνοήσει τη διάθεση ανάληψης ρίσκου και στην εγχώρια αγορά.

Η ανοδική πορεία μπορεί να ανακοπεί εάν το διεθνές περιβάλλον επιδεινωθεί, με τον καταλύτη αυτής της εβδομάδας να είναι σαφώς τα στοιχεία για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ, αλλά και τα εταιρικά αποτελέσματα. Την ερχόμενη Πέμπτη αναμένεται να ανακοινωθεί ο πληθωρισμός Δεκεμβρίου στις Ηνωμένες Πολιτείες, με τους αναλυτές να αναμένουν περαιτέρω αποκλιμάκωση στο 6,6% από 7,1% που ήταν τον Δεκέμβριο. Τα στοιχεία αυτά αναμένεται εν πολλοίς να καθορίσουν τη στάση που θα ακολουθήσει η Federal Reserve κατά την πρώτη συνεδρίασή της για το 2023 στο τέλος του μήνα.

Τίτλοι

Σε επίπεδο τίτλων, η Alpha Bank κέρδισε 7,01%, η Πειραιώς 4,07% και η Βιοχάλκο 3,54%. Ισχυρά ήταν τα κέρδη σε ΔΕΗ, Titan, Aegean, Εθνική, Motor Oil, Eurobank και Σαράντη. Ανοδικά έκλεισαν οι Quest, Coca Cola, ΓΕΚ Τέρνα, Ελλάκτωρ και ΟΠΑΠ, ενώ πτωτικά οι Autohellas, ΟΛΠ, Λάμδα και Jumbo. ΕΥΔΑΠ και Μυτιληναίος έκλεισαν με απώλειες 133% και 1,08% αντίστοιχα.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Xρηματιστήριο Αθηνών