Μετά από μία έντονα νευρική συνεδρίαση, οι αμερικανικοί δείκτες “παρέβλεψαν” τις προειδοποιήσεις Jerome Powell περί “δυσάρεστων” αποφάσεων στα επιτόκια και έκλεισαν με κέρδη, έχοντας σημαντικά στηρίγματα από τον τεχνολογικό, ενώ αναμένουν ένα θετικό σήμα από τα στοιχεία για τον πληθωρισμό, τα οποία θα ανακοινωθούν την προσεχή Πέμπτη.

Ειδικότερα, ο δείκτης Dow Jones κατέγραψε κέρδη 0,56% στις 33.705 μονάδες, ο S&P 500 σημείωσε άνοδο 0,70% στις 3.919 μονάδες, ενώ ο τεχνολογικός Nasdaq ενισχύθηκε κατά 1,01% στις 10.742 μονάδες.

ΕY: Υποχώρησε η παγκόσμια αγορά δημόσιων εγγραφών το 2022

Σε επίπεδο τίτλων, η Bed Bath & Beyond κέρδισε περισσότερο από 22%, αν και ανακοίνωσε μεγαλύτερες τριμηνιαίες ζημίες από τις αναμενόμενες, ενώ η διοίκηση παραδέχθηκε ότι δεν επιτυγχάνει τους στόχους ανάκαμψης. Η εταιρεία λιανικών πωλήσεων εμφάνισε ζημίες ύψους 3,65 δολαρίων ανά μετοχή, μεγαλύτερες από τον μέσο όρο των 2,23 δολαρίων που ανέμεναν οι αναλυτές.

Το βλέμμα στην Fed

Η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ γνωρίζει ότι οι αποφάσεις της για τις αυξήσεις των επιτοκίων ενδεχομένως να μην είναι ευχάριστες και να προκαλούν αντιδράσεις στους πολιτικούς κύκλους. Ωστόσο μένει πιστή στον στόχο της που δεν είναι άλλος από το να χαλιναγωγήσει τον πληθωρισμό, παρόλο που γνωρίζει πως τίθεται σε κίνδυνο η ανάπτυξη της αμερικανικής οικονομίας. Αυτό ανέφερε ο επικεφαλής της Federal Reserve, Jerome Powell, προκαλώντας μια αναταραχή στη Wall Street, αλλά όχι αρκετή ώστε να κλείσουν αρνητικά.

Άλλωστε, από χθες, οι αξιωματούχοι της Fed επιβεβαιώνουν τη δέσμευσή της κεντρικής τράπεζας για υψηλότερα επιτόκια και για “μεγάλο χρονικό διάστημα”. Τόσο, ο πρόεδρος της Fed της Ατλάντα, Raphael Bostic, όσο και η πρόεδρος της Fed του Σαν Φρανσίσκο, Mary Daly, δήλωσαν ότι η κεντρική τράπεζα θα πρέπει να συνεχίσει να αυξάνει τα επιτόκια, αν και με βραδύτερο ρυθμό.

Οι επενδυτές μπήκαν στο νέο έτος ανησυχώντας ότι τα υψηλότερα επιτόκια της Fed θα μπορούσαν να οδηγήσουν την οικονομία σε ύφεση. Ωστόσο, πολλοί φαίνεται να αυξάνουν τα στοιχήματα ότι ο πληθωρισμός αρχίζει να αποκλιμακώνονεται.

Η Fed θέλει οι χρηματοπιστωτικές συνθήκες “να παραμείνουν σφιχτές”, δήλωσε ο Tom Lee της Fundstrat. “Το δολάριο, οι μετοχές, τα ομόλογα – τα πάντα είναι κατά κάποιο τρόπο χαλαρά, οπότε μάλλον ανησυχούν λίγο και θέλουν να είναι σίγουροι ότι ο πληθωρισμός είναι πράγματι σε πτωτική πορεία.

Πάντως, παρά τις ανησυχίες για μια διαφαινόμενη ύφεση, η οικονομική ανάπτυξη κατά το τέταρτο τρίμηνο ήταν πιθανότατα ισχυρή, σύμφωνα με το πρόγραμμα παρακολούθησης δεδομένων GDPNow της Atlanta Fed. Ο ευρέως ακολουθούμενος δείκτης αποτυπώνει ότι η αύξηση του πραγματικού ΑΕΠ ήταν της τάξεως του 4,1% ετησίως, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία. Πρόκειται για βελτίωση κατά 0,3 ποσοστιαίες μονάδες από την τελευταία ενημέρωση, λόγω της βελτίωσης της εικόνας τόσο των πραγματικών προσωπικών καταναλωτικών δαπανών όσο και των ακαθάριστων ιδιωτικών εγχώριων επενδύσεων.

Εάν ο ρυθμός διατηρηθεί, θα σηματοδοτήσει το ταχύτερο τρίμηνο ανάπτυξης του 2022, το οποίο ξεκίνησε με δύο διαδοχικές αρνητικές μετρήσεις του ΑΕΠ, πληρώντας τον παραδοσιακό ορισμό της ύφεσης. Η τελευταία φορά που το ΑΕΠ αυξήθηκε ταχύτερα ήταν το τέταρτο τρίμηνο του 2021, το οποίο σημείωσε άνοδο 7%. Οι περισσότεροι οικονομολόγοι θεωρούν ότι τουλάχιστον μια ρηχή ύφεση είναι πιθανή φέτος, αποτέλεσμα των αυξήσεων των επιτοκίων από τη Fed με στόχο τον περιορισμό του πληθωρισμού.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Wall Street