Με απώλειες έκλεισαν σήμερα οι ευρωπαϊκές αγορές, αποτυπώνοντας τις ανησυχίες τους για την κατεύθυνση της νομισματικής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, αλλά και της Federal Reserve, μετά και τις νέες διαβεβαιώσεις των αξιωματούχων της για τη συνέχιση της σύσφιξης.

Ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 σημείωσε απώλειες 0,56%, με τον κλάδο των λιανικών πωλήσεων να χάνει 1,4%. Ο βρετανικός FTSE 100 υποχώρησε κατά 0,12% στις 7.774 μονάδες, ο γερμανικός DAX κατέγραψε πτώση 0,39% στις 14.694 μονάδες και ο γαλλικός CAC 40 έκλεισε χαμηλότερα κατά 0,55% στις 6.869 μονάδες.

Wall Street: Ανοδικά, εν αναμονή του Powell

Σε επίπεδο τίτλων, οι μετοχές της Euronav σημείωσαν πτώση άνω του 20%, αφού η νορβηγική ανταγωνίστρια Frontline αποσύρθηκε από μια πιθανή συγχώνευση ύψους 4,2 δισεκατομμυρίων δολαρίων με τη βελγική ναυτιλιακή εταιρεία πετρελαίου. Η βρετανική εταιρεία κατασκευής πολεμικών παιχνιδιών Games Workshop σημείωσε πτώση 5,6% μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων του εξαμήνου.

Το κόστος δανεισμού στην ευρωζώνη θα πρέπει να αυξηθεί ακόμα περισσότερο, καθώς ο πληθωρισμός μόλις έχει υποχωρήσει εκ νέου σε μονοψήφια νούμερα, ανέφερε σήμερα το μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Ιζαμπέλ Σνάμπελ, επηρεάζοντας τις αγορές. «Τα επιτόκια θα πρέπει να αυξηθούν σημαντικά και με σταθερό ρυθμό για να φτάσουν σε επίπεδα που είναι επαρκώς περιοριστικά ώστε να διασφαλιστεί η έγκαιρη επιστροφή του πληθωρισμού στο μεσοπρόθεσμο στόχο μας 2%,» είπε χαρακτηριστικά η κ. Σνάμπελ, μιλώντας σε συνέδριο της Riksbank.

Πάντως, η Goldman Sachs βελτίωσε σήμερα τις εκτιμήσεις της για την πορεία της ευρωπαϊκής οικονομίας, με τους αναλυτές της να μην προβλέπουν πλέον ύφεση στην ευρωζώνη αφού η οικονομία αποδείχθηκε πιο ανθεκτική στα τέλη του 2022, οι τιμές του φυσικού αερίου μειώθηκαν απότομα και η Κίνα εγκατέλειψε τους περιορισμούς της Covid-19 νωρίτερα από το αναμενόμενο. Ειδικότερα, εκτιμούν ότι το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν αναμένεται να αυξηθεί φέτος κατά 0,6%. Επίσης, η Goldman Sachs επαναλαμβάνει την έκκλησή της για αυξήσεις κατά μισή μονάδα στα επιτόκια στις συνεδριάσεις της ΕΚΤ τον Φεβρουάριο και τον Μάρτιο, ακολουθούμενες από μία ακόμα αύξηση κατά ένα τέταρτο της μονάδας, προκειμένου το επιτόκιο καταθέσεων να ανέβει στο 3,25%.

Οι μακροοικονομικές ειδήσεις

Στα μάκρο της ημέρας, οι λιανικές πωλήσεις στο Ηνωμένο Βασίλειο αυξήθηκαν κατά 6,5% τον περασμένο μήνα σε σύγκριση με ένα χρόνο νωρίτερα, σύμφωνα με τα στοιχεία του British Retail Consortium και της KPMG. “Οι αριθμοί για την αύξηση των πωλήσεων τον Δεκέμβριο φαίνονται υγιείς”, δήλωσε ο Paul Martin, επικεφαλής λιανικού εμπορίου στο Ηνωμένο Βασίλειο της KPMG. “Αυτό οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στο ότι τα αγαθά κοστίζουν περισσότερο και συγκαλύπτει το γεγονός ότι ο όγκος των αγαθών που αγοράζουν οι άνθρωποι είναι σημαντικά μειωμένος σε σχέση με πέρυσι τέτοια εποχή”.

Οι ανησυχίες για ύφεση στις ΗΠΑ και την Ευρώπη φέτος αντισταθμίστηκαν από την ανανεωμένη αισιοδοξία για την Κίνα. Η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου έκανε στροφή στους αυστηρούς περιορισμούς του Covid τον Δεκέμβριο και ακολούθησαν γρήγορα άλλες φιλικές προς την αγορά αλλαγές.

Η κινεζική οικονομία προβλέπεται πλέον να επεκταθεί κατά 4,8% φέτος, σύμφωνα με στοιχεία που συγκέντρωσε το Bloomberg. Παρόλα αυτά, οι αποπληθωριστικές πιέσεις επιδεινώθηκαν το τέταρτο τρίμηνο, με την αύξηση των τιμών να είναι πιθανότατα υποτονική ακόμη και όταν η οικονομία ανακάμψει αργότερα φέτος, σύμφωνα με το China Beige Book International.

Χρηματιστήριο Αθηνών: «Έσπασε» το ανοδικό σερί

Με μικρές απώλειες έκλεισε τελικά το ελληνικό χρηματιστήριο, αν και προσπάθησε να αντιστρέψει το αρνητικό κλίμα ενδοσυνεδριακά, καθώς δεν κατάφερε να διαχειριστεί τις κινήσεις κατοχύρωσης κερδών που αναμενόμενα εκδηλώθηκαν μετά από έξι ημέρες ανόδου. Ο γενικός δείκτης σημείωσε απώλειες 0,06% στις 962,22 μονάδες, με τον τζίρο να φτάνει στα 83 εκατ. ευρώ.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές