Η Βρετανία κινδυνεύει από επίμονες πληθωριστικές πιέσεις, ακόμη και αν οι τιμές του φυσικού αερίου σταθεροποιηθούν ή πέσουν, κάτι που σημαίνει ότι μπορεί να χρειαστούν περαιτέρω αυξήσεις επιτοκίων, ανέφερε ο επικεφαλής οικονομολόγος της Τράπεζας της Αγγλίας, Χιου Πιλ.

Η ομιλία του Πιλ –η πρώτη για τη νομισματική πολιτική φέτος από έναν αξιωματούχο της BoE– έρχεται καθώς οικονομολόγοι και αγορές προσπαθούν να προβλέψουν πόσο κοντά βρίσκεται η BoE στο τέλος του κύκλου ανόδου των επιτοκίων της.

Φυσικό αέριο: Γιατί ο καλός καιρός μπορεί να μην κρύβει μόνο καλά νέα

«Το πλαίσιο που επικρατεί στο Ηνωμένο Βασίλειο – υψηλότερες τιμές φυσικού αερίου με στενή αγορά εργασίας, δυσμενείς εξελίξεις στην προσφορά εργασίας και στενώσεις στην αγορά αγαθών – δημιουργεί τη δυνατότητα ο πληθωρισμός να αποδειχθεί πιο επίμονος», είπε ο Πιλ σε ομιλία του στη Νέα Υόρκη και πρόσθεσε:  «(Αυτό) θα επηρεάσει έντονα τη θέση μου στη νομισματική πολιτική τους επόμενους μήνες».

«Παράθυρο» Σουνάκ για παραχώρηση αυξήσεων στους νοσηλευτές

Νέα αύξηση επιτοκίων

Η BoE αύξησε το βασικό της επιτόκιο στο 3,5% τον Δεκέμβριο, από 0,1% ένα χρόνο πριν, και οι χρηματοπιστωτικές αγορές αναμένουν ότι η κεντρική τράπεζα θα αυξήσει ξανά τα επιτόκια στο 4% στην επόμενη συνεδρίασή της στις 2 Φεβρουαρίου.

Οι αγορές βλέπουν τα επιτόκια της BoE να κορυφώνονται στο 4,5% τον Ιούνιο, ενώ οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters τον Δεκέμβριο προέβλεψαν κορύφωση 4,25% το δεύτερο τρίμηνο του 2023.

Ο πληθωρισμός έχει υποχωρήσει ελαφρώς από το ανώτατο όριο 41 ετών του 11,1% τον Οκτώβριο και η βρετανική οικονομία φαίνεται να εισέρχεται σε μια ρηχή ύφεση.

Ο Πίλ υποστήριξε επίσης ότι η Βρετανία «βλέπει τους δείκτες της αγοράς εργασίας να αλλάζουν», καθώς οι κενές θέσεις εργασίας μειώθηκαν από τα επίπεδα ρεκόρ και η ανεργία, που ήταν στο χαμηλότερο επίπεδο από τη δεκαετία του 1970, αυξήθηκε.

Η BoE εκτιμά ότι ο πληθωρισμός θα περιοριστεί φέτος καθώς οι τιμές του φυσικού αερίου θα μειωθούν. Οι τιμές του φυσικού αερίου στη Βρετανία, οι οποίες αυξήθηκαν ως απάντηση στη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία τον περασμένο Φεβρουάριο, έχουν υποχωρήσει περίπου στο ίδιο επίπεδο με πριν από ένα χρόνο, αλλά είναι αρκετές φορές υψηλότερες από ό,τι στις αρχές του 2021.

Ωστόσο, ο κορυφαίος οικονομολόγος της τράπεζας είναι πιο συγκρατημένος, τονίζοντας ότι ακόμα και αν οι τιμές του φυσικού αερίου υποχωρήσουν περαιτέρω, αυτό δεν θα εγγυάται ότι οι υποκείμενες πιέσεις τιμών θα μειωθούν αρκετά ώστε ο πληθωρισμός να επιστρέψει στο στόχο του 2%.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή