Πρόθυμος να συζητήσει για αυξήσεις μισθών στους νοσηλευτές δήλωσε την Κυριακή ο βρετανός πρωθυπουργός Ρίσι Σουνάκ, πριν από τη συνάντηση με τους ηγέτες των συνδικαλιστικών οργανώσεων του δημόσιου τομέα, και σε μια προσπάθεια να τερματιστεί το μεγαλύτερο κύμα απεργιακών κινητοποιήσεων στη χώρα εδώ και δεκαετίες.

Η Εθνική Υπηρεσία Υγείας (NHS) της Βρετανίας, η οποία χρηματοδοτείται από τον κρατικό προϋπολογισμό, παρέχει δωρεάν περίθαλψη σε όλους τους πολίτες, αλλά πλέον βρίσκεται υπό πίεση μετά από χρόνια σχετικά ανεπαρκών επενδύσεων αλλά και λόγω των συνεπειών της πανδημίας COVID-19.

Νέα Υόρκη: Χιλιάδες νοσηλευτές απεργούν τη Δευτέρα για μισθούς και συμβάσεις

Οι απεργίες στις οποίες συμμετέχουν νοσηλευτές και εργαζόμενοι στα ασθενοφόρα, οι ελλείψεις προσωπικού και η χειμερινή γρίπη οδήγησαν ορισμένα νοσοκομεία στο να κηρύξουν έκτακτη κατάσταση. Οι ασθενείς αντιμετωπίζουν πολύωρες αναμονές για ασθενοφόρα, ενώ κάποιοι νοσηλεύονται σε διαδρόμους των νοσοκομείων.

Ο Σουνάκ, ο οποίος δέχεται αυξανόμενες πιέσεις, συμπεριλαμβανομένων των μελών του Συντηρητικού Κόμματός του, να βελτιώσει τις μισθολογικές προσφορές στο υγειονομικό προσωπικό, είπε ότι η κυβέρνηση είναι πρόθυμη να έχει συνομιλίες με ηγέτες συνδικάτων σχετικά με τις αμοιβές, παρά το γεγονός ότι οι υπουργοί αρνήθηκαν προηγουμένως να ξανανοίξουν τις συνομιλίες για τη φετινή συμφωνία.

«Θέλουμε να έχουμε μια λογική, ειλικρινή, αμφίδρομη συζήτηση για τις αμοιβές», είπε ο Σουνάκ στο BBC. «Η πόρτα ήταν πάντα ανοιχτή για να μιλήσουμε για τα πράγματα για τα οποία θέλουν να μιλήσουν οι νοσηλευτές και τα συνδικάτα γενικότερα».

«Αισιοδοξία»

Η Πατ Κάλεν, η επικεφαλής του συνδικάτου του Βασιλικού Κολλεγίου Νοσηλευτικής, είπε ότι είχε μια «αισιοδοξία» αφού παρατήρησε μια «μικρή αλλαγή» στη στάση του πρωθυπουργού.

Η κυβέρνηση θα πραγματοποιήσει συνάντηση τη Δευτέρα με συνδικαλιστικά στελέχη που εκπροσωπούν εργαζόμενους του δημόσιου τομέα, όπως νοσηλευτές και μηχανοδηγούς.

Το Εργατικό Κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης και το συνδικάτο Unite, το οποίο εκπροσωπεί τους εργαζόμενους στα ασθενοφόρα, κατηγόρησαν τον Σουνάκ ότι έκανε παραπλανητικές δηλώσεις σχετικά με πιθανή διαπραγμάτευση για τις αμοιβές.

Οι Εργατικοί επιτέθηκαν στον πρωθυπουργό ότι περνά τις νοσοκόμες και εργαζόμενους στα ασθενοφόρα «για ανόητους», επειδή η κυβέρνηση έχει καταστήσει σαφές ότι θα διαπραγματευτεί αυξήσεις μισθών μόνο για το επόμενο έτος.

Τα συνδικάτα έχουν δηλώσει ότι θα ματαιώσουν τις απεργίες κατά τις επόμενες εβδομάδες μόνο εφόσον υποβληθούν προσφορές για την επίλυση των διαφορών σχετικά με τη διευθέτηση των αποδοχών του τρέχοντος έτους.

Χιλιάδες νοσηλευτές στη Βρετανία θα προχωρήσουν ξανά σε απεργία στις 18 και 19 Ιανουαρίου μετά την τελευταία 48ωρη απεργία τους τον Δεκέμβριο. Οι εργαζόμενοι στα ασθενοφόρα πρόκειται να προχωρήσουν σε απεργία στις 23 Ιανουαρίου.

Ο Σουνάκ αρνήθηκε επανειλημμένα να πει κατά τη διάρκεια της συνέντευξης την Κυριακή εάν χρησιμοποιεί ιδιωτική υγειονομική περίθαλψη, επιμένοντας ότι το θέμα προσφέρεται για «απόσπαση της προσοχής από τα πράγματα που έχουν πραγματικά σημασία».

«Ως γενική πολιτική δεν θα μιλούσα ποτέ για εμένα ή για την κατάσταση της υγείας της οικογένειάς μου», είπε. «Δεν είναι πραγματικά σχετικό».

Ο Σουνάκ είπε επίσης ότι «δεν είναι δεδομένο» ότι ο πληθωρισμός θα επιβραδυνθεί φέτος εν μέσω συνεχιζόμενων διαπραγματεύσεων για τους μισθούς.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα