Σε νέα αύξηση επιτοκίων, την ένατη κατά σειρά, κατά 50 μονάδες βάσης αυτήν τη φορά, προχώρησε σήμερα η Τράπεζα της Αγγλίας, στην πιο επιθετική αλληλουχία αυξήσεων. Το βασικό επιτόκιο διαμορφώνεται πλέον στο 3,5%, το υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 14 ετών, προειδοποιώντας για περαιτέρω αυξήσεις.

Σε μια ψηφοφορία που κατέδειξε ότι η μεγάλη πλειοψηφία στην Επιτροπή Νομισματικής Πολιτικής της κεντρικής τράπεζας τίθεται υπέρ της «ισχυρής» δράσης κατά του πληθωρισμού, έξι από τα εννέα μέλη ψήφισαν υπέρ του +0,5% και ένα υπέρ της μεγαλύτερης αύξησης κατά 0,75%.

Διαβάστε επίσης: Federal Reserve: Aύξησε τα επιτόκια σε υψηλά 15ετίας 

Η πλειοψηφία των μελών της Επιτροπής είναι διατεθειμένη να προχωρήσει σε περαιτέρω αυξήσεις των επιτοκίων. Πάντως, δεν έδωσαν κανένα σημάδι εάν εκτιμούν ότι τα επιτόκια πρέπει να αυξηθούν στο ανώτατο επίπεδο του 4,5% που προβλέπουν οι αγορές μέχρι τα μέσα του 2023.

Η Ελβετία

Νωρίτερα σήμερα, σε τρίτη αύξηση επιτοκίων προέβη και η κεντρική τράπεζα της Ελβετίας, κατά 50 μονάδες βάσης οδηγώντας το βασικό επιτόκιο στο 1%.

Ο πληθωρισμός στη χώρα παραμένει πολύ πάνω από τον στόχο της κεντρική τράπεζας για 0%-2%, αλλά είναι αισθητά χαμηλότερος από τα επιτόκια των άλλων ευρωπαϊκών χωρών.

Συγκεκριμένα, παρέμεινε σταθερός στο 3% τον Νοέμβριο, έχοντας υποχωρήσει από το υψηλό τριών δεκαετιών του 3,5% που κατέγραψε τον Αύγουστο.

Τον Ιούνιο η κεντρική τράπεζα της Ελβετίας αύξηση για πρώτη φορά μετά από 15 χρόνια το επιτόκιο από το -0,75% σε -0,25% και το μετέφερε σε θετικό έδαφος με άνοδο 75 μονάδων βάσης στις 22 Σεπτεμβρίου.

Νορβηγία

Κατά 25 μονάδες βάσης αύξησε τα επιτόκια η κεντρική τράπεζα της Νορβηγίας σήμερα Πέμπτη, ενισχύοντας την πεποίθηση ότι πλέον οι κεντρικές τράπεζες έχουν τροχοδρομήσει σε μια πορεία επιβράδυνσης των επιτοκιακών αυξήσεων.

Με τη σημερινή αύξηση, το εύρος της οποίας αναμενόταν από τους αναλυτές, το βασικό επιτόκιο της Τράπεζας της Νορβηγίας διαμορφώθηκε στο 2,75%. Εντούτοις η αύξηση κατά 25 μονάδες βάσης δεν εναρμονίζεται με τη γενικευμένη τάση που θέλει τις κεντρικές τράπεζες να προχωρούν με επιτοκιακές αυξήσεις της τάξεως των 50 μονάδων βάσεως.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή