Ακέραιες παραμένουν οι ελπίδες της Βρετανίας να καταστεί κορυφαίος προορισμός για την εκτόξευση μικρών δορυφόρων, παρά την αποτυχία της πρώτης αποστολής της Virgin Orbit.

Αυτό δήλωσε την Τρίτη ο υπουργός Επιχειρήσεων της χώρας, Grant Shapps.

Λίγες ώρες αφότου το σχέδιο εκτόξευσης εννέα δορυφόρων έληξε όταν ο πύραυλος της Virgin Orbit υπέστη ανωμαλία που τον εμπόδισε να φτάσει σε τροχιά, ο Shapps δήλωσε ότι θα ακολουθήσει και άλλη προσπάθεια.

Virgin Orbit: Επτά δορυφόροι εκτοξεύτηκαν ταυτόχρονα από Boeing 747

«Το διάστημα είναι δύσκολο», δήλωσε στο Sky News. «Το σπουδαίο με αυτή την τεχνολογία είναι ότι κανείς δεν έπαθε τίποτα, οι πιλότοι επέστρεψαν με το αεροσκάφος. Δεν λειτούργησε. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι θα συνέλθουν, θα ξεσκονιστούν και θα το ξανακάνουν».

Ο διευθύνων σύμβουλος της Virgin Orbit, Dan Hart, ανέφερε σε δήλωσή του ότι ο όμιλος θα λάβει διορθωτικά μέτρα και ελπίζει να επιστρέψει σε τροχιά μόλις ολοκληρωθεί η πλήρης έρευνα.

Η αποτυχημένη εκτόξευση

Ο πύραυλος απελευθερώθηκε με επιτυχία πάνω από τον Ατλαντικό από ένα Boeing 747 που απογειώθηκε από το αεροδρόμιο Newquay στη δυτική Αγγλία. Ο πύραυλος έφθασε τα 11.000 μίλια την ώρα προτού το σύστημά του παρουσιάσει βλάβη.

Πρόκειται για την πιο πρόσφατη σε μια σειρά αναποδιές για τις διαστημικές αποστολές με έδρα την Ευρώπη.

Η τελευταία αποστολή είχε προαναγγελθεί ως ιστορική πρωτιά για τη Βρετανία και τη γηραιά ήπειρο, καθώς θα ήταν η πρώτη φορά που δορυφόροι θα στέλνονταν σε τροχιά από τη Δυτική Ευρώπη.

Ο Shapps δήλωσε ότι παραμένει αισιόδοξος για την τοποθεσία Newquay καθώς και για άλλα πιθανά διαστημοδρόμια στη Βρετανία.

«Υπάρχουν άλλες έξι τοποθεσίες στο Ηνωμένο Βασίλειο, συμπεριλαμβανομένων μερικών στη Σκωτία, στην Ουαλία, οπότε υπάρχει ένα μεγάλο κομμάτι χρημάτων και εξαγωγών και θέσεων εργασίας που μπορεί να προκύψει από το διάστημα», είπε.

Για την Virgin Orbit, που ανήκει εν μέρει στον Βρετανό δισεκατομμυριούχο Ρίτσαρντ Μπράνσον, είναι η δεύτερη αποτυχία από την πρώτη της εκτόξευση το 2020. Η εταιρεία είχε τέσσερις επιτυχημένες αποστολές, αλλά όλες από τη βάση της στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα
Time: Η Τζόρτζια Μελόνι στις 100 προσωπικότητες του πλανήτη, με μεγαλύτερη επιρροή
Επικαιρότητα |

Time: Η Μελόνι στις 100 προσωπικότητες του πλανήτη, με μεγαλύτερη επιρροή

Το περιοδικό υπογραμμίζει ότι το 2022, όταν η Μελόνι κέρδισε τις βουλευτικές εκλογές, «πολλοί σχολιαστές εξέφρασαν ανησυχίες σχετικά με το ακροδεξιό κόμμα της και το πώς θα επηρέαζε την Ευρώπη και τον υπόλοιπο κόσμο».