Aύξηση της τάξης του 3% σημειώνουν οι τιμές του πετρελαίου, καθώς οι ελπίδες για βελτίωση των προοπτικών της παγκόσμιας οικονομίας υπερίσχυσαν της τεράστιας αύξησης των αμερικανικών αποθεμάτων αργού που προκάλεσε έκπληξη.

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του Brent αυξήθηκαν κατά 2,46 δολάρια ή 3,1% στα 82,56 δολάρια το βαρέλι. Το αμερικανικό αργό West Texas Intermediate (WTI) αυξήθηκε κατά 2,33 δολάρια ή 3,1% στα 77,45 δολάρια.

Ευρωπαϊκά Χρηματιστήρια: Κλείσιμο με σημαντικά κέρδη

Με το βλέμμα στον πληθωρισμό

Οι δύο δείκτες οδεύουν να κλείσουν τη σημερινή συνεδρίαση στο υψηλότερο επίπεδό τους από τις 30 Δεκεμβρίου, με το WTI να ενισχύεται για πέμπτη συνεχόμενη ημέρα για πρώτη φορά από τον Οκτώβριο του 2022 και το Brent για τρίτη συνεχόμενη ημέρα για πρώτη φορά από τον Δεκέμβριο του 2022.

Οι  μετοχές στις παγκόσμιες αγορές κινούνται ανοδικά, καθώς οι επενδυτές ελπίζουν ότι τα στοιχεία για τον πληθωρισμό και τα εταιρικά κέρδη στις ΗΠΑ που αναμένεται να ανακοινωθούν την Πέμπτη, θα δώσουν σήμα ότι η αμερικανική οικονομία είναι ανθεκτική και η Fed θα επιβραδύνει τον ρυθμό αύξησης των επιτοκίων.

Εάν ο πληθωρισμός κινηθεί χαμηλότερα από τις προβλέψεις , θα οδηγήσει το δολάριο χαμηλότερα, σημειώνουν αναλυτές, γεγονός που θα μπορούσε να ενισχύσει τη ζήτηση πετρελαίου, επειδή καθιστά το εμπόρευμα φθηνότερο για τους αγοραστές που κατέχουν άλλα νομίσματα.

Η Αμερικανική Υπηρεσία Πληροφοριών Ενέργειας (EIA) ανακοίνωσε ότι τα αποθέματα αργού αυξήθηκαν κατά 19,0 εκατομμύρια βαρέλια την περασμένη εβδομάδα, η τρίτη μεγαλύτερη εβδομαδιαία αύξηση που έχει σημειωθεί ποτέ και η μεγαλύτερη από τότε που τα αποθέματα αυξήθηκαν κατά το ρεκόρ των 21,6 εκατομμυρίων βαρελιών τον Φεβρουάριο του 2021. Οι αναλυτές του Reuters ανέμεναν μείωση των αποθεμάτων κατά 2,2 εκατ. βαρέλια.

Στη Ρωσία σύμφωνα με τοποθέτηση του Ρώσου αναπληρωτή πρωθυπουργού, Αλεξάντερ Νόβακ, η ρωσική παραγωγή πετρελαίου έχει δείξει μέχρι στιγμής ανθεκτικότητα απέναντι στις κυρώσεις που επέβαλε η Δύση πριν από ένα μήνα. «Βρισκόμαστε σε συνεχή επαφή με τις εταιρείες, έχει ολοκληρωθεί  η κατάρτιση των συμβάσεων του Φεβρουάριου και σε γενικές γραμμές οι εταιρείες δεν μας μεταφέρουν ότι έχουν προβλήματα», είπε ο Νόβακ  κατά τη διάρκεια κυβερνητικής συνεδρίασης υπό τον πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν. Επεσήμανε όμως ότι το κύριο πρόβλημα για το ρωσικό πετρέλαιο είναι η υψηλή έκπτωση σε σχέση με τους διεθνείς δείκτες αναφοράς καθώς και η αύξηση του κόστους μεταφοράς

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές