Γένους θηλυκού είναι και παραμένει η ανεργία. Πλήττει περισσότερο τις γυναίκες στην Ελλάδα, οι οποίες παραμένουν μεγαλύτερο χρονικό διάστημα εκτός εργασίας.

Η έκθεση του ΟΟΣΑ μας λέει αυτό που γνωρίζουμε όλα αυτά τα χρόνια.

Το ποσοστό απασχόλησης παραμένει χαμηλό, για γυναίκες και νέους, με τον Οργανισμό να προτείνει την προώθηση της συμμετοχής των γυναικών σε αμειβόμενη απασχόληση συμπεριλαμβανομένης της ενθάρρυνσης των εργοδοτών να υιοθετήσουν πιο ευέλικτους διακανονισμούς εργασίας, αλλά και την ενίσχυση των κινήτρων για εργοδότες προκειμένου να προσλάβουν νέους εργαζομένους με περιορισμένη εμπειρία.

Ανεξάρτητα από την ηλικία και το μορφωτικό επίπεδο οι γυναίκες συνεχίζουν να θεωρούνται – κακώς βεβαίως – λιγότερο ικανές από τους εργοδότες τους και πολλές φορές αποφεύγουν να τις προσλάβουν.

Αποκαλυπτικά είναι και τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, σύμφωνα με τα οποία το ποσοστό ανεργίας στις γυναίκες ανέρχεται σε 14,7% τον Νοέμβριο του 2022 από 17,5% τον αντίστοιχο μήνα το 2021 και στους άνδρες σε 8,7% από 9,4%.

Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι οι γυναίκες πλήττονται εντονότερα από μακροχρόνια ανεργία σε σχέση με τους άντρες.

Παρά το γεγονός ότι η διάσταση στην ανισότητα της ανεργίας παρατηρείται πανευρωπαϊκά, εντούτοις στην Ελλάδα η διαφορά του ποσοστού ανεργίας μεταξύ ανδρών και γυναικών είναι αρκετά υψηλότερη του αντίστοιχου μέσου όρου σε επίπεδο Ε.Ε.-27.

Δεν είναι όμως μονάχα το πρόβλημα της ανεργίας. Ακόμα και οι γυναίκες που εργάζονται, βρίσκονται σε μειονεκτικότερη θέση από αυτή των ανδρών συναδέλφων
τους.

Πρόσφατη έκθεση του Ινστιτούτου Εργασίας της ΓΣΕΕ είχε αναδείξει το θέμα αυτό καταγράφοντας την μισθολογική ανισότητα που υπάρχει μεταξύ ανδρών και γυναικών.

Τον Μάρτιο του 2021 οι γυναίκες εργάζονταν σχεδόν τον ίδιο χρόνο με τους άνδρες, αλλά λάμβαναν 16,5% χαμηλότερο μισθό. Τον Μάρτιο του 2019 οι γυναίκες εργάζονταν πάλι σχεδόν τον ίδιο χρόνο σε σχέση με τους άντρες, αλλά λάμβαναν 17,5% χαμηλότερο μέσο μισθό. Αν και η διαφορά μεταξύ 2019 και 2021 δείχνει μια μικρή αύξηση στις μισθολογικές αποδοχές των γυναικών, αυτή σε καμία περίπτωση δεν είναι ικανή να περιορίσει το μισθολογικό χάσμα που παρατηρείται σε σχέση με τους άνδρες.

Δηλαδή; Χαμηλότερες αμοιβές για ίσο χρόνο εργασίας!

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Opinion