Με κέρδη έκλεισαν τελικά οι αμερικανικοί δείκτες, παρά την αρχική τους νευρικότητα, καθώς τα τελευταία στοιχεία για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ δεν επιφύλαξαν κάποια έκπληξη, με τους επενδυτές να τα «μεταφράζουν» ως σήμα για πιο ήπια νομισματική σύσφιξη από τη Federal Reserve.

Ειδικότερα, ο δείκτης Dow Jones κατέγραψε κέρδη 0,64% στις 34.189 μονάδες, ο S&P 500 σημείωσε άνοδο 0,34% στις 3.983 μονάδες, ενώ ο τεχνολογικός Nasdaq ενισχύθηκε κατά 0,64% στις 11.001 μονάδες.

Οι εννέα κατηγορίες προϊόντων που τράβηξαν προς τα πίσω τον πληθωρισμό

Προς τη μεγαλύτερη εβδομαδιαία άνοδο

Ο Nasdaq οδεύει προς τη μεγαλύτερη εβδομαδιαία άνοδο, με πέντε συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις, από τους τρεις δείκτες, κερδίζοντας 3,8% μέχρι στιγμής, καθώς οι επενδυτές τοποθετούνται στις μετοχές ανάπτυξης που έχουν υποχωρήσει, μετά και τα στοιχεία για τον πληθωρισμό. Ο S&P 500 και ο Dow οδεύουν επίσης για εβδομαδιαία άνοδο 2,1% και 1,5% αντίστοιχα.

Τα στοιχεία για τον δείκτη τιμών καταναλωτή ήταν σύμφωνα με τις προσδοκίες. Οι οικονομολόγοι ανέμεναν ότι ο δείκτης τιμών καταναλωτή θα υποχωρούσε 0,1% για τον Δεκέμβριο, αλλά θα αυξανόταν 6,5% σε ετήσια βάση, έναντι μηνιαίας αύξησης 0,1% τον Νοέμβριο και ετήσιου ρυθμού 7,1%, σύμφωνα με το Dow Jones. Αυτό συνέβη τελικά, με την αγορά να εστιάζει στο ότι εξαιρουμένων των τιμών των τροφίμων και της ενέργειας, ο ΔΤΚ για τον Δεκέμβριο είναι 0,3% υψηλότερος από τον προηγούμενο μήνα και 5,7% υψηλότερος από ό,τι πριν από ένα χρόνο.

Η πρόεδρος της Fed της Βοστώνης Susan Collins δήλωσε μάλιστα σε συνέντευξή της στους New York Times ότι κλίνει προς μια μικρότερη αύξηση του επιτοκίου κατά ένα τέταρτο της ποσοστιαίας μονάδας στην επόμενη συνεδρίαση.

«Ίσως είναι νωρίς για πανηγυρισμούς»

Ωστόσο, σύμφωνα με τον Andrew Patterson, ανώτερο οικονομολόγο της Vanguard, «ίσως είναι πολύ νωρίς για να πανηγυρίσουμε τα πρώτα σημάδια χαλάρωσης του πληθωρισμού, καθώς ο πληθωρισμός των υπηρεσιών θα μπορούσε να διατηρήσει τις πιέσεις στις τιμές αυξημένες». «Ο κύριος ανοδικός κίνδυνος για τον πυρήνα του πληθωρισμού προέρχεται από τις συνιστώσες των υπηρεσιών», δήλωσε ο Patterson σε σημείωμά του.

«Η επίμονη αύξηση των μισθών θα μπορούσε να διατηρήσει τον πληθωρισμό των υπηρεσιών σε υψηλά επίπεδα το 2023. Η πρόσφατη επιβράδυνση των μισθών, αν και ευπρόσδεκτη, δεν υποδηλώνει ακόμη μια ευρύτερη επιβράδυνση της αγοράς εργασίας». Ενώ ο αποπληθωρισμός των αγαθών είναι ένα ευπρόσδεκτο σημάδι, θα χρειαζόμασταν ακόμη δύο ακόμη συστατικά για να κηρύξουν την κορύφωση του πληθωρισμού -μια επιβράδυνση της αγοράς εργασίας και έναν επίμονα ήπιο πληθωρισμό υπηρεσιών, εξήγησε ο Patterson.

Παράλληλα, οι νέες αιτήσεις για επίδομα ανεργίας μειώθηκαν στις 205 χιλιάδες την εβδομάδα που έληξε στις 7 Ιανουαρίου 2022 από 206 χιλιάδες την προηγούμενη εβδομάδα, ενώ οι συνεχιζόμενες αιτήσεις ανήλθαν στις 1.634 έναντι 1.705 εκατ. των εκτιμήσεων. Αυτό σημαίνει ότι η αγορά εργασίας παραμένει ισχυρή, συντηρώντας τις ανησυχίες για τον πληθωρισμό.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Wall Street