Η φετινή ύφεση δε θα είναι όπως «της μαμάς μας και του μπαμπά μας», αναφέρει το ανώτερο στέλεχος της Bank of America Savita Subramanian.

«Όταν σκεφτόμαστε τους γονείς μας και τις προηγούμενες γενιές , οι υφέσεις έμοιαζαν πολύ διαφορετικές» σημείωσε η ίδια, μιλώντας στο Bloomberg για να συμπληρώσει με νόημα ότι «Ακόμη και το 2008, όταν σκέφτεστε το δράμα που έλαβε χώρα στη Αμερική», αναφορικά με τις εταιρείες, τους καταναλωτές, και τους ιδιοκτήτες ακινήτων. Και τα καλά νέα είναι ότι σήμερα, οι εταιρείες και οι καταναλωτές φαίνονται πραγματικά «αρκετά κεφαλαιοποιημένοι» τουλάχιστον προς το παρόν.

Πιο χαμηλό το ιδιωτικό χρέος

Όπως σημειώνει η ίδια, αυτό που έμαθαν οι εταιρείες το 2008 ήταν πρέπει να «κλειδώνουν» σε σχετικά μακροχρόνιες υποχρεώσεις σταθερού επιτοκίου από την πλευρά του χρέους τους. «Για μένα, ο πιο ενθαρρυντικός αριθμός είναι αν συγκρίνετε τη σημερινή μέση διάρκεια του χρέους στους ισολογισμούς  με εκείνη του 2008. Σήμερα, οι όροι του χρέους είναι περίπου, κατά μέσο όρο, 11 χρόνια. Πίσω στο ’08, ήταν περισσότερο στα επτά χρόνια».

Κατά την ίδια, αυτό σημαίνει ότι τα υψηλότερα επιτόκια δεν θα βλάψουν αυτές τις εταιρείες από τη μια μέρα στην άλλη, την ώρα που οι καταναλωτές έλαβαν ένα μεγάλο ποσό μετρητών από την κυβέρνηση το 2020 και το 2021. «Έτσι, οι ισολογισμοί καταναλωτών και επιχειρήσεων φαίνονται πολύ καλοί», αναφέρει η Savita Subramanian. Αναφερόμενη στους ισολογισμούς της Fed, αυτό που είναι διαφορετικό σήμερα είναι ότι η αμερικανική κεντρική τράπεζα δεν είχε ποτέ αυτό το είδος βάσης περιουσιακών στοιχείων. «Έχουμε δει αγορές ομολόγων τρισεκατομμυρίων δολαρίων να πραγματοποιούνται τα τελευταία 10 και πλέον χρόνια, προσθέτοντας ότι ο δημόσιος τομέας την ανησυχεί περισσότερο από τον ιδιωτικό.

Προβλέψεις για τις αγορές

Σχετικά με τις προβλέψεις της για το τρέχον έτος, το στέλεχος της BofA εκτίμησε ότι η αγορά θα κλείσει γύρω στις 4.000 (ο S&P 500, ο οποίος είναι πραγματικά περιορισμένος), δίνοντας ένα εύρος εκτίμησης από τις 3.000 (σε ακραίες συνθήκες) μέχρι και 4.600. «Πιστεύουμε ότι θα υπάρξουν πολλές μεγάλες ευκαιρίες για τον S&P 500, συμπληρώνοντας ότι μπορούν τα πράγματα να πάνε αρκετά καλά φέτος εν μέσω ενός σκηνικού σχετικά χαμηλών αποδόσεων για τη συνολική αγορά.  Οι αναλυτές βρίσκονται σε κατάσταση αναμονής και ίσως ακόμη και οι εταιρείες να βρίσκονται σε κατάσταση αναμονής, επειδή η πραγματική θετική έκπληξη τα τελευταία χρόνια είναι ότι παρά τον αχαλίνωτο πληθωρισμό, την πίεση κόστους, την πίεση των μισθών, οι εταιρείες κατάφεραν να το αντιμετωπίσουν είτε τιμολογώντας τα προϊόντα πιο επιθετικά είτε μειώνοντας το κόστος.

«Επιπλέον, βλέπουμε τις εταιρείες πολύ ευκίνητες όσον αφορά τη μείωση του κόστους», είπε χαρακτηριστικά.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές