Περικοπές κατά 10% στο προσωπικό του τμήματος επενδύσεων στην Ευρώπη σχεδιάζει η Credit Suisse, σε μια νέα σειρά απολύσεων στις οποίες έχει επιδοθεί προκειμένου να επουλώσει τις πληγές της από την περυσινή χρονιά. Όπως αναφέρουν με σημερινό τους δημοσίευμα οι Financial Times, οι όποιες σκέψεις έρχονται κι ενώ ήδη εκατοντάδες εργαζόμενοι σε Ζυρίχη και Λονδίνο έχουν αποχωρήσει.

Τον περασμένο Οκτώβριο, η ελβετική τράπεζα ανακοίνωσε ότι σχεδιάζει να καταργήσει 9.000 θέσεις εργασίας στα καταστήματα και στα γραφεία της ανά τον κόσμο με χρονικό ορίζοντα την επόμενη τριετία. Επί του παρόντος, η τράπεζα αριθμεί περί των 52.000 εργαζομένων.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα η τράπεζα θέλει να επισπεύσει τα σχέδια αυτά, την ώρα που τον ερχόμενο μήνα θα ανακοινώσει τη δεύτερη συναπτή χρονιά στην οποία έχει καταγράψει ζημιές.

Να σημειωθεί ότι ήδη από τον περασμένο Δεκέμβριο έγιναν οι πρώτες 2.700 απολύσεις σε όλο τον κόσμο, με 540 εξ αυτών να αφορούν θέσεις εργασίας στην Ελβετία και περί των 200 στο Λονδίνο. Η Credit Suisse απασχολεί περισσότερους από 5.000 ανθρώπους στην πρωτεύουσα της Αγγλίας και 16.000 στην Ελβετία.

Σύμφωνα με άτομα με γνώση επί του θέματος, οι διαβουλεύσεις για τον επόμενο γύρο απολύσεων έχουν αρχίσει πριν από τα Χριστούγεννα και περισσότερο από το 10% των θέσεων εργασίας στην επενδυτική τραπεζική στην Ευρώπη εξετάζεται να κοπεί. Η τράπεζα απασχολεί περισσότερους από 17.000 στο προαναφερόμενο τμήμα, με τα κύρια κέντρα της να βρίσκονται στη Νέα Υόρκη και το Λονδίνο. Η τελική απόφαση αναμένεται τον επόμενο μήνα.

Σε ορισμένα από τα μικρότερα ευρωπαϊκά υποκαταστήματα της Credit Suisse, έως και το ένα τρίτο των θέσεων εργασίας στο εν λόγω τμήμα απειλούνται, καθώς η τράπεζα αναδιαρθρώνει τις δραστηριότητές της ελπίζοντας να εξαλείψει τους αλληλοεπικαλυπτόμενους ρόλους και τις θέσεις front office.

Στη Νέα Υόρκη τον κύριο κόμβο της τράπεζας εκτός Ευρώπης πολλοί από τους εργαζόμενους στο τμήμα επενδύσεων έχουν την προοπτική να μεταπηδήσουν στη First Boston την εταιρεία που θα αποσχισθεί από την τράπεζα στις ΗΠΑ και της οποίας τα ηνία αναλαμβάνει ο πρώην διευθυντής της Credit Suisse, Μάικλ Κλάιν. Με δεδομένο ότι η First Boston θα επικεντρωθεί στην αγορά των ΗΠΑ, οι θέσεις εργασίας στο τμήμα επενδύσεων στην Ευρώπη κινδυνεύουν περισσότερο.

«Είναι δύσκολο να γνωρίζουμε πού θα ταιριάξουμε, αν και είναι σαφές ότι οι ευρωπαϊκές δραστηριότητες θα περιοριστούν με την πάροδο του χρόνου», δήλωσε ένας τραπεζίτης με έδρα την Ευρώπη. «Βρισκόμαστε σε κατάσταση αναμονής».

UBS: Δεν ενδιαφέρεται να εξαγοράσει τη Credit Suisse

Ένα άλλο μέτρο το οποίο έχει εφαρμόσει η ελβετική τράπεζα είναι οι περικοπές των μπόνους, τα οποία πέρυσι μειώθηκαν κατά το ένα τρίτο. Φέτος εκτιμάται ότι ελάχιστοι θα είναι εκείνοι που θα λάβουν μπόνους με δεδομένο ότι όπως έχει προαναγγείλει η τράπεζα θα καταγράψει ζημιές για το 2022.

Από την άλλη, τα ανώτερα διευθυντικά στελέχη έχουν την προθυμία να προσφέρουν κίνητρα στους διαχειριστές περιουσίας οι οποίοι που διατηρούν ισχυρές προσωπικές σχέσεις με τους πελάτες κι αυτό προκειμένου να αποτρέψουν να φύγουν για άλλες ανταγωνίστριες τράπεζες.

«Αναμένω τα μπόνους για την ομάδα μου να είναι κοντά στο μηδέν», είπε ένας συνεργάτης της Credit Suisse. «Όμως στο τμήμα για τους ιδιώτες, η τράπεζα θα προσπαθήσει να διατηρήσει όσο περισσότερους από τους εργαζόμενους μπορεί».

Οι αναλυτές αναμένουν ένα κύμα περικοπών θέσεων εργασίας στις επενδυτικές τράπεζες παγκοσμίως, με τη Goldman Sachs ήδη την εβδομάδα που διανύουμε να έχει απολύσει περισσότερους από 3.000 εργαζόμενους. Τα έσοδα από την επενδυτική τραπεζική επλήγησαν σοβαρά πέρυσι και οι τράπεζες βρίσκονται υπό πίεση προκειμένου να μειώσουν το κόστος, έχοντας προβεί σε αθρόες προσλήψεις τα προηγούμενα δύο χρόνια.

Η Credit Suisse βρίσκεται σε πιο δεινή κατάσταση, καθώς τον περασμένο Οκτώβριο οι πελάτες της προέβησαν σε ευρείας κλίμακας αναλήψεις, έπειτα από αναρτήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για την οικονομική της κατάσταση.

Σε μόλις τρεις εβδομάδες του Οκτωβρίου, οι πελάτες από το τμήμα διαχείρισης περιουσίας απέσυραν 63,5 δισ. ελβετικά φράγκα (68 δισ. δολάρια) από την Credit Suisse, ένα ποσό που αντιστοιχεί στο 10% των περιουσιακών της στοιχείων. Τον περασμένο μήνα, ο πρόεδρος της Credit Suisse Άξελ Λίμαν, δήλωσε στους Financial Times, ότι οι αναλήψεις είχαν σταματήσει και οι πελάτες επιστρέφουν στην τράπεζα. Η Credit Suisse αρνήθηκε να σχολιάσει την προοπτική για περαιτέρω περικοπές θέσεων εργασίας ή την πολιτική της για τα μπόνους, επισημαίνουν οι FT.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή