Ήπια ανοδικά κινούνται σήμερα οι ευρωπαϊκοί δείκτες, με το βλέμμα των επενδυτών όμως να είναι στην έναρξη των εργασιών του φόρουμ στο Νταβός, όπου οι ηγέτες από τον τραπεζικό, επιχειρηματικό και πολιτικό κόσμο θα παραθέσουν τις εκτιμήσεις τους για την οικονομία.

Ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 σημειώνει κέρδη 0,3%, με τον κλάδο των τραπεζών να κερδίζει 0,5%. Ο βρετανικός FTSE 100 κερδίζει κατά 0,15% στις 7.855 μονάδες, ο γερμανικός DAX καταγράφει άνοδο 0,24% στις 15.122 μονάδες και ο γαλλικός CAC 40 κινείται υψηλότερα κατά 0,14% στις 7.033 μονάδες.

Ευρωπαϊκά χρηματιστήρια: Κράτησαν τα κέρδη της εβδομάδας

Θετικά τάση στην Ασία

Οι ευρωπαϊκές αγορές ακολούθησαν τη θετική τάση που διαμορφώθηκε στις αγορές της Ασίας, ενισχυμένες από τα στοιχεία για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ την περασμένη εβδομάδα, τα οποία αναπτέρωσαν το επενδυτικό κλίμα. Ο όγκος των συναλλαγών είναι πιθανό να είναι μικρότερος σήμερα, καθώς το αμερικανικό χρηματιστήριο είναι κλειστό λόγω της αργίας για την Ημέρα του Μάρτιν Λούθερ Κινγκ Τζούνιορ.

Το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ στην Ελβετία αποτελεί βασικό σημείο εστίασης για τις ευρωπαϊκές αγορές αυτή την εβδομάδα. Στο Νταβός τα βασικά θέματα που θα συζητήσουν είναι, μεταξύ άλλων, ο πόλεμος στην Ουκρανία, η οικονομική αστάθεια και αβεβαιότητα και η κλιματική αλλαγή. Το φετινό WEF πραγματοποιείται σε συνθήκες κρίσης κόστους ζωής για πολλούς και ορισμένοι ηγέτες δεν συμμετέχουν στην ετήσια συνάντηση, καθώς οι κρίσεις συνεχίζονται στην πατρίδα τους. Ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς είναι ο μόνος ηγέτης της Ομάδας των Επτά (G7) που θα παραστεί φέτος στο φόρουμ.

Τα οικονομικά στοιχεία που ανακοινώθηκαν σήμερα έδειξαν ότι οι γερμανικές τιμές χονδρικής μειώθηκαν κατά 1,6% τον Δεκέμβριο, ικανοποιώντας την αγορά. Πλέον το βλέμμα θα επικεντρωθεί στην ανακοίνωση της έρευνας ZEW της Γερμανίας για το οικονομικό κλίμα του Ιανουαρίου, αύριο Τρίτη. Ο δείκτης αναμένεται να παρουσιάσει βελτίωση στο -15,5 από -23,3 τον Δεκέμβριο, ενισχύοντας το σενάριο ότι ο πληθωρισμός υποχωρεί, επιτρέποντας στις κεντρικές τράπεζες να χαλαρώσουν από την επιθετική νομισματική σύσφιξη.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές