«Αργής καύσης» ήταν η σημερινή, κρίσιμη για πολλούς, άνοδος στο ελληνικό χρηματιστήριο, το οποίο άρχισε νωθρά και τελικά, αθόρυβα αλλά σταθερά, ανήλθε στα επίπεδα των 980 μονάδων, υψηλότερα και από τα υψηλά του 2022. Ο γενικός δείκτης σημείωσε κέρδη 1,33% στις 981,26 μονάδες, με τον τζίρο να φτάνει στα 91 εκατ. ευρώ.

Ανοίγει ο δρόμος για τις 1.000 μονάδες

Όχι μόνο το ΧΑ βρήκε τα πατήματά του, αλλά κατάφερε να διαπεράσει με ευκολία, παλινδρόμησε για λίγες ώρες μόνο, το υψηλό του 2022, τις 973 μονάδες, ανοίγοντας έτσι το δρόμο για τον μεγάλο στόχο των 1.000 μονάδων. Στη σκιά της αμερικανικής αργίας μάλιστα, δεν φάνηκε να πτοείται από τα υπεραγορασμένα επίπεδα, στα οποία έχει βρεθεί για πρώτη φορά μετά τον Απρίλιο του 2021.

Ευρωζώνη: Άνοδος αποδόσεων με τις νέες εκδόσεις στο επίκεντρο

Το διακύβευμα τις επόμενες συνεδριάσεις, επομένως, είναι ο γενικός δείκτης να κρατήσει τα επίπεδα, ο τζίρος να αυξηθεί και οι διορθώσεις τίτλων να μην προκαλέσουν αναταράξεις σε μια αγορά που ήδη δίνει ένα μεγάλο τεστ στα επίπεδα. Αν και η εικόνα αυτή θα δικαιολογούσε μια διόρθωση, σύμφωνα με τα στοιχεία της Beta Securities στο πρόσφατο παρελθόν (Απρίλιος – Ιούνιος 2017) είχαν σημειωθεί εκτεταμένες χρονικά υπερτιμήσεις.

Βέβαια, η πραγματική δοκιμασία των επιπέδων θα έρθει τις επόμενες ημέρες, όταν και η αγορά θα κληθεί να αποδείξει εάν μπορεί να κρατήσει τα επίπεδα, ή τελικά αναδιπλωθεί έως ότου υπάρξει κάποια εξέλιξη που να ευνοεί την ανάληψη ρίσκου. Η αφομοίωση των επιπέδων είναι απαραίτητη, προκειμένου να δημιουργηθούν και οι στηρίξεις που απαιτούνται σε περίπτωση που μέρος των επενδυτών θελήσουν να κατοχυρώσουν μέρος των κερδών τους.

Έτσι, στο θετικό σενάριο είναι μια στάση πριν τη μεγάλη διαφυγή προς τις 1.000 μονάδες, ειδικά στις 1.048 μονάδες όπου εντοπίζεται η βασική μεσοπρόθεσμη αντίσταση. Και αν συμβεί αυτό τότε η αγορά θα κλείσει μια μεγάλη περίοδο, τη δεύτερη της τελευταίας δεκαετίας, η οποία άνοιξε τον Δεκέμβριο του 2014 όταν έχασε τα τετραψήφια επίπεδα.

Η εικόνα στο ταμπλό

Σε επίπεδο τίτλων, Πειραιώς, Μυτιληναίος, ΔΕΗ, Eurobank και Jumbo ξεχώρισαν με τα κέρδη τους, ενώ σημαντική ήταν και η άνοδος σε Alpha Bank, Εθνική, ΕΥΔΑΠ, Τέρνα Ενεργειακή, Coca Cola, ΕΛΧΑ, ΟΤΕ, Σαράντης, ΟΠΑΠ, Quest και ΟΛΠ. Από την άλλη, η Aegean υποχώρησε κατά 1,72%, με τις Ελλάκτωρ, Λάμδα, Ελληνικά Πετρέλαια, Titan, Motor Oil και Βιοχάλκο να κλείνουν αρνητικά.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Xρηματιστήριο Αθηνών
Χρηματιστήριο Αθηνών: Έβαλε πλάτες για το θετικό πρόσημο η Εθνική
Xρηματιστήριο Αθηνών |

Χρηματιστήριο Αθηνών: Έβαλε πλάτες για το θετικό πρόσημο η Εθνική

Εθνική και Coca Cola έδωσαν τις πολύτιμες στηρίξεις που χρειάστηκε η αγορά, αλλά οι υπόλοιποι τίτλοι δεν ήταν ικανοί να τις ακολουθήσουν και να οδηγήσουν τον Γ.Δ. πάνω από τις 1.450 μονάδες