Νέο ιστορικό χαμηλών τιμών καταγράφεται στο Ελληνικό Χρηματιστήριο Ενέργειας.

Η αγορά επόμενης ημέρας κατρακύλησε εκ νέου και διαμορφώνεται αύριο στα 86,77 ευρώ/MWh.

Όπως έγραψε ο ΟΤ σήμερα παρουσιάζοντας το σημερινό ρεκόρ, η πτώση αποδίδεται στην αυξημένη συμμετοχή των φθηνών Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας. Για αύριο 18 Ιανουαρίου οι ΑΠΕ αντιστοιχούν κοντά στο 56% του ενεργειακού μίγματος, ενώ το φυσικό αέριο καλύπτει το 10,89% της ηλεκτροπαραγωγής. Οι εισαγωγές βρίσκονται υψηλότερα καταλαμβάνοντας το 17,88% του συνολικού ενεργειακού μίγματος.

Αξίζει να τονιστεί πως η αυριανή τιμή στην αγορά επόμενης ημέρας είχε να σημειωθεί από τον Ιούνιο του 2021. Η μέση τιμή του μήνα τότε είχε διαμορφωθεί στα 83,47 ευρώ/MWh. Ουσιαστικά οι τιμές του ρεύματος επέστρεψαν πίσω 19 μήνες, σχεδόν δύο χρόνια.

Σκρέκας: Η Ελλάδα ανάμεσα στις πιο φθηνές χώρες της Ευρώπης στο ηλεκτρικό ρεύμα

Η πτώση

Για δεύτερη συνεχόμενη ημέρα η μέση χονδρεμπορική τιμή ηλεκτρικής ενέργειας σημειώνει μεγάλη βουτιά.

Η πτώση είναι της τάξης του 34,50% έναντι της σημερινής ημέρας οπότε και η μέση τιμή ήταν στα 132,48 ευρώ/MWh. Πέρα από τις ΑΠΕ, οι οποίες παίζουν τον κυρίαρχο ρόλο στην αποκλιμάκωση των τιμών στην ελληνική αγορά ενέργειας μετακυλίονται και οι μειώσεις του φυσικού αερίου TTF.

Σήμερα στο ολλανδικό hub έφτασαν να διαπραγματεύονται τα προθεσμιακά συμβόλαια Φεβρουαρίου ακόμη και στα 51 ευρώ/MWh.

Πάντως, οι τιμές ηλεκτρικού ρεύματος και στο Ελληνικό Χρηματιστήριο Ενέργειας ακολουθούν τις τελευταίες εβδομάδες πτωτική τάση.

Την 1η Ιανουαρίου η μέση τιμή ήταν στα επίπεδα των 270 ευρώ ανά Μεγαβατώρα και σταδιακά αποκλιμακώνεται. Κινείται τις τελευταίες μέρες στα επίπεδα των 200 ευρώ ανά Μεγαβατώρα.

Οι μειώσεις της ευρωπαϊκής τιμής του φυσικού αερίου TTF, το οποίο σήμερα βρίσκεται στα 55 ευρώ ανά Μεγαβατώρα, σταδιακά περνούν και στην ελληνική αγορά ενέργειας. Να θυμίσουμε πως στην εγχώρια αγορά η τιμολόγηση αερίου γίνεται με βάση τις τιμές του προηγούμενου μήνα.

Οι λογαριασμοί

Η πτωτική τροχιά των τιμών του αερίου και της χονδρεμπορικής αγοράς ρεύματος, σύμφωνα με εκτιμήσεις, θα περάσουν στους λογαριασμούς του Φεβρουαρίου.

Στις 20 Ιανουαρίου οι πάροχοι θα ανακοινώσουν τους τιμοκαταλόγους του επόμενου μήνα. Οι πληροφορίες μιλούν για εύρος τιμών (ονομαστικές χωρίς τις επιδοτήσεις) στα 0,20 με 0,22 ευρώ ανά κιλοβατώρα.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Ενέργεια