Παραμένει η απόσταση μεταξύ Βρετανίας και Ευρωπαϊκής Ένωσης στις συνομιλίες για την προσπάθεια επίλυσης της διαμάχης σχετικά με την εμπορική συμφωνία για τη Βόρεια Ιρλανδία.

Αυτό δήλωσε ο εκπρόσωπος του πρωθυπουργού Ρίσι Σουνάκ, καθώς οι δύο πλευρές συμφώνησαν να συνεχίσουν τις συνομιλίες.

Βρετανία – Βόρεια Ιρλανδία: Ακόμη μία ευκαιρία για λύση στο ζήτημα των συνόρων

Συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις

Όπως μεταδίδει το Reuters, ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών Τζέιμς Κλίβερλι και ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μάρος Σέφτσοβιτς συμφώνησαν κατά τη διάρκεια βιντεοκλήσης τη Δευτέρα ότι οι εργασίες θα πρέπει να συνεχιστούν «με εποικοδομητικό πνεύμα».

«Οι δύο πλευρές συζήτησαν το φάσμα των υφιστάμενων προκλήσεων κατά τα τελευταία δύο χρόνια και την ανάγκη να βρεθούν λύσεις από κοινού», ανέφεραν οι δύο πλευρές σε κοινή δήλωση μετά τη συνάντησή τους.

«Συμφώνησαν ότι αυτό το έργο εντοπισμού πιθανών λύσεων θα πρέπει να συνεχιστεί με εποικοδομητικό και συνεργατικό πνεύμα, λαμβάνοντας προσεκτικά υπόψη τα νόμιμα συμφέροντα της άλλης πλευράς».

Αισιοδοξία

Μετά από μήνες αδιεξόδου και εχθρότητας, υπάρχει αυξανόμενη αισιοδοξία στη Βρετανία και σε τμήματα της ΕΕ ότι είναι εφικτή η επίλυση της διαφοράς σχετικά με το πρωτόκολλο της Βόρειας Ιρλανδίας, το τμήμα της συμφωνίας για το Brexit που επέβαλε ελέγχους σε ορισμένα αγαθά που μεταφέρονται στην εν λόγω επαρχία από το υπόλοιπο Ηνωμένο Βασίλειο.

Οι συνομιλίες απέκτησαν δυναμική την περασμένη εβδομάδα, όταν η ΕΕ συμφώνησε να χρησιμοποιήσει μια βρετανική βάση δεδομένων σε πραγματικό χρόνο για τον εντοπισμό των εμπορευμάτων που διακινούνται μέσω της ιρλανδικής θάλασσας.

Όμως ο εκπρόσωπος του Σουνάκ νωρίτερα διέψευσε τις αναφορές των μέσων ενημέρωσης ότι οι διαπραγματεύσεις πρόκειται να εισέλθουν στην τελική φάση.

Παρόλα αυτά, τους τελευταίους μήνες, ο τόνος των συνομιλιών για την προσπάθεια επίλυσης των διαφορών σχετικά με το πρωτόκολλο έχει μαλακώσει, με τον ανταγωνισμό που χαρακτήριζε τις συζητήσεις από το 2019 να αντικαθίσταται από αυτό που φαίνεται να είναι μια νέα ώθηση για την εξεύρεση λύσης μέσω διαπραγματεύσεων.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή