Νέες μειώσεις ασφαλιστικών εισφορών για τους ελεύθερους επαγγελματίες, τους εργοδότες και τους μισθωτούς σχεδιάζει η κυβέρνηση.

Ερωτηθείς για το αν θα υπάρξει περαιτέρω μείωση των ασφαλιστικών εισφορών ο υπουργός Εργασίας Κ. Χατζηδάκης, σε δηλώσεις του το Σαββατοκύριακο, απάντησε καταφατικά, υπογραμμίζοντας πως αποτελούσε δέσμευση της κυβέρνησης που έγινε πράξη την πρώτη τετραετία, ενώ για λεπτομέρειες σχετικά με τη νέα μείωση παρέπεμψε σε ανακοινώσεις στην προεκλογική περίοδο.

Τι εξετάζεται

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι μειώσεις οι οποίες εξετάζονται είναι δύο:

  • Η κατάργηση της εισφοράς των 10 ευρώ/μήνα υπέρ της ανεργίας από το 2023, η οποία καταβάλλεται από τους ελεύθερους επαγγελματίες.
  • Η περαιτέρω μείωση των εισφορών κατά 2% – 3% σε βάθος 4ετίας σε συνάρτηση με την πλήρη εφαρμογή της ψηφιακής κάρτας εργασίας, αρχής γενομένης από το 2023, εφόσον επανεκλεγεί η ΝΔ στις προσεχείς εκλογές.

Κατά τη διάρκεια των ετών 2019 – 2022 η κυβέρνηση μείωσε κατά 4,4 μονάδες τις εισφορές για τους μισθωτούς, έναντι 5 μονάδων που είχε δεσμευθεί στις προγραμματικές δηλώσεις της.

Οι 0,6 μονάδες που υπολείπονται μέχρι την εκπλήρωση του σχετικού στόχου δεν θα πρέπει να αποκλείεται να αφαιρεθούν από το ασφαλιστικό πακέτο των μισθωτών εντός του 2023 (πριν από τις εκλογές).

Στο τραπέζι βρίσκεται το σενάριο μείωσης των εισφορών κατά 2% – 3% από το 2024 και μετά. Οπως και το 2019 – 2022, η μείωση θα αφορά τόσο τις εργατικές όσο και τις εργοδοτικές εισφορές, οδηγώντας σε αύξηση του διαθέσιμου εισοδήματος των μισθωτών και της ρευστότητας των επιχειρηματιών.

Ενδεχόμενη περαιτέρω μείωση των ασφαλιστικών εισφορών, πάντως, έχει συνδεθεί ρητά από την κυβέρνηση με την εφαρμογή της ψηφιακής κάρτας εργασίας.

Την ίδια ώρα στο 9,6% κλείδωσε για εφέτος η αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών για τους ελεύθερους επαγγελματίες και αυτοαπασχολουμένους καθώς η ΕΛΣΤΑΤ προσδιόρισε τον ετήσιο πληθωρισμό του 2022 σε 9,6%.

Αυτό σημαίνει πως τις επόμενες ημέρες και μέχρι το τέλος Ιανουαρίου, όταν και λήγει η προθεσμία που έχουν εκατοντάδες χιλιάδες ελεύθεροι επαγγελματίες για να επιλέξουν την ασφαλιστική κατηγορία που θα τους ακολουθεί σε όλη τη διάρκεια του 2023, τα συναρμόδια υπουργεία θα πρέπει να δημοσιεύσουν τη σχετική υπουργική απόφαση.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ ΤΑ ΝΕΑ

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Tax