Σκοπός της Έδρας είναι η προαγωγή του ψηφιακού μετασχηματισμού του τρόπου εργασίας των Ανθρωπιστικών και Κοινωνικών Επιστημών, στο πλαίσιο ενός ευρέος πλέγματος διεθνών συνεργασιών υπό την αιγίδα της UNESCO.
Αυτός ο ψηφιακός μετασχηματισμός, ο οποίος διεθνώς συντελείται ραγδαίως, όχι μόνο προσφέρει νέες δυνατότητες έρευνας, διδασκαλίας και επικοινωνίας, αλλά και ενισχύει την επίδραση των ανθρωπιστικών και κοινωνικών επιστημών στην οικονομία και την κοινωνία.
Η Έδρα UNESCO Ψηφιακών Μεθόδων για τις Ανθρωπιστικές και Κοινωνικές Επιστήμες συγκεντρώνει μία ομάδα Καθηγητών και επιστημονικών συνεργατών με μεγάλη δραστηριότητα, διεθνή παρουσία και εμπειρία στην εφαρμογή ψηφιακών μεθόδων στις ανθρωπιστικές και τις κοινωνικές επιστήμες, με επικεφαλής τον Ομότιμο Καθηγητή του Τμήματος Πληροφορικής Πάνο Κωνσταντόπουλο.
Θα λειτουργήσει ως πόλος ευρύτερης συνεργασίας με ελληνικά και ξένα πανεπιστήμια και ερευνητικά ιδρύματα, με οργανισμούς μνήμης, δίκτυα, ερευνητικές υποδομές και ιδιωτικούς φορείς.
Το πρόγραμμα εργασίας της Έδρας περιλαμβάνει την ενίσχυση της μεταπτυχιακής εκπαίδευσης στο αντικείμενό της, την προώθηση της διεπιστημονικής έρευνας, την υποστήριξη της δημιουργίας κοινοτήτων πρακτικής και την ανάπτυξη διεθνών συνεργασιών.
Ο Πρύτανης του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών Καθηγητής Δημήτρης Μπουραντώνης, αναφερόμενος στο γεγονός, δήλωσε: “Με την έναρξη λειτουργίας της Έδρας UNESCO Ψηφιακών Μεθόδων για τις Ανθρωπιστικές και Κοινωνικές Επιστήμες, το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών συμβάλλει ουσιαστικά στην καλλιέργεια ενός σημαντικού διεπιστημονικού πεδίου στην Ελλάδα, καθώς και στη συμμετοχή της στο παγκόσμιο δίκτυο ανταλλαγής πληροφοριών και διάδοσης προγραμμάτων”.
Latest News
Σπύρος Μπλαβούκος: Ο «πρόεδρος της Ευρώπης» και η εξωτερική πολιτική
Ο Σπύρος Μπλαβούκος, καθηγητής στο Τμήμα Διεθνών και Ευρωπαϊκών Οικονομικών Σπουδών του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών. Ερευνητής στο ΕΛΙΑΜΕΠ.
Η δύσκολη πρόκληση της ΕΚΤ στην πολιτική μείωσης των επιτοκίων
Η ΕΚΤ καλείται να ισορροπήσει ανάμεσα στη στήριξη της οικονομίας και στη διατήρηση σταθερού πληθωρισμού
Γιώργος Αλογοσκούφης: Πριν και Μετά τη Μεταπολίτευση Θεσμοί, Πολιτική και Οικονομία στην Ελλάδα
O Γ. Αλογοσκούφης εξετάζει, αναλύει και ερμηνεύει την εξέλιξη του κράτους και της οικονομίας της μεταπολεμικής Ελλάδας, πριν και μετά τη μεταπολίτευση του 1974
Πού βλέπουν 28 οίκοι το ΑΕΠ και τον πληθωρισμό το 2025 και 2026
Σύμφωνα με τη Focus Economics o ρυθμός μεταβολής του ΑΕΠ προβλέπεται το 2025 να κυμανθεί κοντά στην πρόβλεψη του 2024