Παρά τις πιο ακριβές τιμές και την οικονομική πίεση ελέω υψηλού πληθωρισμού, ακόμα περισσότεροι άνθρωποι γεύτηκαν ένα ποτήρι σαμπάνιας το περασμένο έτος.

Οι πωλήσεις σαμπάνιας το 2022 ξεπέρασαν για πρώτη φορά τα 6 δισεκατομμύρια ευρώ (6,5 δισεκατομμύρια δολάρια), καθώς οι εξαγωγές εκτός Γαλλίας αυξήθηκαν σημαντικά.

Όπως προκύπτει από τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η Comite Champagne, οι συνολικές αποστολές αυξήθηκαν 1,6% στα 326 εκατομμύρια μπουκάλια.
Οι εξαγωγές του αφρώδους οίνου που παράγεται στην περιοχή ανατολικά του Παρισιού αυξήθηκαν, ενώ οι πωλήσεις στην εγχώρια αγορά μειώθηκαν.

Η σαμπάνια «ανάκαμψε από την κρίση της Covid-19», ανέφερε Comité Champagne , προσθέτοντας ότι η συγκομιδή του 2022 ήταν αξιοσημείωτη τόσο σε ποσότητα όσο και σε ποιότητα, γεγονός που θα επιτρέψει την αναπλήρωση των αποθεμάτων.

Ελλείψεις στην αγορά: Θα ξεμείνουμε από… σαμπάνια;

Η εξασθένιση της πανδημίας

Η Comité Champagne είπε ότι η αύξηση των εσόδων οφείλεται στην εξασθένηση της πανδημίας του Covid και στην ανοδική πορεία της αγοράς με πιο ακριβές vintage σαμπάνιες.

«Φυσικά συνόδευε τους καταναλωτές σε όλο τον κόσμο καθώς χάρηκαν με το τέλος των lockdown και βρήκαν ξανά την όρεξη για γιορτές, έξοδο, ταξίδια», δήλωσε ο David Chatillon, συμπρόεδρος της Comité Champagne.

Οι πωλήσεις μειώθηκαν στα 245 εκατομμύρια μπουκάλια το 2020 στο αποκορύφωμα του lockdown της πανδημίας.

Πέρυσι οι εξαγωγές ξεπέρασαν τις πωλήσεις στη Γαλλία, με 187,5 εκατομμύρια μπουκάλια, ή το 58% του συνόλου να πηγαίνουν στο εξωτερικό, σύμφωνα με τα στοιχεία.

Πρόκειται για αύξηση 4,3% σε σύγκριση με πτώση 1,7% στις αποστολές εντός Γαλλίας. Πριν από μια δεκαετία, οι εξαγωγές αποτελούσαν μόλις το 45% του συνόλου.

Οι πωλήσεις σαμπάνιας μειώθηκαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας, όταν τα μπαρ και τα εστιατόρια έκλεισαν λόγω των lockdown και καθώς οι ταξιδιωτικές περικοπές περιόρισαν τις αφορολόγητες πωλήσεις.

Ένας από τους κορυφαίους παραγωγούς είναι η LVMH Moet Hennessy Louis Vuitton SE, που ιδρύθηκε από τον μεγιστάνα πολυτελείας Bernard Arnault, τον πλουσιότερο άνθρωπο στον κόσμο.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες και το Ηνωμένο Βασίλειο πρωτοστατούν στην εισαγωγή σαμπάνιας, με 34,1 και 29,9 εκατομμύρια μπουκάλια, αντίστοιχα, συνολικής αξίας 1,3 δισ. ευρώ.

Ακριβές τιμές

Οι τιμές της σαμπάνιας αυξήθηκαν φέτος λόγω της αύξησης του κόστους παραγωγής, με τους οινοποιούς να πληρώνουν περισσότερα για τα μπουκάλια και τη μεταφορά τους.

Σύμφωνα με τη Liv-ex , οι δείκτες Champagne 50 αυξήθηκαν σχεδόν κατά 22% για τους πρώτους 11 μήνες του 2022.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα
Βουλή: Ολοκληρώθηκε η ψηφοφορία επί της πρότασης δυσπιστίας – Πύρρειος νίκη για την κυβέρνηση
Επικαιρότητα |

Ολοκληρώθηκε η ψηφοφορία επί της πρότασης δυσπιστίας - Πύρρειος νίκη για την κυβέρνηση

Συσπείρωση χωρίς ουσιαστική συγγνώμη για τα Τέμπη από την κυβέρνηση. Αίτημα για προκαταρκτική για τον Κώστα Αχ. Καραμανλή με αίτημα παραπομπής στη Δικαιοσύνη. Στριμωγμένος στα σχοινιά ο πρωθυπουργός αν και δεν πέρασε η πρόταση μομφής