
Οι τιμές του ασημιού θα μπορούσαν να φτάσουν στο υψηλότερο σημείο της τελευταίας 9ετίας και να φτάσουν φέτος υψηλότερα και από τα 30 δολάρια/ ουγκιά – δηλαδή θα μπορούσε ενδεχομένως να ξεπεραστεί ακόμη και η τιμή του χρυσού.
Αναλυτές τους οποίους επικαλείται το CNBC θεωρούν ότι τα ανεπαρκή αποθέματα αργύρου καθώς και η τάση του να έχει καλύτερες επιδόσεις από τον χρυσό σε περιόδους υψηλού πληθωρισμού είναι βασικοί παράγοντες που υποστηρίζουν τις προοπτικές.
Η τελευταία φορά που η τιμή που το ασήμι άγγιξε τα επίπεδα των 30 δολαρίων/ ουγκιά ήταν τον Φεβρουάριο του 2013, σύμφωνα με τα δεδομένα της Refinitiv.
Τελειώνει το «πάρτι» για τις ευρωπαϊκές μετοχές – Τι προβλέπουν Goldman Sachs και BofA
Οι τιμές του ασημιού είχαν φτάσει στο επίπεδο ρεκόρ των 49,45 δολαρίων το 1980 με φόντο πληθωρισμό της τάξης του 13,5%, από περίπου 4 δολάρια το 1976, όταν ο ρυθμός πληθωρισμού ήταν σημαντικά χαμηλότερος, στο 5,7%.
Η τελευταία τιμή του πολύτιμου μετάλλου έχει οριστεί στα 24,02 δολάρια/ ουγκιά, με ρυθμό πληθωρισμού στο 6,5%.
Βρίσκουν ευκαιρίες οι αγοραστές στις ευρωαγορές
Οι ελλείψεις
«Το ασήμι είναι σε έλλειψη… και υπάρχει μια αξιοσημείωτο μείωση των διαθέσιμων φυσικών αποθεμάτων που διατηρούνται στους κόμβους της Νέας Υόρκης και του Λονδίνου, περισσότερο από ό,τι ισχύει για τον χρυσό», αναφέρουν στο CNBC αναλυτές της εταιρείας πολύτιμων μετάλλων MKS PAMP.
Οι ίδιοι προσθέτουν ότι το ασήμι αναμένεται να παρουσιάσει έλλειψη άνω των 100 εκατομμυρίων ουγκιών μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια. Σημειώνεται ότι το μεγαλύτερο μέρος της ζήτησης για ασήμι αφορά τις βιομηχανίες, η οποία μάλιστα αντιπροσωπεύει έως και το 50% της παγκόσμιας ζήτησης.
Συνολικά, η ζήτηση αναμένεται να αυξηθεί κατά 15% εντός των επόμενων πέντε ετών, σύμφωνα με την MKS PAMP, κάτι που θα εξαρτηθεί από την αυξανόμενη βιομηχανική ζήτηση κυρίως στους κλάδους των αυτοκινήτων και των ηλεκτρονικών.
Σημειώνεται ότι ο άργυρος είναι ένα υλικό που χρησιμοποιείται ευρέως στην αυτοκινητοβιομηχανία, στα ηλιακά πάνελ, φυσικά στην κατασκευή κοσμημάτων και στην κατασκευή ηλεκτρονικών.
Καλύπτει, επιφυλακτικά, το χαμένο έδαφος το ΧΑ
Η παραγωγή
Σύμφωνα με την The Silver Institute, η παραγωγή ασημιού στα ορυχεία ανήλθε στις 843,2 εκατομμύρια ουγκιές το 2022, τη στιγμή που η κορυφαία παραγωγή είχε καταγραφεί το 2016 με 900 εκατομμύρια ουγκιές.
Η παραγωγή αργύρου, που παράγεται σε μεγάλο βαθμό ως υποπροϊόν των ορυχείων μολύβδου-ψευδάργυρου, χαλκού και χρυσού, γενικά δεν ανταποκρίνεται τόσο γρήγορα στη ζήτηση.
Όταν οι τιμές ανεβαίνουν, δεν σημαίνει ότι τα ορυχεία αργύρου μπορούν να αυξήσουν την παραγωγή, επειδή απλά τα ορυχεία αργύρου παρέχουν μόνο περίπου το 25% της ποσότητας, αναφέρουν οι αναλυτές προσθέτοντας ότι συχνά η αγορά καλύπτει τις ανάγκες της υψηλότερης ζήτησης από τα ορυχεία μόλυβδου-ψευδαργύρου.


Latest News

Μήπως ήρθε η ώρα για επένδυση σε ασήμι;
Η ιστορία δείχνει ότι το ασήμι θα μπορούσε να ακολουθήσει την άνοδο του χρυσού

Τρίτη ημέρα ανόδου για S&P 500 και Nasdaq στη Wall Street
Οι S&P 500 και Nasdaq έκλεισαν με άνοδο για τρίτη συνεχόμενη ημέρα, τροφοδοτούμενοι από τα αποτελέσματα του κλάδου της τεχνολογίας

Τραμπ: Ο πόλεμος με την Fed και το βαθύ πλήγμα στην αγορά ομολόγων
Στο κάδρο η ανεξαρτησία της Fed που προστίθεται στις ανησυχίες των επενδυτών για το χρέος, τον εμπορικό πόλεμο και τους τριγμούς στο καθεστώς του ασφαλούς καταφυγίου

Crypto: Η CME Group λανσάρει παράγωγα συνδεδεμένα με το κρυπτονόμισμα XRP
Το XRP έχει καταγράψει κέρδη 5,3% το 2025

Στο τέλος το θετικό πρόσημο στις ευρωαγορές
Τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια κατάφεραν να κλείσουν θετικά, χωρίς να αποστρέφουν την προσοχή τους από τις τελευταίες εξελίξεις στο εμπορικό μέτωπο ΗΠΑ - Κίνας

Βρήκε τις στηρίξεις κόντρα στο profit taking το ΧΑ
Δίχως μεγάλο «κόστος» ήταν οι κινήσεις κατοχύρωσης κερδών σήμερα στο Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο όμως έδειξε ότι χρειάζεται να αφομοιώσει τη μεγάλη κίνηση του τελευταίου δεκαπενθημέρου

Προσγειώνει τη Wall Street το Πεκίνο - Παραμένουν οι ανησυχίες για τον εμπορικό πόλεμο
Η αμερικανική αγορά κάνει πλέον αρκετά βήματα πίσω, μετά τις δηλώσεις του εκπροσώπου του υπουργείου Εμπορίου της Κίνας

Πέφτουν οι αποδόσεις στα ευρωομόλογα - Υποχωρεί το spread του ελληνικού 10ετούς
Η αβεβαιότητα στην αγορά ωθεί τους επενδυτές σε ασφαλή επενδυτική καταφύγια

ΔΕΗ και Motor Oil δίνουν… θετική ενέργεια στο Χρηματιστήριο
Η υπεραπόδοση του ΧΑ έναντι των ξένων προφανώς δημιουργεί αισιοδοξία για τη συνέχεια

Ήπιο profit taking στο Χρηματιστήριο Αθηνών - Αναζητούνται άμυνες
Η αγορά χρειάζεται να αφομοιώσει τη μεγάλη κίνηση του τελευταίου δεκαπενθημέρου μέχρι να μπορέσει να διασπάσει με μεγαλύτερη αποφασιστικότητα τη ζώνη των 1.700 μονάδων