To επενδυτικό ενδιαφέρον στρέφεται αυτή την εβδομάδα στην ανακοίνωση των εταιρικών κερδών, τα οποία θα δώσουν τον τόνο στις συνεδριάσεις της Wall Street.

Σε αυτό το πλαίσιο ο Jim Cramer του CNBC προέτρεψε τους επενδυτές να λάβουν προσεκτικές και μελετημένες αποφάσεις σχετικά με τα χαρτοφυλάκιά τους. «Είναι μια κρίσιμη εβδομάδα. Η πρώτη από τις τρεις. Να είστε σε εγρήγορση. Μην αναλάβετε καμία δράση, αν δεν είστε σίγουροι. Είναι πολύ δύσκολο να είσαι σίγουρος για κάτι που μόλις ανακοινώθηκε» είπε χαρακτηριστικά, επαναλαμβάνοντας έναν από τους πέντε κανόνες του για την περίοδο των κερδών.

BofA: Ρεκόρ εισροών σε ομόλογα και μετοχές στις αναδυόμενες αγορές

Οι εταιρείες που ανήκουν στους τομείς της τεχνολογίας, του λιανικού εμπορίου και των καταναλωτικών αγαθών θα δημοσιοποιήσουν τις οικονομικές επιδόσεις τριμήνου.

Στο επίκεντρο ο κλάδος της τεχνολογίας, που το 2022 έχασε την ηγετική του θέση στα κέρδη του αμερικανικού χρηματιστηρίου, καθώς η εκτόξευση των αποδόσεων των αμερικανικών ομολόγων πίεσε τις αποτιμήσεις των μετοχών του κλάδου. Οι μετοχές τεχνολογίας και ανάπτυξης οδηγούσαν την αμερικανική χρηματιστηριακή αγορά για χρόνια μετά τη χρηματοπιστωτική κρίση του 2008, καθώς λάμβαναν στήριξη από το εξαιρετικά χαμηλό κόστος χρήματος. Αγωνίστηκαν μαζί με τις ευρύτερες αγορές πέρυσι, καθώς η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ αύξησε τα επιτόκια για να καταπολεμήσει τον ραγδαία αυξανόμενο πληθωρισμό. Ο Nasdaq 100 σημείωσε πτώση 33% το 2022, ενώ ο S&P 500 έχασε 19,4%.

Το 2023 δίνει τα πρώτα θετικά σημάδια με τον δείκτη Nasdaq 100 -χαρακτηρίζεται ως τεχνολογικά βαρύς δείκτης- να καταγράφει άνοδο 6,2% από την αρχή του έτους, υπεραπόδοση σε σχέση με την άνοδο κατά 3,45% του S&P 500. Οι μετοχές εταιρειών υψηλής κεφαλαιοποίησης, όπως οι Amazon, Meta Platforms και Nvidia κατέγραψαν διψήφια άνοδο στο χρηματιστηριακό ταμπλό.

Οι λόγοι είναι, σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς, αφενός η τοποθέτηση επενδυτών που έχουν ως επενδυτική τακτική να επιλέγουν τίτλους που «τιμωρήθηκαν» υπερβολικά το 2022 και αφετέρου η συγκράτηση και σε ορισμένες μέρες αποκλιμάκωση των αποδόσεων των ομολόγων.

Το στοίχημα όμως είναι κατά πόσο οι εταιρείες αυτές μπορούν να αντέξουν σε μια ύφεση, που για πολλούς είναι προ των πυλών της αμερικανικής οικονομίας και μια μερίδα επενδυτών θεωρούν ότι δεν θα βρουν εύκολα το δρόμο να επιστρέψουν στην κορυφή των αποδόσεων.

Η δοκιμασία των οικονομικών αποτελεσμάτων

Οι εταιρείες που αποτελούν πάνω από το 50% της χρηματιστηριακής αξίας του S&P 500 πρόκειται να ανακοινώσουν αποτελέσματα τις επόμενες δύο εβδομάδες, συμπεριλαμβανομένης της Microsoft, της δεύτερης μεγαλύτερης εταιρείας των ΗΠΑ βάσει χρηματιστηριακής αξίαςπου θα ανακοινώσει την Τρίτη, της Tesla και της IBM την Τετάρτη και της Intel  την Πέμπτη. Η Apple, η μεγαλύτερη αμερικανική εταιρεία με βάση την χρηματιστηριακή αξία της, και η Alphabet, μητρική της Google, θα ανακοινώσουν τα αποτελέσματα τους την επόμενη εβδομάδα.

Τα κέρδη του τέταρτου τριμήνου στον τομέα της τεχνολογίας αναμένεται να έχουν μειωθεί κατά 9,1% σε σχέση με πέρυσι, σε σύγκριση με την πτώση 2,8% για τα κέρδη του S&P 500 συνολικά, σύμφωνα με την Refinitiv IBES.

Ένα κρίσιμο ερώτημα για πολλές εταιρείες μεγαλοκεφαλαιοποίησης, είναι αν μπορούν να αυξήσουν σημαντικά τα έσοδα και τα κέρδη τους, μειώνοντας παράλληλα το κόστος, εν όψει μιας πιθανής ύφεσης.

Δεν είναι τυχαίο εξάλλου ότι έχουν ανακοινώσει χιλιάδες απολύσεις. Η Alphabet προχώρησε στη μείωση του προσωπικού της κατά 6%, απολύοντας περίπου 12.000 εργαζόμενους. Η Microsoft προχώρησε στην περικοπή 10.000 θέσεων εργασίας, ενώ η Amazon άρχισε να ενημερώνει τους υπαλλήλους της για τις δικές της περικοπές 18.000 θέσεων εργασίας.

Ποιοι επιλέγουν την τεχνολογία

Οι χρηματιστηριακές αποτιμήσεις των εταιρειών τεχνολογίας και των εταιρειών μεγαλοκεφαλαιοποίησης έχουν μετριαστεί μετά το περσινό sell off, αν και εξακολουθούν να βρίσκονται πάνω από εκείνες της ευρύτερης αγοράς. Ο τεχνολογικός τομέας του S&P 500 εξακολουθεί να διαπραγματεύεται με premium περίπου 19% σε σχέση με τον ευρύτερο δείκτη, πάνω από το 7% του μέσου όρου των τελευταίων 10 ετών, σύμφωνα με την Refinitiv Datastream.

Παρ’ όλα αυτά, υπάρχουν επενδυτές που επιλέγουν τον κλάδο της τεχνολογίας

Το Wells Fargo Investment Institute συγκαταλέγει την τεχνολογία στους αγαπημένους του τομείς στιςΗΠΑ.

Η εταιρεία αναμένει μια οικονομική ύφεση και πιστεύει ότι πολλές εταιρείες τεχνολογίας έχουν επιχειρήσεις που είναι ανθεκτικές στην οικονομική αβεβαιότητα, δήλωσε στο Reuters ο Sameer Samana, ανώτερος στρατηγικός αναλυτής της παγκόσμιας αγοράς. «Είναι απλά πολύ σημαντικός και πολύ μεγάλος συντελεστής στάθμισης για να μην συμμετέχουμε»,εξηγεί. «Αλλά τα χρόνια που ξεπερνούσε με ευκολία τον S&P είναι μάλλον πλέον πίσω μας».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Wall Street