Ενισχύθηκε το Bitcoin κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου, καθώς οι traders «στοιχηματίζουν» ότι η Ομοσπονδιακή Τράπεζα θα χαλαρώσει την επιθετική σύσφιγξη της νομισματικής πολιτικής.

Το δημοφιλές κρυπτονόμισμα ξεπέρασε για λίγο τα 23.000 δολάρια για πρώτη φορά από τις 19 Αυγούστου 2022, σύμφωνα με τα στοιχεία της CoinGecko. Έκτοτε υποχώρησε ελαφρώς στα 22.863,39 δολάρια. Το bitcoin ενισχύθηκε κατά 39%  από τις αρχές Ιανουαρίου.

Wall Street: Στηρίξεις από τα εταιρικά αποτελέσματα

Το Ether, το δεύτερο μεγαλύτερο ψηφιακό νόμισμα, σημείωσε ράλι μέχρι και τα 1.664,78 δολάρια το Σάββατο. Αυτή είναι η πρώτη φορά που ξεπερνά τα 1.600 δολάρια από τις 7 Νοεμβρίου 2022. Στη συνέχεια υποχώρησε στα 1.639,30 δολάρια .

Το Bitcoin ξεκίνησε το 2023 ανοδικά, με τους επενδυτές να ελπίζουν σε μια αντιστροφή της νομισματικής σύσφιγξης που τρόμαξε τους παίκτες της αγοράς πέρυσι.

Οι επόμενες κινήσεις της Fed

Η Fed και άλλες κεντρικές τράπεζες άρχισαν να αυξάνουν τα επιτόκια το 2022, ασκώντας πίεση τις αγορές περιουσιακών στοιχείων υψηλού κινδύνου, όπως είναι οι μετοχές και τα crypto. Οι εισηγμένες στο χρηματιστήριο εταρείες τεχνολογίας και οι ιδιωτικές νεοφυείς επιχειρήσεις που υποστηρίζονται από private venture capital υπέστησαν ιδιαίτερα πλήγμα, καθώς οι επενδυτές αναζήτησαν καταφύγιο σε περιουσιακά στοιχεία που θεωρούνται ασφαλέστερα, όπως είναι τα μετρητά και τα ομόλογα.

Με τον πληθωρισμό να δείχνει σημάδια επιβράδυνσης στις ΗΠΑ, ορισμένοι παράγοντες της αγοράς ελπίζουν ότι οι κεντρικές τράπεζες θα αρχίσουν να χαλαρώνουν το ρυθμό αύξησης των επιτοκίων ή ακόμη και να μειώσουν τα επιτόκια.

Η Fed είναι πιθανό να διατηρήσει τα επιτόκια σε υψηλά επίπεδα προς το παρόν. Ωστόσο, ορισμένοι αξιωματούχοι της τράπεζας ζήτησαν πρόσφατα να μειωθεί το μέγεθος των τριμηνιαίων αυξήσεων των επιτοκίων, επιφυλασσόμενοι για την επιβράδυνση της οικονομικής δραστηριότητας.

Οι short sellers

Το κορυφαίο ψηφιακό νόμισμα στον κόσμο, το bitcoin, «φαίνεται να έχει βρεί τα χαμηλότερα επίπεδα του», επισημαίνει ο αντιπρόεδρος εταιρικής ανάπτυξης και διεθνών δραστηριοτήτων στο ανταλλακτήριο κρυπτογράφησης Luno, Vijay Ayyar,

«Οι short sellers του Bitcoin έχουν συμπιεστεί από τις ξαφνικές ανοδικές κινήσεις των τιμών» προσθέτει. Οι ανοικτές πωλήσεις (  Short selling) είναι μια επενδυτική στρατηγική κατά την οποία οι έμποροι δανείζονται ένα περιουσιακό στοιχείο και στη συνέχεια το πωλούν με την ελπίδα ότι θα μειωθεί η αξία του. Η εξάλειψη αυτών των short θέσεων που προκλήθηκε από την άνοδο της τιμής του bitcoin έχει προσθέσει «λάδι στη φωτιά», συνεχίζει, καθώς οι short πωλητές αναγκάζονται να καλύψουν τα στοιχήματά τους αγοράζοντας πίσω τα bitcoin που δανειστήκαν για να τα κλείσουν.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές
Wall Street: Τριπλή στήριξη από Fed, αποτελέσματα και deals
Wall Street |

Τριπλή στήριξη από Fed, αποτελέσματα και deals για τη Wall Street

Με σημαντικά κέρδη έκλεισαν σήμερα οι αμερικανικοί δείκτες, σπάζοντας το τριήμερο πτωτικό σερί, καθώς αποτύπωσαν την καλύτερη ορατότητα που έχουν πλέον οι επενδυτές στο μέτωπο των επόμενων κινήσεων της Federal Reserve, ενώ έλαβαν και στηρίξεις από τα εταιρικά αποτελέσματα. Ειδικότερα, ο δείκτης Dow Jones κατέγραψε άνοδο 0,85% στις 38.225 μονάδες, ο S&P 500 σημείωσε κέρδη […]

Χρηματιστήριο Αθηνών: Έβαλε πλάτες για το θετικό πρόσημο η Εθνική
Xρηματιστήριο Αθηνών |

Χρηματιστήριο Αθηνών: Έβαλε πλάτες για το θετικό πρόσημο η Εθνική

Εθνική και Coca Cola έδωσαν τις πολύτιμες στηρίξεις που χρειάστηκε η αγορά, αλλά οι υπόλοιποι τίτλοι δεν ήταν ικανοί να τις ακολουθήσουν και να οδηγήσουν τον Γ.Δ. πάνω από τις 1.450 μονάδες