Ανοδικά κινούνται οι τιμές του πετρελαίου στις διεθνείς αγορές, λαμβάνοντας στήριξη από τις ισχυρές προοπτικές της αναμενόμενης οικονομικής ανάπτυξης της Κίνας.

Το αργό Brent σημείωσε άνοδο κατά 72 σεντς ή 0,8% στα 88,35 δολάρια, ενώ το αμερικανικό αργό West Texas Intermediate (WTI) σημείωσε άνοδο κατά 61 σεντς ή 0,8% στα 82,25 δολάρια το βαρέλι. Οι δύο δείκτες έκλεισαν με κέρδη την προηγούμενη εβδομάδα, 2,8% το αργό Brent και 1,8% το WTI.

Goldman Sachs: Στα 110 δολάρια «βλέπει» το πετρέλαιο με ώθηση από την Κίνα

Στις αγορές της Ασίας οι συναλλαγές διεξάγονται με πιο αργούς ρυθμούς, λόγω της αργίας της Σεληνιακής Πρωτοχρονιάς. Οι αναλυτές εκτιμούν ότι οι τιμές του μαύρου χρυσού θα κινηθούν και σ΄αυτές τις αγορές ανοδικά λόγω του ανοίγματος της κινεζικής οικονομίας. Το άλμα στην κίνηση της Κίνας ενόψει των διακοπών της Σεληνιακής Πρωτοχρονιάς αποτελεί καλό οιωνό για τη ζήτηση καυσίμων μετά τις διακοπές των δύο εβδομάδων.

«Η αναμενόμενη αύξηση της ζήτησης έρχεται, καθώς η αγορά προετοιμάζεται για περαιτέρω κυρώσεις στο ρωσικό πετρέλαιο», ανέφεραν  αναλυτές της ANZ.Τα στοιχεία δείχνουν μια σταθερή ανάκαμψη των ταξιδιών στην Κίνα μετά την χαλάρωση των περιορισμών,προσθέτουν. «Η αγορά θέλει να διατηρήσει θέσεις long σε περίπτωση που η ανάπτυξη της Κίνας ξαναρχίσει» εξηγεί ο διευθυντής της ενεργειακής συμβουλευτικής εταιρείας Trifecta, Sukrit Vijayakar.

Δεν συμμερίζονται όμως όλοι αυτή την άποψη. Ο επικεφαλής του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας, Φατίχ Μπιρόλ, δήλωσε στο Reuters ότι «δεν θα ήμουν πολύ χαλαρός για τις αγορές και το 2023 μπορεί κάλλιστα να είναι ένα έτος όπου θα δούμε πιο σφιχτές αγορές από ό,τι πιστεύουν ορισμένοι συνάδελφοι».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές