Με κέρδη αρχίζουν την εβδομάδα οι ευρωπαϊκοί δείκτες, καθώς η περίοδος των εταιρικών αποτελεσμάτων ενισχύει την αισιοδοξία για τις αντοχές των επιχειρήσεων σε ένα δύσκολο οικονομικό περιβάλλον.

Οι δείκτες

Ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 σημειώνει κέρδη 0,3%, με τον κλάδο της τεχνολογίας να κερδίζει 1,2%. Ο βρετανικός FTSE 100 ενισχύεται κατά 0,23% στις 7.788 μονάδες, ο γερμανικός DAX καταγράφει άνοδο 0,66% στις 15.133 μονάδες και ο γαλλικός CAC 40 κινείται υψηλότερα κατά 0,38% στις 7.022 μονάδες.

Το κλίμα

Σε μια ένδειξη ότι οι αναλυτές δεν ήταν προετοιμασμένοι για έναν πιο αισιόδοξο τόνο στις ευρωαγορές, ο δείκτης οικονομικής έκπληξης της Citi για την ευρωζώνη αυξήθηκε την περασμένη εβδομάδα στο υψηλότερο επίπεδο από τον Ιούλιο του 2021. Οι πρόσφατες ενδείξεις ότι ο πληθωρισμός θα μπορούσε να αμβλυνθεί, οι βελτιωμένες αλυσίδες εφοδιασμού, οι αναθεωρημένες προβλέψεις για την παγκόσμια ανάπτυξη και η ξαφνική χαλάρωση των περιορισμών COVID-19 τριών ετών στην Κίνα έχουν αυξήσει τις ελπίδες ότι η εταιρική ύφεση μπορεί να μην είναι τόσο σοβαρή όσο φοβόταν η αγορά πριν από λίγες εβδομάδες.

Οι προσδοκίες της αγοράς όμως είναι ήδη πολύ χαμηλές. Τα κέρδη του τέταρτου τριμήνου για τις εταιρείες του STOXX 600 προβλέπεται να έχουν αυξηθεί κατά 10,7% σε ετήσια βάση, το βραδύτερο των τελευταίων δύο ετών, σύμφωνα με τα στοιχεία της Refinitiv. Αυτό είναι το μισό από το επίπεδο που αναμενόταν μόλις πριν από δύο μήνες. Εξαιρουμένου του τομέα της ενέργειας, η ανάπτυξη θα ήταν 4,5%. Τα έσοδα εκτιμάται ότι θα αυξηθούν κατά 4%, το ασθενέστερο από το πρώτο τρίμηνο του 2021.

Παρακολουθώντας την Κίνα

Επίσης, οι επενδυτές παρακολουθούν τις εξελίξεις στην Κίνα, όπου τα αυξανόμενα κρούσματα Covid έχουν προκαλέσει ανησυχίες για περαιτέρω διαταραχή μετά την επαναλειτουργία της Νο 2 οικονομίας στον κόσμο. Οι μισθοί εξακολουθούν να βρίσκονται στο επίκεντρο, καθώς η στενή αγορά εργασίας και η ισχυρή αύξηση των μισθών προσθέτουν πίεση στα περιθώρια κέρδους.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές