Η στερλίνα υποχώρησε την Τρίτη, υποαποδίδοντας έναντι όλων των άλλων σημαντικών νομισμάτων, μετά τα στοιχεία που έδειξαν ότι η οικονομική δραστηριότητα εξασθένησε περαιτέρω τον Ιανουάριο, υπογραμμίζοντας τον κίνδυνο η Βρετανία να διολισθήσει σε ύφεση το 2023.

Η οικονομική δραστηριότητα στον ιδιωτικό τομέα μειώθηκε με τον ταχύτερο ρυθμό των τελευταίων δύο ετών τον Ιανουάριο, όπως έδειξε η σύνθετη έρευνα S&P Global/CIPS Flash Purchasing Managers’ Index (PMI), με τις επιχειρήσεις να υποστηρίζουν ότι για την εξέλιξη αυτή ευθύνονται τα υψηλότερα επιτόκια της Τράπεζας της Αγγλίας, οι απεργίες και η αδύναμη καταναλωτική ζήτηση.

Βρετανία: Η ύφεση θα είναι χειρότερη από ό, τι αρχικά προβλεπόταν

«Πιθανή η ύφεση»

«Στην καλύτερη περίπτωση, η βρετανική οικονομία θα παραμείνει στάσιμη φέτος. Ρεαλιστικά είναι πιθανό να δούμε ύφεση κάποια στιγμή», δήλωσε ο Simon Harvey, επικεφαλής ανάλυσης συναλλάγματος της Monex Europe.

«Καθώς αρχίζουμε να βλέπουμε την οικονομική πραγματικότητα να επελαύνει, θα οδηγηθούμε πιθανότατα σε υποαπόδοση της στερλίνας τους επόμενους μήνες», πρόσθεσε ο Harvey.

Η στερλίνα είχε τη χειρότερη απόδοση στους G10, υποχωρώντας κατά 0,67% έναντι του δολαρίου στα 1,2293 δολάρια. Τη Δευτέρα έφτασε στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων επτά μηνών στα 1,24475 δολάρια.

Το ευρώ σημείωσε άνοδο 0,67% έναντι της στερλίνας σε υψηλό μίας εβδομάδας στις 88,40 πένες, αφού τα στοιχεία για την επιχειρηματική δραστηριότητα στη ζώνη του ευρώ σηματοδότησαν μέτρια ανάπτυξη τον Ιανουάριο, ενισχύοντας τις ενδείξεις ότι η ύφεση στην Ευρωζώνη μπορεί να μην είναι τόσο βαθιά όσο φοβούνται.

Η BoE και τα επιτόκια

Η Τράπεζα της Αγγλίας αναμένεται να αυξήσει το βασικό της επιτόκιο για δέκατη συνεχή φορά στις 2 Φεβρουαρίου, με την αγορά να προσδιορίζει την αύξηση στις 50 μονάδες βάσης.

Στο μεταξύ, τα τελευταία στοιχεία έδειξαν ότι η κυβέρνηση της Βρετανίας δανείστηκε τον περασμένο μήνα περισσότερο από οποιονδήποτε Δεκέμβριο από τότε που άρχισαν οι μηνιαίες καταγραφές πριν από 30 χρόνια, αντανακλώντας το τεράστιο κόστος της ενεργειακής στήριξης και την εκτίναξη του κόστους των τοκοχρεολυσίων.

Στη Βρετανία επικρατεί «σκηνικό πολιτικής αναταραχής, ελλείψεων εργατικού δυναμικού, εργατικών κινητοποιήσεων, υψηλότερων πληθωριστικών πιέσεων και αδύναμων καταναλωτικών προοπτικών», δήλωσε ο Harvey της Monex.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές