Δυο φορές χειρότερη από ό, τι αναμενόταν μπορεί να είναι η επικείμενη ύφεση στην οικονομία της Βρετανίας, σύμφωνα με αναλυτές της EY, οι οποίοι υποβάθμισαν τις τελευταίες εκτιμήσεις τους για το ΑΕΠ της χώρας.

Η μειωμένη κρατική υποστήριξη, οι υψηλότεροι φόροι και η γενική επιδείνωση των προοπτικών οδήγησαν τους αναλυτές είναι οι παράμετροι που κάνουν τους αναλυτές να περιμένουν ότι τα επόμενα τρία χρόνια θα μπορούσαν να είναι χειρότερα από ό,τι περίμεναν πριν από τρεις μήνες.

Βρετανία: Η αύξηση των μισθών εντείνει τις πιέσεις στην ΒΟΕ

Τον Οκτώβριο, το Item Club της EY είχε προβλέψει συρρίκνωση 0,3% του ΑΕΠ φέτος, και ανάπτυξη 2,4% το 2024 και 2,3% το 2025.

Η επικαιροποιημένη πρόβλεψη

Ωστόσο, στην επικαιροποιημένη πρόβλεψη της ΕΥ, που δημοσίευσε σήμερα το πρωί ο Guardian, το ΑΕΠ θα μειωθεί κατά 0,7% φέτος, ενώ αναμένεται ο η ανάπτυξη που θα ακολουθήσει δεν θα είναι πάνω από 1,9% και 2,2% τα επόμενα δύο χρόνια.

Η υποβάθμιση έρχεται σε αντίθεση με τα πρόσφατα δημοσιευμένα οικονομικά στοιχεία και το κλίμα που προέκυψε από το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ στο Νταβός, το οποίο υποδηλώνει ότι οι παγκόσμιες προοπτικές δεν είναι τόσο ζοφερές όσο αρχικά εκφράζονταν φόβοι. Τις τελευταίες εβδομάδες, μάλιστα, ο FTSE 100 πλησιάζει στο υψηλότερο ιστορικό επίπεδο.

Ωστόσο, ο πρόεδρος της EY στο Ηνωμένο Βασίλειο, Hywel Ball, επισημαίνει στη νεότερη έκθεση τη χώρα, ότι «οι οικονομικές προοπτικές του Ηνωμένου Βασιλείου έχουν γίνει πιο ζοφερές από ό, τι προβλεπόταν το φθινόπωρο και η χώρα μπορεί ήδη να διέρχεται μια από τις πιο ευρέως αναμενόμενες υφέσεις από όσο μπορούμε να θυμηθούμε».

Ο ίδιος προσθέτει στο σχόλιό του πως ενώ η ύφεση θα μπορούσε να είναι βαθύτερη από όσο αρχικά αναμενόταν, δεν σημαίνει απαραίτητα ότι θα διαρκέσει και περισσότερο από τις αρχικές προβλέψεις.

Όσον αφορά τον πληθωρισμό, οι οικονομολόγοι προβλέπουν ότι ο πληθωρισμός θα φτάσει στο 7,2% φέτος κατά μέσο όρο, συμπεριλαμβανομένου ενός μεγάλου άλματος όταν το κυβερνητικό πρόγραμμα ενεργειακής στήριξης μειωθεί κατά 500 στερλίνες ετησίως για τα νοικοκυριά από τις αρχές Απριλίου.

Το «καλό» μέσα στο κακό

Παρά το γεγονός ότι σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα στοιχεία η οικονομίας της Βρετανίας αναπτύχθηκε απροσδόκητα τον Νοέμβριο κατά 0,1%, με αποτέλεσμα ορισμένοι οικονομολόγοι να πιστεύουν ότι το τέταρτο τρίμηνο μπορεί να είναι θετικό, η EY εκτιμά ότι η χώρα εξακολουθεί να αναμένεται να μπει σε ύφεση το πρώτο τρίμηνο του 2023, πριν επιστρέψει στην ανάπτυξη κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού.

Το «καλό», αν θα μπορούσε να το πει κάποιος, μέσα σε όλη αυτή τη ζοφερή εκτίμηση είναι πως η ύφεση θα είναι λιγότερο επιζήμια για την οικονομία από τις αντίστοιχες των δεκαετιών του 1980, του 1990 και του 2000.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή