Να είναι επιλεκτικοί στις τοποθετήσεις τους και να μειώσουν τις θέσεις τους στο αμερικανικό χρηματιστήριο και στον τομέα της τεχνολογίας συστήνει η UBS, καθώς η αντιστάθμιση κινδύνου-απόδοσης παραμένει δυσμενής για τους χρηματιστηριακούς  δείκτες της Wall Street. Ταυτόχρονα θεωρεί ελκυστικές τις ευρωπαϊκές μετοχές που ανήκουν στον κλάδο της κατανάλωσης.

«Δεν βλέπουμε πολλά περιθώρια για ράλι στις αγορές βραχυπρόθεσμα, ιδίως δεδομένων των προβλέψεών μας για συνεχιζόμενη πίεση στην αύξηση των εταιρικών κερδών. Οι στόχοι μας για τις τιμές του S&P 500 τον Ιούνιο και τον Δεκέμβριο είναι 3.700 και 4.000, αντίστοιχα, έναντι 4.020 που έκλεισε την Δευτέρα» γράφει χαρακτηριστικά ο επικεφαλής επενδύσεων της UBS Global Wealth Management, Mark Haefele.

UBS: Συστήνει άμυνα σε μετοχές και επενδύσεις σταθερού εισοδήματος για την αρχή του 2023- Υψηλές αποδόσεις στα εμπορεύματα

Τα εταιρικά αποτελέσματα

Η αμερικανική χρηματιστηριακή αγορά κινείται στο ρυθμό των ανακοινώσεων των οικονομικών αποτελεσμάτων του τέταρτου τριμήνου του 2022. «Τα αποτελέσματα  μέχρι στιγμής είναι μάλλον απογοητευτικά -όπως περιμέναμε- παρά ανησυχητικά. »σημειώνουν οι αναλυτές της ελβετικής τράπεζας.

Αν και είναι ακόμα νωρίς-μόλις το 13% του S&P 500 με βάση την κεφαλαιοποίηση έχει ανακοινώσει τα αποτελέσματα, με το μισό από αυτό να προέρχεται από τον χρηματοπιστωτικό τομέα- το 62% των εταιρειών έχουν ξεπεράσει τις προβλέψεις για τα κέρδη. Ποσοστό που χαμηλότερο από 74%, που είναι ο μέσος όρος από το τελευταίο τρίμηνο του 2015.

Τα αποτελέσματα των μεγάλων τραπεζών υποδηλώνουν ότι οι καταναλωτές εξακολουθούν να βρίσκονται σε καλή κατάσταση, γεγονός που δεν προκαλεί έκπληξη, δεδομένου ότι το ποσοστό ανεργίας έφτασε σε επίπεδο 50ετίας χαμηλό του 3,5% τον Δεκέμβριο. Οι εταιρείες στον τομέα της καταναλωσης, ιδίως εκείνες που δραστηριοποιούνται σε υπηρεσίες όπως τα ταξίδια, δείχνουν ανθεκτικότητα.

Παρόλα αυτά οι αναλυτές της UBS εκτιμούν ότι δεν είναι θετικές οι προοπτικές της αμερικανικής χρηματιστηριακής αγοράς και προειδοποιούν τους επενδυτές να είναι επιλεκτικοί.

Η επίδραση της νομισματικής πολιτικής

Οι προοπτικές των κερδών για το 2023 παραμένουν άτονες, τονίζουν, καθώς παρατηρείται ο πιο αργός ρυθμός αύξησης των κερδών των τελευταίων δύο χρόνων. Η επιβράδυνση της αμερικανικής οικονομίας φαίνεται ότι ασκεί πίεση στις εταιρείες. Η ισχυρή αγορά εργασίας θεωρείται μεν ο παράγοντας που θα βοηθήσει τις ΗΠΑ να αποφύγουν την ύφεση, αλλά δεν έχει αποτιμηθεί ακόμα η επίδραση της αύξησης των αμερικανικών επιτοκίων.

Το ποσοστό αποταμίευσης έχει πέσει κοντά στο 2%, πλησιάζοντας το χαμηλό ρεκόρ, στέλνοντας σήμα για περιορισμό της κατανάλωσης. Ταυτόχρονα τα υψηλά επιτόκια των ενυπόθηκων στεγαστικών δανείων επιδρούν αρνητικά στην αγορά ακινήτων. Οι πωλήσεις υφιστάμενων κατοικιών μειώθηκαν κατά 35% σε ετήσια βάση το Νοέμβριο.

Οι πρόδρομοι δείκτες υποδηλώνουν επίσης αδυναμία στο μέλλον. Ο μεταποιητικός δείκτης PMI του ISM συρρικώνεται από τον Νοέμβριο ενώ ο δείκτης PMI υπηρεσιών ISM υποχώρησε στο 49,6 τον Δεκέμβριο, το χαμηλότερο επίπεδο από τον Μάιο του 2020.

Οι βραχυπόθεσμες προοπτικές της αγοράς

Δεδομένης αυτής της πορείας, οι αποτιμήσεις δεν είναι ακόμη ελκυστικές βραχυπρόθεσμα για την χρηματιστηριακή αγορά των ΗΠΑ. Ο δείκτης MSCI US διαπραγματεύεται με προθεσμιακό δείκτη τιμής προς κέρδη 17,7x, ένα premium 10% σε σχέση με τον μέσο όρο 15ετίας. Αυτό είναι μεγαλύτερο από το ασφάλιστρο αποτίμησης 5% για τις παγκόσμιες μετοχές συνολικά και το
4% για τον δείκτη MSCI Emerging Market.

«Έτσι, κατά την άποψή μας, η αντιστάθμιση κινδύνου-απόδοσης παραμένει δυσμενής για τους αμερικανικούς χρηματιστηριακούς δείκτες και διατηρούμε μια λιγότερο προτιμητέα στάση για τις αμερικανικές μετοχές και τον τομέα της τεχνολογίας.  Αντιθέτως, πιστεύουμε ότι η επιλεκτικότητα θα ανταμειφθεί.» Οι αναλυτές της ελβετικής τράπεζας προτείνουν ένα καλάθι που θα περιέχει τοποθετήσεις από τον αμυντικό τομέα, μετοχών αξίας και εισοδήματος, που είθισται να υπεραποδίδουν σε περιβάλλον υψηλού πληθωρισμού και  επιβράδυνσης της ανάπτυξης παράλληλα με επιλεγμένες τοποθετήσεις σε κυκλικές μετοχές, που θα έχουν απόδοση όταν οι αγορές θα προεξοφλούν τις καμπές.

Η καταναλωτική εμπιστοσύνη στην Ευρωζώνη

Στην άλλη άκρη του Ατλαντικού βελτιώνεται η καταναλωτική εμπιστοσύνη. Η έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την πορεία του δείκτη καταναλωτικής εμπιστοσύνης δείχνει ότι ανακάμπτει τον Ιανουάριο, σημειώνοντας άνοδο κατά 1,1 μονάδες και διαμορφώθηκε στο  -20,9. Αν και εξακολουθεί να είναι αδύναμος, όπως επισημαίνουν, το γεγονός αυτό σηματοδότησε την υψηλότερη τιμή του δείκτη από τον Φεβρουάριο του 2022. Επιπλέον η πτώση των τιμών του φυσικού αερίου και δημοσιονομικά μέτρα στήριξης έχουν συμβάλει στην άμβλυνση του αντίκτυπου της οικονομικής κρίσης της Ευρωζώνης επιβράδυνσης της οικονομίας της Ευρωζώνης στους καταναλωτές.

Το 2022 ήταν δύσκολο για τον καταναλωτή. «Αλλά τα πιθανά σημεία καμπής στον πληθωρισμό,» εκτιμούν οι αναλυτές  «στα επιτόκια και στην ανάπτυξη το 2023, σε συνδυασμό με μια ταχύτερη από την αναμενόμενη χαλάρωση της κινεζικών περιορισμών, θα μπορούσαν να στηρίξουν τη βελτίωση των προοπτικών για την κατανάλωση, που συνήθως οδηγεί στην ανάκαμψη και αναμένουμε ότι αυτή τη φορά να μην είναι διαφορετική. Συνιστούμε τις ευρωπαϊκές καταναλωτικές μετοχές ως έναν τρόπο να αποκτήσετε έκθεση σε μια βελτιούμενη παγκόσμια καταναλωτική προοπτική.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές