Αγωγή κατά των Big Tech κατέθεσε η δημόσια σχολική περιφέρεια του Σιάτλ, σε μια κίνηση που αναμένεται να απασχολήσει την κοινή γνώμη. Στην αγωγή αναφέρεται ότι οι εταιρείες αυτές είναι υπεύθυνες για την επιδείνωση της ψυχικής υγείας των μαθητών, όπως και για τη μειωμένη σχολική απόδοσή τους.

Στην καταγγελία, που υποβλήθηκε την περασμένη Παρασκευή κατά της Alphabet, της Meta, της Snap και της ιδιοκτήτριας του TikTok, ByteDance, στο Περιφερειακό Δικαστήριο των ΗΠΑ, η σχολική περιφέρει υποστηρίζει ότι οι εταιρείες σχεδιάζουν με τέτοιο τρόπο τα προϊόντα τους ούτως ώστε να καθιστούν τους νέους εξαρτημένους σε αυτά και να τους δημιουργούν ψυχολογικά προβλήματα.

Με δήλωσή της η οποία στάλθηκε στο πρακτορείο Reuters μέσω μέιλ, η Google ισχυρίζεται ότι έχει επενδύσει πολύ στη δημιουργία ασφαλούς εμπειρίας για τα παιδιά στις πλατφόρμες της. Επίσης έχει υιοθετήσει «ισχυρές προστασίες και αποκλειστικές λειτουργίες για να δοθεί προτεραιότητα στην ευημερία τους». Από τη μεριά της, η Snap δήλωσε ότι συνεργάζεται στενά με πολλούς οργανισμούς με αντικείμενο την ψυχολογία, προκειμένου να παρέχει εργαλεία και πόρους εντός εφαρμογής για τους χρήστες και ότι η ευημερία της κοινότητάς της είναι η κορυφαία προτεραιότητά της. Η Meta Platforms και το TikTok δεν απάντησαν σε αίτημα του Reuters για σχόλια.

Γιατί οι Big Tech δεν μπορούν να ρίξουν τον πέλεκυ των απολύσεων ταυτόχρονα

Στο παρελθόν, οι εταιρείες έχουν δηλώσει ότι στοχεύουν να δημιουργούν μια ευχάριστη εμπειρία για τους χρήστες, να αποκλείουν το επιβλαβές περιεχόμενο και θέλουν επίσης να επενδύσουν στη μετριοπάθεια και στους ελέγχους για το περιεχόμενο.

Η μήνυση αναφέρει ότι οι ενέργειες των εταιρειών είναι ένας ουσιαστικός παράγοντας για την πρόκληση προβλημάτων στην ψυχική υγεία των παιδιών.

«Οι κατηγορούμενοι έχουν εκμεταλλευτεί τα ευάλωτα μυαλά της νεολαίας, προσελκύοντας δεκάδες εκατομμύρια μαθητές σε ολόκληρη τη χώρα σε βρόχους θετικών σχολίων και κάνοντας κατάχρηση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης των κατηγορουμένων», αναφέρεται στην αγωγή.

Οι μαθητές με ψυχολογικά προβλήματα έχουν χειρότερες επιδόσεις, αναγκάζοντας τα σχολεία να λάβουν μέτρα, στα οποία μεταξύ άλλων περιλαμβάνονται η εκπαίδευση των εκπαιδευτικών προκειμένου να εντοπίζουν και να αντιμετωπίζουν τέτοια συμπτώματα, η πρόσληψη εκπαιδευμένου προσωπικού και η δημιουργία πρόσθετων πόρων για να προειδοποιούν τους μαθητές για τους κινδύνους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, όπως τονίζεται στην καταγγελία. Η αγωγή ζητά αποζημίωση για χρηματικές ζημιές και άλλες ποινές.

Το 2021, Αμερικανοί βουλευτές κατηγόρησαν τον διευθύνοντα σύμβουλο του Facebook, Μαρκ Ζάκερμπεργκ, ότι ασκεί πιέσεις για περισσότερα κέρδη εις βάρος της ψυχικής υγείας των παιδιών μετά από καταγγελία της πρώην εργαζόμενης στο μέσο κοινωνικής δικτύωσης Φράνσις Χάουγκεν. Η θέση του Facebook παραμένει σταθερή, διαφωνώντας με τον ισχυρισμό της Χάουγκεν ότι δεν προστατεύει τα έφηβα κορίτσια στο Instagram.

«Το επιχείρημα ότι εσκεμμένα προωθούμε περιεχόμενο που θυμώνει τους ανθρώπους με σκοπό το κέρδος είναι εντελώς παράλογο», δημοσίευσε ο Ζάκερμπεργκ στην προσωπική του σελίδα στο Facebook. «Κερδίζουμε χρήματα από τις διαφημίσεις και οι διαφημιζόμενοι μας λένε συνεχώς ότι δεν θέλουν τις διαφημίσεις τους δίπλα σε επιβλαβές ή επιθετικό περιεχόμενο. Και δεν γνωρίζω καμία τεχνολογική εταιρεία που να έχει σκοπό να δημιουργεί προϊόντα που προκαλούν θυμό ή κατάθλιψη στους ανθρώπους».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή