Κατηγορίες σε βάρος του ανώτατου εισαγγελέα του Λιβάνου, του τότε πρωθυπουργού και άλλων ανώτερων νυν και πρώην αξιωματούχων απήγγειλε ο δικαστής που ερευνά την φονική έκρηξη του 2020 στο λιμάνι της Βηρυτού.

Όπως μεταδίδει το Reuters, τη Δευτέρα ο δικαστής Τάρεκ Μπιτάρ έδωσε απροσδόκητα νέα ώθηση στην έρευνα, η οποία είχε «παγώσει» για περισσότερο από ένα χρόνο λόγω πολιτικών αντιστάσεων και νομικών προσφυγών που είχαν κατατεθεί από κορυφαίους αξιωματούχους τους οποίους επεδίωκε να ανακρίνει.

Λίβανος: Η Βηρυτός απειλεί να απελάσει 1,5 εκατομμύριο Σύρους πρόσφυγες

Η έκρηξη

Η έκρηξη στις 4 Αυγούστου 2020 προκλήθηκε από εκατοντάδες τόνους νιτρικού αμμωνίου που παρέμεναν αποθηκευμένοι στο λιμάνι, υπό κακές συνθήκες, από το 2013. Μέχρι στιγμής, κανένας ανώτερος αξιωματούχος δεν έχει λογοδοτήσει.

Ο Μπιτάρ έχει κατηγορήσει τον πρωθυπουργό Χασάν Ντιάμπ και πρώην υπουργούς για ανθρωποκτονία με πιθανή πρόθεση, σύμφωνα με τις δικαστικές κλήσεις που είδε το Reuters την Τρίτη.

Κατηγορεί επίσης τον Γενικό Εισαγγελέα Ghassan Oweidat, τον επικεφαλής της Υπηρεσίας Εσωτερικών Πληροφοριών του Λιβάνου Υποστράτηγο Abbas Ibrahim, τον πρώην διοικητή του στρατού Jean Kahwaji και άλλους νυν και πρώην αξιωματούχους της ασφάλειας και της δικαιοσύνης, ανέφεραν δικαστικές πηγές.

Δεν ήταν άμεσα σαφές για ποιο λόγο τους είχαν απαγγελθεί κατηγορίες, αλλά μια δικαστική πηγή δήλωσε ότι ο Μπιτάρ διαπίστωσε ότι ο Oweidat δεν είχε ενεργήσει υπεύθυνα όσον αφορά το νιτρικό αμμώνιο.

Τα εμπόδια

Οι προηγούμενες προσπάθειες του Μπιτάρ να ανακρίνει κορυφαίους αξιωματούχους για την έκρηξη που σκότωσε 220 ανθρώπους και κατέστρεψε τμήματα της Βηρυτού παρεμποδίστηκαν από φατρίες, συμπεριλαμβανομένης της βαριά οπλισμένης, υποστηριζόμενης από το Ιράν Χεζμπολάχ.

Η ομάδα έχει κάνει εκστρατεία κατά του Μπιτάρ καθώς προσπάθησε να ανακρίνει τους συμμάχους της και κατηγόρησε επίσης την Ουάσινγκτον για ανάμιξη στην έρευνα. Ο ηγέτης της Χεζμπολάχ Σαγίντ, Χασάν Νασράλα, ζήτησε επανειλημμένα την αντικατάστασή του το 2021.

Η έρευνα διεκόπη στις αρχές του 2022 λόγω της συνταξιοδότησης των δικαστών ενός δικαστηρίου που πρέπει να αποφανθεί επί πολλών τέτοιων καταγγελιών κατά του Μπιτάρ, ώστε ο τελευταίος να μπορέσει να συνεχίσει τη διερεύνηση.

Το δικαστήριο περίμενε τον διορισμό νέων δικαστών για να συνεχίσει το έργο του, βήμα που οι αρχές δεν έκαναν.

Ο Μπιτάρ συναντήθηκε με Γάλλους δικαστές που επισκέφθηκαν τη Βηρυτό την περασμένη εβδομάδα στο πλαίσιο γαλλικής έρευνας για την έκρηξη, στα θύματα της οποίας περιλαμβάνονταν δύο Γάλλοι υπήκοοι. Δεν ήταν σε θέση να μοιραστεί έγγραφα μαζί τους εκείνη τη στιγμή επειδή η έρευνα είχε παγώσει.

Ο Μπιτάρ επανήλθε στην έρευνα βάσει νομικής ερμηνείας που αμφισβητεί τους λόγους της διακοπής της, δήλωσαν δικαστικές πηγές.

Το παρελθόν

Ο Diab, ακαδημαϊκός, έγινε πρωθυπουργός τον Ιανουάριο του 2020 και παραιτήθηκε λιγότερο από μία εβδομάδα μετά την έκρηξη.

Ο προκάτοχος του Μπιτάρ κατηγόρησε γρήγορα τον ίδιο και αρκετούς πρώην υπαλλήλους για αμέλεια σχετικά με τα χημικά, αλλά ο δικαστής αυτός απομακρύνθηκε το 2021 μετά από πολιτική παρέμβαση στον φάκελο.

Σε δήλωσή του το 2020, ο Ντιάμπ ανέφερε ότι ήταν πεπεισμένος πως τα χέρια του ήταν καθαρά και ότι είχε χειριστεί με διαφάνεια τον φάκελο της έκρηξης στο λιμάνι της Βηρυτού.

Σύμφωνα με δικαστικές πηγές, ο Μπιτάρ έχει προγραμματίσει ανακρίσεις με 15 άτομα καθ’ όλη τη διάρκεια του Φεβρουαρίου.

Όμως νομικοί εμπειρογνώμονες, ακόμη και συγγενείς των θυμάτων, αναμένουν ότι θα συναντήσει συνεχείς αντιδράσεις.

Ο Nizar Saghieh της ΜΚΟ Legal Agenda δήλωσε ότι οι αξιωματούχοι μπορεί να προσπαθήσουν να αμφισβητήσουν τη νομιμότητα της επανάληψης της ανάκρισης από τον Μπιτάρ, ενώ η δικαιοσύνη ή οι δυνάμεις ασφαλείας μπορεί να αρνηθούν να εκτελέσουν τα διαδικαστικά βήματα για την επίδοση των κατηγοριών.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα
Schroders Insight: Ο πληθωρισμός θέτει υπό αμφισβήτηση τις περικοπές των επιτοκίων της Fed
Επικαιρότητα |

Schroders Insight: Ο πληθωρισμός θέτει υπό αμφισβήτηση τις περικοπές των επιτοκίων της Fed

Eίναι απίθανο να μειώσει τα επιτόκια τον Ιούνιο η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ - Οι αυξημένοι κίνδυνοι στη Μέση Ανατολή προσθέτουν ένα επιπλέον στοιχείο αβεβαιότητας

Τσίπρας στο Στρασβούργο: Στη Μέση Ανατολή η Ευρώπη δεν είναι στη σωστή πλευρά της Ιστορίας
Επικαιρότητα |

Τσίπρας στο Στρασβούργο: Στη Μέση Ανατολή η Ευρώπη δεν είναι στη σωστή πλευρά της Ιστορίας

Άμεση κατάπαυση του πυρός στη Γάζα και επιτέλους παρέμβαση της ΕΕ για ειρηνευτική διάσκεψη ζήτησε αυστηρά ο Αλέξης Τσίπρας κατά την τοποθέτησή του στο Συμβούλιο της Ευρώπης, εκφράζοντας τη θέση της Αριστεράς και στηλιτεύοντας τη στάση της Ευρώπης