Οι πολλαπλές προκλήσεις που αντιμετώπισε το τελευταίο διάστημα η ελληνική ναυτιλία βρέθηκαν στο επίκεντρο εκδήλωσης του Ναυτικού Επιμελητηρίου Ελλάδος στο Πλωτό Μουσείο Hellas Liberty στο λιμάνι του Πειραιά.

Ο πρόεδρος του ΝΕΕ, Γιώργος Πατέρας, είπε ότι στο διάστημα της πανδημίας η ναυτιλία υπηρέτησε με επιτυχία τις θαλάσσιες μεταφορές εντός και εκτός της χώρας, παρά τα προβλήματα που παρουσιάστηκαν στην επάνδρωση των πλοίων και στα λιμάνια.

Για την ανανέωση του ακτοπλοϊκού στόλου εκτίμησε ότι μέσα στο 2023 θα υπάρχουν θετικά αποτελέσματα, ενώ ευχαρίστησε το υπουργείο Ναυτιλίας για την ψηφιοποίηση υπηρεσιών, όπως τα ηλεκτρονικά ναυλοσύμφωνα, την ηλεκτρονικη δήλωση απόπλου και κατάπλου και την ηλεκτρονική παραγγελία και πληρωμή πλοηγών.

HELMEPA: Ανάγκη για περισσότερη επιμόρφωση για την πράσινη μετάβαση και τη ναυτική ασφάλεια

Αναφερόμενος στην ιστορία του πλοίου Hellas Liberty, ο κ. Πατέρας είπε ότι οι εποχές τότε ήταν δύσκολες και το ναυτικό επάγγελμα περιζήτητο, παρά τις δύσκολες συνθήκες στα πλοία. Σήμερα, παρ’ όλες τις ανέσεις και τις δυνατότητες, η θάλασσα δεν προσελκύει τους νέους και τις νέες και γι’ αυτό το Ναυτικό Επιμελητήριο σε συνεργασία με την ΕΕΕ, οργανώνει μία καμπάνια ενημέρωσης των νέων για το ναυτικό επάγγελμα.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του ΕΒΕΠ, Βασίλης Κορκίδης, τόνισε ότι όλοι θα πρέπει να αντιληφθούν την σημασία, το ρόλο και την ισχύ που μας δίνει η ναυτιλία των Ελλήνων. Εκτίμησε ότι για να γίνουν πράξη η ελπίδα και τα όνειρα που φέρνει η θάλασσα, απαιτείται συναντίληψη του συνόλου του cluster της ναυτιλίας και κυρίως της Πολιτείας. «Οφείλουμε να επενδύσουμε στην ναυτιλιακή καινοτομία που είναι τομέας έντασης κεφαλαίου και έντασης γνώσης, αλλά και να καταβάλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια για την βελτίωση του γνωσιακού επιπέδου του έμψυχου δυναμικού που δραστηριοποιείται σε όλο το φάσμα των ναυτιλιακών δραστηριοτήτων σε ξηρά και θάλασσα, πάνω στις νέες τεχνολογίες που σχετίζονται με την προσπάθεια της ναυτιλίας» τόνισε ο ίδιος.

Ταμείο για την ακτοπλοΐα

Αξίζει να σημειωθεί πως στην ίδια εκδήλωση έγινε αναφορά στη δημιουργία ενός ταμείου υπο την εποπτεία του Δημοσίου, προκειμένου να χρησιμοποιηθεί για το «πρασίνισμα» του ακτοπλοϊκού στόλου, ενώ επισημάνθηκε ότι μετά από διεθνή διαγωνισμό θα επιλεγεί σύμβουλος για να προχωρήσει η σχετική διαδικασία.

Βραβεύθηκε ο πρώην πρόεδρος της ΕΕΕ

Για την πολύτιμη προσφορά του στην ελληνική ναυτιλία, βραβεύτηκε στη διάρκεια της εκδήλωσης του Ναυτικού Επιμελητηρίου Ελλάδος για την κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας, ο πρώην πρόεδρος της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών, Θεόδωρος Βενιάμης.

Σε δηλώσεις του, ο κ. Βενιάμης είπε ότι κατά τη διάρκεια της θητείας του πάλεψε για το καλό της ελληνικής ναυτιλίας, ενώ ήρθε και σε σύγκρουση με υπουργούς. Μίλησε για την αγαστή συνεργασία του με το Ναυτικό Επιμελητήριο, ενώ ευχήθηκε η νέα πρόεδρος της ΕΕΕ Μελίνα Τραυλού να συνεχίσει το έργο της Ένωσης, πάντα για το καλό της ναυτιλίας, καθώς έχουμε να αντιμετωπίσουμε μπροστά μας δύσκολες καταστάσεις».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News