Είναι από τις πλέον ταλαιπωρημένες μεγάλες επενδύσεις στη σύγχρονη ιστορία της Ελλάδας. Αντιμετώπισε σωρεία γραφειοκρατικών εμποδίων και συνάντησε σφοδρές αντιδράσεις από την τοπική κοινωνία. Δέκα χρόνια μετά την παραχώρησή του έργου από το ΤΑΙΠΕΔ στον υποψήφιο επενδυτή ακόμη παραμένει… στο σημείο εκκίνησης, με άγνωστο εάν ποτέ ξεκινήσει.

Και αυτό παρ’ ότι εκδόθηκαν δυο Προεδρικά Διατάγματα, δέκα υπουργικές αποφάσεις και ελήφθησαν 55 εγκρίσεις και γνωμοδοτήσεις από κρατικές υπηρεσίες αλλά και την κήρυξη των εργασιών του από τον ίδιο τον πρωθυπουργό. Ο λόγος για το «Kassiopi Project», το οποίο αφορά στην τουριστική αξιοποίηση έκτασης 490 στρεμμάτων στην περιοχή Ερημίτης στην Κασσιόπη της Κέρκυρας.

Η «στοιχειωμένη» επένδυση στην Κασσιόπη και η… στροφή στους Rothschild

Παρ’ ότι πριν από περίπου δυο χρόνια φάνηκε πως κάτι… κινείται, εντούτοις οι προσδοκίες που καλλιεργήθηκαν διαψεύστηκαν. Το θέμα ήρθε ξανά στην επιφάνεια πριν από περίπου δυόμιση μήνες με αφορμή πληροφορίες ότι οι επενδυτές, το αμερικάνικο fund NCH εξετάζει το ενδεχόμενο πώλησης του ακινήτου.

Ανάμεσα στους αγοραστές που ενδιαφέρθηκαν ήταν και σχήμα επενδυτών υπό τον Γερμανό επιχειρηματία Γεργκ Ροκενχόιζερ (TeamViewer) και τη συμμετοχή άλλων μεταξύ των οποίων και ο Νατ Ρόθτσαϊλντ, οι οποίοι διατηρούν κατοικίες στην επίμαχη περιοχή. Ο τελευταίος αντιτάχθηκε σκληρά στο όλο project αξιοποίησης, αρθρογραφώντας σχετικά σε μεγάλη εφημερίδα…

Παρά τη φημολογία που αναπτύχθηκε τελικά τίποτα δεν προχώρησε και μέχρι σήμερα τα πράγματα παραμένουν στάσιμα. Τελικά που βρίσκεται το όλο εγχείρημα; Ποια προοπτική υπάρχει και τι σκέφτεται τώρα ο υποψήφιος επενδυτής; Ο οποίος ειρήσθω εν παρόδω δαπάνησε μέχρι στιγμής περισσότερα από 25 εκατ. ευρώ (συμπεριλαμβανομένου του τιμήματος που κατέβαλε στο ΤΑΙΠΕΔ για την αγορά της έκτασης).

Τα τρία σενάρια

Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές, τρία είναι τα σενάρια που φέρονται να εξετάζουν στην NCH για την τύχη του project.

1.    Να πουλήσει το ακίνητο και να αποχωρήσει: Έχει συμπληρωθεί άλλωστε ο ορίζοντας της 7ετίας που θέτει το αμερικανικό κεφάλαιο. Προς αυτή την κατεύθυνση γίνονται διάφορες επαφές εδώ και αρκετούς μήνες, στις οποίες εντάσσονται και οι συζητήσεις με τους Ροκενχόιζερ (TeamViewer) και Νατ Ρόθτσαϊλντ. Η αναζήτηση σύμφωνα με πληροφορίες συνεχίζεται…

2.    Να υλοποιήσει την επένδυση με συνεργάτη (partner): Η εκτόξευση του κόστους των οικοδομικών υλικών και η ευρύτερη συγκυρία έχουν εκτροχιάσει τον αρχικό προϋπολογισμό του έργου και η αναζήτηση «συμμάχων» θα μετριάσει την επιβάρυνση.

3.    Να προχωρήσει μόνη της μέχρι τέλους: Πρόκειται για σενάριο που εξετάζεται ως έσχατη λύση, στην περίπτωση δηλαδή που δεν καρποφορήσει κανένα από τα δυο παραπάνω σενάρια. Εξάλλου, όπως λένε πηγές που γνωρίζουν τα χρήματα υπάρχουν.

Η «ακτινογραφία» της επένδυσης

Η επένδυση, σύμφωνα με τον αρχικό σχεδιασμό, αφορά στη δημιουργία μικτού τουριστικού χωριού σε έκταση περίπου 500 στρεμμάτων. Περιλαμβάνει υπερπολυτελές ξενοδοχείο (5+ αστέρων) με 90 δωμάτια και 76 σουίτες, μαρίνα και 40 ανεξάρτητες κατοικίες από 250 τ.μ. έως 1.000 τμ. έκαστη.

Από την συνολική έκταση, σχεδιάζεται να δομηθεί το 7% ενώ το 93% θα παραμείνει πράσινο (δασική έκταση που θα επιστραφεί στο ελληνικό κράτος). Το έργο θα είναι αυτοεξυπηρετούμενο και βιοκλιματικό. Θα διαθέτει δική του μονάδα αφαλάτωσης, δικό του βιολογικό καθαρισμό και ενεργειακή αυτονομία ενώ οι μετακινήσεις θα γίνονται αποκλειστικά με ηλεκτροκίνητα οχήματα.

Μια από τις δεσμεύσεις του επενδυτικού fund είναι η ανάδειξη των τοπικών προϊόντων της Κέρκυρας, στα πρότυπα λειτουργίας του Costa Navarino. Ιδιαίτερη μέριμνα έχει δοθεί και στην αναπαλαίωση – ανακατασκευή του ανεμόμυλου που υπάρχει εντός της έκτασης της ανάπτυξης, καθώς θα αποτελέσει «ορόσημο» και για το ίδιο το έργο, αφού θα είναι επισκέψιμος για όλους, φιλοξενούμενους και επισκέπτες της περιοχής, και θα παρουσιάζει με ιδιαίτερο τρόπο την Ιστορία της Κέρκυρας.

Το κερκυραϊκό «Kensington by the Sea»

Στόχος των επενδυτών είναι το συγκεκριμένο project να απευθυνθεί σε υψηλού επιπέδου τουρισμό, όπως αυτόν που προσελκύει ήδη η περιοχή της Κασσιόπης. Μια περιοχή ιδιαίτερου φυσικού κάλλους, η οποία ήδη αποκαλείται «Kensington» της Ελλάδας αφού συγκεντρώνει άτομα με ισχυρή οικονομική επιφάνεια απ’ όλο τον κόσμο, όπως η οικογένεια Rothschild. Το Κένσινγκτον είναι μια από τις πιο ακριβές περιοχές του Λονδίνου, με επιβλητικά βικτωριανά κτήρια και πρεσβείες.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Οικονομία