Έντονη νευρικότητα επικράτησε σήμερα στη Wall Street, με τον Dow Jones να καταφέρνει στο τέλος να κλείσει σε θετικά εδάφη, λαμβάνοντας σημαντικές στηρίξεις από επιλεγμένους τίτλους που ξεχώρισαν μετά και την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων του δ’ 3μηνου του 2022.

Ειδικότερα, ο δείκτης Dow Jones κατέγραψε κέρδη 0,37% στις 33.755 μονάδες, ο S&P 500 σημείωσε πτώση 0,07% στις 4.016 μονάδες, ενώ ο τεχνολογικός Nasdaq υποχώρησε κατά 0,27% στις 11.334 μονάδες.

Υποχωρούν οι αποδόσεις των αμερικανικών ομολόγων

Διαπραγμάτευση σε στενό εύρος τιμών

«Είχαμε δύο πραγματικά ισχυρές ημέρες στην αγορά με την προσδοκία ότι η Fed θα κάνει παύση στις αυξήσεις των επιτοκίων», σχολίασε η Victoria Fernandez, της Crossmark Global Investments. «Αλλά, τα κέρδη που είδαμε χθες και σήμερα το πρωί είναι πραγματικά μεικτά». Η Fernandez αναμένει ότι οι αγορές θα διαπραγματεύονται σε ένα στενό εύρος τιμών, καθώς απορροφούν τις εκτιμήσεις για τα περιθώρια κέρδους, τον πληθωρισμό και το μακροοικονομικό περιβάλλον.

«Δεν βλέπουμε πολλά περιθώρια για ράλι στις αγορές βραχυπρόθεσμα, ειδικά δεδομένων των προοπτικών μας για συνεχή πίεση στον ρυθμό αύξησης των εταιρικών κερδών», έγραψε ο Mark Haefele, επικεφαλής αναλυτής της UBS Global Wealth Management. Αυτό οφείλεται εν μέρει στο γεγονός ότι τα επίπεδα κλεισίματος της Δευτέρας βρίσκονται πάνω από τους αντίστοιχους στόχους τιμών του Ιουνίου και του Δεκεμβρίου της εταιρείας για τον S&P των 3.700 και 4.000 μονάδων.

Με μικτά πρόσημα έκλεισαν οι ευρωαγορές

Κρίση ανώτατου ορίου χρέους

Την ίδια ώρα, δεν είναι λίγοι οι αναλυτές που ανησυχούν για μια πιθανή κρίση του ανώτατου ορίου χρέους. Αλλά η Barclays αναφέρει ότι δεν θα περίμενε άμεσο πλήγμα στην οικονομία. «Το σενάριο μας είναι ότι αυτό δεν θα αποδειχθεί σημαντικό οικονομικό γεγονός για τη χώρα. Αλλά σε αυτό το κομμάτι, εξετάζουμε το σενάριο “τι θα γίνει αν”», έγραψε ο Ajay Rajadhyaksha.

«Εάν το όριο χρέους δεν αυξηθεί εγκαίρως, πώς θα αντιδράσουν η οικονομία και οι χρηματοπιστωτικές αγορές; Η απάντηση δεν είναι διαισθητική. Μια κρίση με όριο χρέους δεν θα είναι αμέσως ένα μεγάλο μπαμ – θα είναι μια βραδυφλεγής βόμβα που θα απειλεί με ένα μεγαλύτερο πρόβλημα», συνέχισε ο Rajadhyaksha.

Παρόλα αυτά, η Barclays επεσήμανε ότι οι δανειακές υποχρεώσεις του υπουργείου Οικονομικών δεν θα επηρεαστούν, ακόμη και αν επηρεαστούν άλλες μορφές δαπανών. Αυτό σημαίνει ότι οποιαδήποτε επίδραση από το ανώτατο όριο χρέους θα είναι ένα «προσωρινό δημοσιονομικό πλήγμα, όχι μια χρεοκοπία ομολόγων».

Διακοπές λόγω τεχνικού προβλήματος

Αξίζει εδώ να σημειωθεί ότι η διαπραγμάτευση πολλών μετοχών στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης διακόπηκε λίγο μετά το άνοιγμα της αγοράς τη Δευτέρα, αλλά και σήμερα, λόγω ενός τεχνικού προβλήματος. Οι μεγάλες μετοχές που επηρεάστηκαν ήταν η Morgan Stanley, η Verizon, η AT&T, η Nike και η McDonald’s, σύμφωνα με την ιστοσελίδα του NYSE. Πολλές μετοχές εμφανίστηκαν να έχουν ασυνήθιστα μεγάλες κινήσεις όταν άνοιξε η αγορά, γεγονός που μπορεί να προκάλεσε την ενεργοποίηση του μηχανισμού αναστολής της μεταβλητότητας.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Wall Street