Με μικτά πρόσημα τελικά έκλεισαν οι ευρωπαϊκοί δείκτες, καθώς επηρεάστηκαν αρνητικά από τα τελευταία στοιχεία για τον δείκτη PMI Ευρωζώνης, τα οποία αφήνουν χώρο για συνέχιση της περιοριστικής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, ενώ τα εταιρικά αποτελέσματα θόλωσαν και πάλι το τοπίο για τις προοπτικές της περιοχής.

Ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 σημείωσε απώλειες 0,2%, με τον κλάδο των βασικών πόρων να χάνει 1,3%. Ο βρετανικός FTSE 100 υποχώρησε κατά 0,35% στις 7.757 μονάδες, ο γερμανικός DAX κατέγραψε πτώση 0,07% στις 15.093 μονάδες και ο γαλλικός CAC 40 έκλεισε υψηλότερα κατά 0,26% στις 7.050 μονάδες.

Ομόλογα: Ρεκόρ εκδόσεων για μήνα Ιανουάριο στην Ευρώπη

Σε επίπεδο τίτλων, η ασφαλιστική εταιρεία Topdanmark ενισχύθηκε κατά 3%, μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων τέταρτου τριμήνου και την πρόταση μερίσματος, ενώ η εταιρεία παραγωγής νοσοκομειακού εξοπλισμού Ambu σημείωσε πτώση 4%, αφού η SEB μείωσε τη σύσταση της μετοχής σε “πώληση” από “διακράτηση”.

Οι μακροοικονομικές ειδήσεις της ημέρας

Στα μάκρο της ημέρας, οι δείκτες PMI, που παρακολουθούν την επιχειρηματική δραστηριότητα στους τομείς των υπηρεσιών και της μεταποίησης, έδειξαν ότι η ευρωζώνη επέστρεψε σε μέτρια ανάπτυξη τον Δεκέμβριο, ενισχύοντας τις ελπίδες ότι το νομισματικό μπλοκ των 20 μελών μπορεί να αποφύγει την ύφεση.

Ο σύνθετος δείκτης PMI της S&P Global για την ευρωζώνη, ο οποίος περιλαμβάνει τη μεταποιητική δραστηριότητα και τη δραστηριότητα των υπηρεσιών, διαμορφώθηκε στο 50,2 τον Ιανουάριο, από 49,3 τον Δεκέμβριο και πάνω από την πρόβλεψη για 49,8. Το όριο του 50 διαχωρίζει την επέκταση από τη συρρίκνωση.

Αγορές: Μετά από μια μακρά, κρύα χρονιά οι επενδυτές επιστρέφουν στην Ευρώπη

Σε αντίθεση με τη διαφαινόμενη βελτίωση της επιχειρηματικής δραστηριότητας στην ευρωζώνη τον Ιανουάριο, οι έκτακτες μετρήσεις του δείκτη PMI από το Ηνωμένο Βασίλειο έδειξαν ότι η οικονομία συρρικνώθηκε με τον πιο έντονο ρυθμό των τελευταίων δύο ετών.

Ο σύνθετος δείκτης PMI της S&P Global για το Ηνωμένο Βασίλειο, ο οποίος περιλαμβάνει τις υπηρεσίες και τη μεταποίηση, διολίσθησε στο 47,8 τον Ιανουάριο από 49,0 τον Δεκέμβριο, υπολειπόμενος της πρόβλεψης για 48,5 σε δημοσκόπηση οικονομολόγων της Wall Street Journal.

Η S&P Global δήλωσε ότι οι εκτεταμένες απεργίες, οι ελλείψεις προσωπικού, οι απώλειες εξαγωγών, η κρίση του κόστους ζωής και οι απότομες αυξήσεις των επιτοκίων συμπίεσαν την οικονομική δραστηριότητα.

Την ίδια ώρα, το γερμανικό καταναλωτικό κλίμα αναμένεται να βελτιωθεί για τέταρτο συνεχή μήνα τον Φεβρουάριο, καθώς οι τιμές της ενέργειας μειώνονται, σύμφωνα με έρευνα του ινστιτούτου GfK. Το ινστιτούτο ανέφερε ότι ο δείκτης καταναλωτικού κλίματος αυξήθηκε στο -33,9 ενόψει Φεβρουαρίου από την αναθεωρημένη μέτρηση του -37,6 τον Ιανουάριο, αλλά ήταν ελαφρώς κάτω από τις προβλέψεις των αναλυτών που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters για -33,0.

«Η πτώση των τιμών της ενέργειας, όπως για τη βενζίνη και το πετρέλαιο θέρμανσης, έδειξε ότι το καταναλωτικό κλίμα είναι λιγότερο δυσοίωνο», δήλωσε ο επιστημονικός υπεύθυνος της GfK, Rolf Buerkl. Παρ’ όλα αυτά, προειδοποίησε ότι το 2023 θα παραμείνει δύσκολο για τη γερμανική οικονομία. Ο Buerkl δήλωσε ότι η ιδιωτική κατανάλωση δεν θα μπορέσει να συμβάλει θετικά στη συνολική οικονομική ανάπτυξη φέτος, προσθέτοντας ότι αυτό σηματοδοτείται από το ακόμη πολύ χαμηλό επίπεδο του δείκτη.

Χρηματιστήριο Αθηνών: Φοβήθηκε τις 1.000 μονάδες και αναδιπλώθηκε

Μπορεί το ελληνικό χρηματιστήριο να «επισκέφτηκε» τις 1.000 μονάδες αλλά άφησε στο κλείσιμο το επίπεδο που θεωρείται ως το ψυχολογικό ορόσημο για τη συνέχιση της μεγάλης ανάκαμψης που βρίσκεται σε εξέλιξη από τα μέσα Δεκεμβρίου. Ο γενικός δείκτης έκλεισε με απώλειες 0,39% στις 993,91 μονάδες, με τον τζίρο να φτάνει στα 93 εκατ. ευρώ.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές