Σημαντικά μειωμένες καταγράφηκαν οι εξαγωγές όσο και οι εισαγωγές στην ΕΕ από τη Ρωσία, σε επίπεδα σημαντικά χαμηλότερα σε σχέση την περίοδο πριν από την εισβολή της Μόσχας στην Ουκρανία, με βάση τα στοιχεία της Eurostat που λαμβάνουν υπόψη τις εποχικά προσαρμοσμένες αξίες.

Ειδικότερα, το μερίδιο της Ρωσίας στις εισαγωγές εκτός χωρών-μελών ΕΕ μειώθηκε από 6,4% σε 3,8% μεταξύ Φεβρουαρίου 2022 και Σεπτεμβρίου 2022. Την ίδια περίοδο, οι εξαγωγές εκτός ΕΕ στη Ρωσία μειώθηκαν από 2,3% σε 1,1%.

Μεταφορές: Μειώθηκε το μερίδιο των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας το 2021

Το εμπορικό έλλειμμα της ΕΕ με τη Ρωσία κορυφώθηκε τον Μάρτιο του 2022 στα 19,6 δισεκατομμύρια ευρώ. Στη συνέχεια μειώθηκε σταδιακά και τον Σεπτέμβριο του 2022 διαμορφώθηκε στα 9,7 δισ. ευρώ.

Σε ποια προϊόντα καταγράφηκαν οι μεγαλύτερες μειώσεις

Εξετάζοντας το μερίδιο της Ρωσίας στις εισαγωγές εκτός ΕΕ για έξι βασικά προϊόντα, είναι ορατή μια έντονη μείωση για τον άνθρακα, το φυσικό αέριο, το πετρέλαιο, τα λιπάσματα και τον σίδηρο και τον χάλυβα, ενώ για το νικέλιο το μερίδιο αυξήθηκε ελαφρά. Ειδικότερα, οι μεγαλύτερες μειώσεις έχουν καταγραφεί για τον άνθρακα (από 45% το 2021 σε 13% το τρίτο τρίμηνο του 2022), το φυσικό αέριο (από 36% σε 18%), τα λιπάσματα (από 29% σε 17%) και τον σίδηρο και τον χάλυβα (από 16% σε 5%).

Με βάση τα παραπάνω, είναι προφανές ότι το εμπόριο της ΕΕ με τη Ρωσία έχει επηρεαστεί έντονα μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, με την ΕΕ να επιβάλλει περιορισμούς στις εισαγωγές και τις εξαγωγές σε πολλά προϊόντα. Τα αποτελέσματα αυτών των μέτρων όπως αποδεικνύεται από τα παραπάνω στοιχεία, ήταν ιδιαίτερα ορατά τους τελευταίους μήνες.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή