Σε στροφή 180 μοιρών φαίνεται πως προχωρούν οι ΗΠΑ, εγκαταλείποντας την αντίθεσή τους στην παραχώρηση αρμάτων μάχης M1 Abrams στην Ουκρανία, όρος που είχε θέσει το Βερολίνο για να δώσει το πράσινο φως στην εξαγωγή Leopard προς το Κίεβο.

Στόλτενμπεργκ: Νέες πιέσεις στο Βερολίνο για αποστολή Leopard στην Ουκρανία

Σύμφωνα με το Reuters που επικαλείται αμερικανούς αξιωματούχους, επίσημες ανακοινώσεις αναφορικά με τη «στροφή» της Ουάσιγκτον αναμένονται ακόμα και εντός της τρέχουσας εβδομάδας. Οι αξιωματούχοι, που μίλησαν υπό τον όρο της ανωνυμίας, δήλωσαν πάντως ότι δεν γνωρίζουν ποια είναι η τελική απόφαση των ΗΠΑ αναφορικά με την αποστολή Abrams στην Ουκρανία. Το Πεντάγωνο δεν ήταν άμεσα προσβάσιμο για σχόλια.

Στροφή

Μια τέτοια απόφαση των Ηνωμένων Πολιτειών θα ερχόταν μόλις λίγες ημέρες αφότου η Ουάσινγκτον επιχειρηματολόγησε κατά της αποστολής των Abrams, παρά τα αιτήματα του Κιέβου και τη δημόσια πίεση του Βερολίνου που είχε θέσει μια τέτοια κίνηση από τις ΗΠΑ ως προϋπόθεση για την αποστολή γερμανικής κατασκευής αρμάτων μάχης Leopard.

Άρμα μάχης Leopard

Η Ουκρανία λέει ότι τα βαριά θωρακισμένα δυτικά άρματα μάχης θα έδιναν στα στρατεύματά της μεγαλύτερη κινητικότητα και προστασία ενόψει μιας νέας ρωσικής επίθεσης που το Κίεβο αναμένει στο εγγύς μέλλον. Θα μπορούσαν επίσης να βοηθήσουν την Ουκρανία να ανακαταλάβει μέρος των εδαφών που έχουν περάσει στη Ρωσία.

Αμερικανοί αξιωματούχοι είχαν πει ότι τα Abrams ήταν δύσκολο να συντηρηθούν, είναι δύσκολα στον χειρισμό τους και χρησιμοποιούν καύσιμα αεριωθούμενων αεροσκαφών – γεγονός που τα καθιστούσε κακή επιλογή για αυτή τη φάση του πολέμου.

Το αίτημα της Πολωνίας

Η αποκάλυψη για την άμβλυνση της θέσης των ΗΠΑ ήρθε την ίδια ημέρα που η Πολωνία δήλωσε ότι υπέβαλε επίσημο αίτημα ζητώντας από τη Γερμανία να επιτρέψει την επανεξαγωγή των αρμάτων μάχης Leopard στην Ουκρανία.

Το κόμμα των Σοσιαλδημοκρατών του Γερμανού καγκελάριου Όλαφ Σολτς έχει κρατήσει στάση αναμονής, καθώς εμφανίζεται επιφυλακτικό για κινήσεις που θα μπορούσαν να προκαλέσουν περαιτέρω κλιμάκωση από την πλευρά της Μόσχας.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα
Financial Times: Ελλάδα και Ισπανία πιέζονται από την ΕΕ να δώσουν S-300 και Patriot στην Ουκρανία
Επικαιρότητα |

FT: Ελλάδα και Ισπανία πιέζονται από την ΕΕ να δώσουν S-300 και Patriot στην Ουκρανία

Διπλωμάτες, μιλώντας στο in αναγνωρίζουν τις πιέσεις, αλλά και την προσπάθεια δημιουργίας ενός κλίματος υπέρ της αποστολής επιπλέον βοήθειας στην Ουκρανία καθώς και αντιαεροπορικών συστημάτων