Δύσκολη χρονιά αναμένει να είναι το 2023 η διεθνής επιχειρηματική κοινότητα, η οποία θα χαρακτηρίζεται από γεωπολιτικές εντάσεις, υψηλό πληθωρισμό και ενεργειακή κρίση, σύμφωνα με την παγκόσμια οικονομική έρευνα της Eurochambres, της Ένωσης των Ευρωπαϊκών και Βιομηχανικών Επιμελητηρίων.

Η έκθεση, η οποία διεξήχθη τον Νοέμβριο και τον Δεκέμβριο του 2022 και βασίζεται στις απαντήσεις των εμπορικών οργανώσεων που αντιπροσωπεύουν περίπου το 70% της παγκόσμιας οικονομικής παραγωγής, αναδεικνύει τις παρατεταμένες γεωπολιτικές εντάσεις και την αστάθεια ως τις κορυφαίες προκλήσεις για την παγκόσμια οικονομία φέτος.

WSJ: Σε αδιέξοδο πλησιάζει η παγκόσμια οικονομία – Υφεση βλέπουν 6 στους 10 αναλυτές

«Βραχυπρόθεσμα, βρισκόμαστε σε μια δύσκολη οικονομική κατάσταση», δήλωσε στο Reuters ο πρόεδρος της Eurochambres, Luc Frieden.

Ο πληθωρισμός ανησυχεί ΗΠΑ και Βρετανία

Οι συμμετέχοντες από τις Ηνωμένες Πολιτείες και το Ηνωμένο Βασίλειο θεωρούν τις υψηλές πληθωριστικές πιέσεις, που τροφοδοτούνται από το άλμα στις τιμές των τροφίμων και της ενέργειας, ως μια εκ των κορυφαίων προσκλήσεων. «Ο πληθωρισμός εξακολουθεί να είναι πολύ υψηλός», επισημαίνει ο Frieden, προσθέτοντας ότι θα πρέπει να υπάρξουν βελτιώσεις στους κύριους παράγοντες – τις τιμές της ενέργειας και τα προβλήματα στις αλυσίδες εφοδιασμού – καθώς προχωράει το έτος.

«Τα ζητήματα της αλυσίδας εφοδιασμού δεν θα επιλυθούν εν μία νυκτί», δεδομένου του αντίκτυπου της πανδημίας και του πολέμου στην Ουκρανία, συνεχίζει εξηγώντας ότι αναμένει κάποιες βελτιώσεις κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2023.

Η ενεργειακή ασφάλεια

Στη γηραία ήπειρο η ενεργειακή ασφάλεια αποτελεί κορυφαία πηγή ανησυχιών. Ενώ η Ευρώπη έχει επιτύχει πολλά κατά τη διάρκεια της κρίσης, αγοράζοντας ενέργεια με συντονισμένο τρόπο και επενδύοντας περισσότερο στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, υπάρχουν περισσότερα που μπορούν να κάνουν οι Ευρωπαίοι από κοινού.

«Η Ευρώπη συνεχίζει να βρίσκεται σε δύσκολη κατάσταση, δεν υπάρχει ισχυρή ανάπτυξη», τονίζει.

Οι προσδοκίες για το 2023

Οι συμμετέχοντες στην έρευνα ρωτήθηκαν σχετικά με τις προσδοκίες τους για την αύξηση του πραγματικού ΑΕΠ στη χώρα ή την περιοχή τους για το 2023, οι οποίες συγκρίθηκαν με τις προβλέψεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.

Οι συμμετέχοντες στις ΗΠΑ και την Κίνα είχαν παρόμοιες εκτιμήσεις  με αυτές του ΔΝΤ, ενώ η πρόβλεψη του Βρετανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου για οικονομική συρρίκνωση 1,3% ήταν πολύ πιο απαισιόδοξη από την ανάπτυξη 0,3% που προβλέπει το ΔΝΤ.

Στη ζώνη του ευρώ, οι προβλέψεις ήταν σε μεγάλο βαθμό σύμφωνες με αυτές του ΔΝΤ, αν και διέφεραν από χώρα σε χώρα. Τα εμπορικά επιμελητήρια της Ισπανίας και της Ιταλίας ήταν πιο αισιόδοξα από το ΔΝΤ, ενώ το αντίστοιχο γερμανικό DIHK προβλέπει μεγαλύτερη επιβράδυνση από το ΔΝΤ.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή