Σε μπαράζ εκδόσεων αμοιβαίων κεφαλαίων, ανταγωνιστικών των προθεσμιακών καταθέσεων, που επενδύουν σε κρατικά και εταιρικά ομόλογα προχωρούν οι τράπεζες.

Η βασική καινοτομία τους σε σχέση με τα συμβατικά προγράμματα της κατηγορίας είναι ότι αποδίδουν εισόδημα σε ετήσια βάση στον επενδυτή.

Αμοιβαία κεφάλαια: Σημαντικές εκροές στα μετοχικά

Ειδικότερα, επιστρέφουν μέρος του κεφαλαίου κάθε χρόνο, προσφέροντας αποδόσεις της τάξης του 3% ή υψηλότερες. Ταυτόχρονα, ο μεριδιούχος προσδοκά σε επιπλέον κέρδος στη λήξη από την άνοδο των τιμών των τίτλων στα οποία επενδύουν.

Όπως επισημαίνει στέλεχος τραπεζικού ομίλου, οι τρέχουσες συνθήκες είναι πρωτόγνωρες στη σύγχρονη οικονομική ιστορία, καθώς για πρώτη φορά μετά από μία μακρά περίοδο αρνητικών επιτοκίων, το κόστος δανεισμού αναρριχάται με ταχύτητα σε υψηλά επίπεδα.

Θεωρεί ότι στη σημερινή συγκυρία παρουσιάζονται μοναδικές ευκαιρίες εξασφάλισης ενός υψηλού εισοδήματος για ένα εύλογο χρονικό διάστημα, 2, 3, 5 ή ακόμη και 10 ετών, μέσω σύνθετων χρηματοοικονομικών προϊόντων.

Επενδύσεις 5ετίας

Ο ίδιος στέκεται στα αμοιβαία κεφάλαια που επενδύουν σε ομόλογα. «Πρόκειται για προϊόντα που ενέχουν ρίσκο και σε κάθε περίπτωση συστήνονται για μεσοπρόθεσμη τοποθέτηση, στο πλαίσιο ενός διαφοροποιημένου χαρτοφυλακίου. Να βάλει δηλαδή κάποιος μέρος του χαρτοφυλακίου του σε αυτά και να τα ξεχάσει για μία 5ετία. Στο βασικό σενάριο η υπεραξία του μπορεί να είναι υψηλότατη».

Η αλήθεια είναι ότι πλήθος εταιρικών και κρατικών ομολόγων διαπραγματεύονται σήμερα σε τιμές χαμηλότερες της ονομαστικής τους αξίας, προσφέροντας αποδόσεις σημαντικά υψηλότερες των κλασικών καταθετικών λογαριασμών.

Αυτό σημαίνει ότι μέσω ενός αμοιβαίου κεφαλαίου νέας γενιάς ο επενδυτής μπορεί εκτός των ετήσιων μερισμάτων που θα λαμβάνει να καταγράψει σημαντικά κέρδη στη λήξη του προϊόντος.

«Μία συνολική απόδοση της τάξης του 20% σε ορίζοντα πενταετίας εύκολα μπορεί να επιτευχθεί σήμερα. Αρκεί να μην υπάρξει μπαράζ επιχειρηματικών πτωχεύσεων τα επόμενα χρόνια. Ακόμη όμως κι αν κάποιες εταιρείες στις οποίες επενδύει ένα αμοιβαίο κεφάλαιο δεν τα καταφέρουν, η διασπορά του κινδύνου αποτελεί ένα σημαντικό μαξιλάρι ασφαλείας για τον επενδυτή» αναφέρει επικεφαλής διεύθυνσης ιδιωτών μεγάλης τράπεζας.

Μεγάλες εισροές

Εκτιμά δε ότι το 2023 οι καθαρές εισροές συνολικά στην αγορά των αμοιβαίων κεφαλαίων θα τριπλασιαστούν σε σύγκριση με πέρυσι, ξεπερνώντας τα 1,5 δισ. ευρώ.

Πρόκειται για ένα πολύ χαμηλό ποσοστό επί των συνολικών αποταμιεύσεων που τηρούν τα νοικοκυριά στις τράπεζες, οι οποίες σήμερα κινούνται στη ζώνη των 135 δισ. ευρώ.

Ήδη στις τρεις πρώτες εβδομάδες του 2023 οι καθαρές τοποθετήσεις σε αμοιβαία κεφάλαια που διαχειρίζονται οι εν Ελλάδι δραστηριοποιούμενες ΑΕΔΑΚ ξεπερνούν τα 180 εκατ. ευρώ.

Τα πιο δημοφιλή προϊόντα είναι μέχρι στιγμής τα ομολογιακά αμοιβαία κεφάλαια εσωτερικού, στα οποία έχουν καταγραφεί καθαρές εισροές της τάξης των 200 εκατ. ευρώ, ενώ στα διεθνή ομολογιακά έφτασαν τα 22 εκατ. ευρώ το ίδιο διάστημα.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επιχειρήσεις