Τρισεκατομμύρια δολάρια κάθε μέρα μεταφέρονται σε μηχανισμό της Federal Reserve που έχει σχεδιαστεί για να περιορίζει τα πλεονάζοντα μετρητά από το χρηματοπιστωτικό σύστημα, δείχνοντας ότι μεγάλος αριθμός επενδυτικών funds που επικεντρώνονται σε ασφαλείς τοποθετήσεις αποφεύγουν τις ασταθείς αγορές χρέους των ΗΠΑ ακόμη και όταν τα επιτόκια αυξάνονται.

Οι επενδυτές αυτόν τον μήνα καταθέτουν κατά μέσο όρο 2,2 τρισεκατομμύρια δολάρια την ημέρα στη διευκόλυνση reverse repo της Fed, όπου οι επενδυτές μπορούν να κερδίσουν ένα καθορισμένο επιτόκιο για τη στάθμευση κεφαλαίων. Αυτό είναι χαμηλότερο από το ρεκόρ 2,6 τρισεκατομμυρίων δολαρίων την τελευταία ημέρα διαπραγμάτευσης του 2022, αλλά πάνω από τον μέσο όρο των 2 τρισ. δολαρίων του περασμένου έτους. Πριν από τον Μάρτιο του 2021, η απόθεση έφτανε συνήθως μόλις μερικά δισεκατομμύρια δολάρια την ημέρα.

Η έντονη χρήση του μηχανισμού reverse repo της Fed τους τελευταίους μήνες έχει μπερδέψει αξιωματούχους της κεντρικής τράπεζας και ιδιώτες αναλυτές, οι οποίοι περίμεναν ότι τα χρηματοοικονομικά funds θα χρησιμοποιούσαν ρευστά για να αγοράσουν βραχυπρόθεσμο δημόσιο χρέος των ΗΠΑ τώρα που προσφέρει υψηλότερες αποδόσεις και επειδή η κεντρική τράπεζα έριχνε περισσότερα κρατικά ομόλογα στην αγορά ώστε να αγοράσουν οι επενδυτές καθώς μειώνεται ο ισολογισμός της.

Τα αμοιβαία κεφάλαια της αμερικανικής κρατικής αγοράς χρήματος, τα οποία διαχειρίζονται περιουσιακά στοιχεία σχεδόν 4 τρισεκατομμυρίων δολαρίων, επιδιώκουν να διατηρήσουν σταθερή τιμή αγοράζοντας βραχυπρόθεσμα ομόλογα γνωστά ως «έντοκα γραμμάτια» ή αποθηκεύοντας μετρητά σε άλλα εξαιρετικά ασφαλή σχήματα, όπως ο συγκεκριμένος μηχανισμός της Fed. Τα υψηλότερα επίπεδα αστάθειας στην αγορά ομολόγων του Δημοσίου, που προκλήθηκαν από διακυμάνσεις των προσδοκιών για τη νομισματική πολιτική της Fed, ενίσχυσαν τη γοητεία της στάθμευσης μετρητών στην κεντρική τράπεζα, η οποία εκτός από το ότι παρέχει ακίνδυνη επένδυση, αποδίδει επίσης προβλέψιμο επίπεδο αποδόσεων.

«Το [Reverse repo] συνεχίζει να είναι πολύ εύκολη λύση για τα αμοιβαία κεφάλαια της χρηματαγοράς», δήλωσε ο Πίτερ Κρέιν, πρόεδρος της Crane Data, η οποία εστιάζει σε χρηματοοικονομικά funds. «Κανείς δεν θέλει να αγοράσει κάτι για πάνω από μια μέρα σε περίπτωση που κάνει λάθος, σε περίπτωση που η Fed αλλάξει κατευθύνσεις».

Οι αξιωματούχοι της Fed θεώρησαν ότι η μείωση του ισολογισμού της κεντρικής τράπεζας, η οποία ξεκίνησε το περασμένο καλοκαίρι, θα προκαλούσε πτώση της χρήσης αντίστροφης επαναγοράς, άποψη που εκφράστηκε στα πρακτικά έξι εκ των οκτώ συνεδριάσεων της Ομοσπονδιακής Επιτροπής Ανοικτής Αγοράς πέρυσι. Η ιδέα είναι ότι με περισσότερα ομόλογα στην αγορά που προσφέρουν καλύτερες αποδόσεις, οι επενδυτές θα χρησιμοποιούσαν τα χρήματα τους για να τα αγοράσουν, προκαλώντας τελικά πτώση του ποσού που ήταν σταθμευμένο στην εγκατάσταση. Ωστόσο, τέτοια τάση δεν έχει εμφανιστεί ακόμη.

«Θα περίμενα ότι η μείωση του ισολογισμού θα είχε μεγαλύτερο αποτέλεσμα, ότι η αγορά θα χρειαζόταν τα μετρητά που υπήρχαν [σε reverse repo] για να χρηματοδοτήσει τους τίτλους που ρίχνονται στην αγορά λόγω της μείωσης του ισολογισμού. Αλλά στην πραγματικότητα η αγορά δεν χρειάζεται τόσα μετρητά», δήλωσε ο ειδικός στην αγορά repo Σκοτ Σκιρμ της Curvature Securities.

Το Υπουργείο Οικονομικών έχει επίσης διαδραματίσει ρόλο στην προώθηση του συστήματος reverse repo περιορίζοντας τη χρήση του βραχυπρόθεσμου δανεισμού μέσω εντόκων γραμματίων, που μπορεί να έχουν διάρκεια τόσο μικρή όσο λίγες ημέρες, αλλά και έως και ένα έτος.

Ενώ ο στόχος της Ουάσιγκτον ήταν να μειώσει την έκθεση της σε αποπληρωμές επιτοκίων, επεκτείνοντας το μέσο χρονοδιάγραμμα αποπληρωμής, η αλλαγή άφησε τα χρηματοοικονομικά funds και άλλoυς επενδυτές με λιγότερες επιλογές αγοράς ασφαλών βραχυπρόθεσμων περιουσιακών στοιχείων – και στη διαδικασία βοήθησε να πιέσουν τις αποδόσεις ορισμένων υπερ-βραχυπρόθεσμων χρεογράφων κάτω του 4,3% που προσφέρει το πρόγραμμα RRP [Reverse Repo Program].

«Ίσως, αν είχαμε μόλις διατηρήσει την αξία των περιουσιακών στοιχεία πέρυσι, δεν θα ήταν τόσο μεγάλη συμφωνία, αλλά επειδή υπήρχε μεγάλη πλεονάζουσα κατανομή σε μετρητά για να αποφευχθεί αυτό που συνέβαινε στις αγορές μετοχών και σταθερού εισοδήματος, -Το μακροπρόθεσμο επιτόκιο του Υπουργείου Οικονομικών είναι πολύ χαμηλότερο από το επιτόκιο αντίστροφης επαναγοράς, το οποίο υποτίθεται ότι είναι το κατώτατο όριο στην αγορά», δήλωσε η Deborah Cunningham, επικεφαλής επενδύσεων για τις παγκόσμιες αγορές ρευστότητας στον μεγάλο διαχειριστή κεφαλαίων χρηματαγοράς Federated Hermes.

Ένας άλλος λόγος για την αυξημένη χρήση του reverse repo, εικάζουν οι αναλυτές, είναι ότι πολλοί επενδυτές, που δεν μπορούν να έχουν άμεση πρόσβαση στη διευκόλυνση reverse repo, εξακολουθούν να προτιμούν να τοποθετούν τα πλεονάζοντα μετρητά σε χρηματοοικονομικά funds παρά σε λογαριασμούς ταμιευτηρίου που προσφέρουν οι τράπεζες.

Η χρήση του reverse repo θα μπορούσε πράγματι να μειωθεί φέτος, εάν οι τράπεζες αρχίσουν να προσφέρουν υψηλότερα επιτόκια στους λογαριασμούς ταμιευτηρίου. Ενώ η JPMorgan ανακοίνωσε πρόσφατα ότι ενδέχεται να αυξήσει σύντομα τα επιτόκια καταθέσεων, τα τραπεζικά επιτόκια που εξακολουθούν να είναι χαμηλά δεν δελεάζουν ακόμη τους αποταμιευτές ώστε να εγκαταλείψουν τις καλύτερες αποδόσεις και τις χαμηλού κινδύνου προσφορές των χρηματοοικονομικών.

«Νομίζω ότι κάποια στιγμή, θα δούμε ότι οι τράπεζες πιθανότατα θα αρχίσουν να προσφέρουν μεγαλύτερα επιτόκια για καταθέσεις. Αλλά δεν είμαστε ακόμα εκεί», δήλωσε ο Τομ Σίμονς, οικονομολόγος χρηματαγοράς στην Jefferies.

Πρόσφατα Άρθρα